Kumma-laavu talkoilla pystyyn Virroilla

0
Upea Kumma-laavu tarjoaa mainion taukopaikan eväiden syömiseen ja makkaran paistoon Metsolan Kumma Kierroksen kävijöille.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virroilla sijaitsevalle Metsolan Kumma Kierrokselle on kesän aikana noussut pystyyn upea laavu. Laavun rakentamisesta vastasi Virtain Vaeltajat ry, joka järjesti kohteessa yhteensä kymmenen talkooiltaa.

Talkootyötunteja kertyi yhteensä 158. Laavu on saanut nimekseen Kumma ja nimikyltin on valmistanut Virtain Vaeltajien puheenjohtaja Kari Aaltio.

Virtain kaupunki on tehnyt laavulle hiekkapedin, toimittanut paikalle pohjaharkot ja tulisijan. Kohteen käynnistämisaikataulusta: Virtain kaupunki ilmoitti 15.5. 2024, että laavun rakentaminen voi alkaa. Euro Loghouse Oy toimitti laavun materiaalit kohteeseen 16.5. 2024 Virtain kaupunki toimitti 4.7. 2024. laavulle tulisijan. Tulisijan ympärille on tehty penkit makkaranpaistoa varten.

Puheenjohtaja Kari Aaltio kertoo laavuprojektin historiasta: -Pirkanmaan virkistysalueyhdistys myönsi 2022 Virtain kaupungille ja Virtain Vaeltajille avustuksen Rauhalanrannan puistoalueelle rakennettavaan laavuun. Asiasta järjestettiin toukokuussa 2023 tapaaminen, missä sovittiin tehtävistä.

Virtain Vaeltajat lupautuivat hankkimaan laavun rakennustarvikkeet ja rakentamaan laavun sovittuun paikkaan. Virtain kaupunki lupautui tekemään laavulle pohjatyöt ja hankkimaan tarvittavat luvat. Heinäkuussa 2023 Virtain kaupunki ja Virtain Vaeltajat järjestivät yhden naapurin kanssa rakennuspaikalla katselmuksen.  Katselmuksen perusteella todettiin, että laavu voidaan toteuttaa alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen, hakemuksen sivulla (3/5) olevassa kartassa, tontin oikeassa reunassa olevaan ”taskuun”.

Virtain kaupunki järjesti varsinaisen naapurinkuulemisen ja kutsui paikalle kaikki kuultavat naapurit syyskuun alussa 2023. Naapurit vastustivat hanketta, joten kaupungin taholta todettiin, että laavua ei voida rakentaa suunniteltuun paikkaan.

-Virtain kaupunki on hankkinut ns. Holttisen metsän omistukseensa viime vuosikymmenellä ja metsän käytöstä käytiin tuolloin runsasta keskustelua, johon muun muassa Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys otti voimakkaasti kantaa.

’Lopulta luonto- ja ympäristöasioihin erikoistunut konsulttiyritys teki käyttö- ja hoitosuunnitelman. Metsä päätettiin hyödyntää virkistyskäyttöön. Kaupunki päätti sijoittaa metsään tekeillä olleen luontohyvinvointipolun., jonka nimeksi tuli Metsolan Kumma Kierros. Se on helppo kiertää. Maasto on helppokulkuista sisältäen muutaman mäkiosuuden (korkeuseron ollessa enimmillään n. 14 m). Reitti kulkee osittain vanhaa talvitien pohjaa (reitin levein polkuosuus) ja osittain kapeampaa metsäpolkua.

Polun pituus on n. 2.3 km. Matkan varrella on 12 hyvinvointiharjoitusta, jotka suorittamalla reitin kiertämiseen kuluu aikaa 1,5-2 tuntia. Polku avattiin joulukuussa 2022 ja eikä siellä silloin vielä ollut tuli- ja taukopaikkaa, jossa voisi nauttia eväitä.  Tämän johdosta olemme, Virtain kaupunki ja Virtain Vaeltajat päättäneet sijoittaa laavun Metsolan Kumma Kierroksen varrelle, avaa Kari Aaltio. -jr



 

JÄTÄ KOMMENTTI