Raakku tekee paluun Metsästysmuseoon, Riihimäellä

0
Raakkuja. Kuva: Antti Saraja

Viime aikojen puhuttanein luontouutinen on ollut valitettava vahinko raakun eli jokihelmisimpukan elinympäristölle.

Sen myötä raakun nimen lienevät kuulleet likimain kaikki suomalaiset. Metsästysmuseo tarjoaa tietopaketin raakusta uusimalla syyskaudellaan näyttelyn Virtaavien vesien raakku vuodelta 2007.

Jokihelmisimpukka on kiehtova ja salaperäinenkin eläin, joka etenkin viime aikojen tapahtumien valossa tunnetaan eräänlaisena luonnonsuojelun symbolina. Sen merkitys virtavesien vedenlaadun ylläpitäjänä ja yhteys vaelluskalakantoihin on tullut tietoon viime vuosikymmenten pitkäjänteisen tutkimuksen ansiosta. Näyttely kertoo, kuinka se menneinä vuosisatoina on kuitenkin ollut kiihkeän pyynnin kohde, koska simpukoihin toisinaan muodostuneilla helmillä on ollut kaupallista arvoa jopa elinkeinoksi asti. Helmet ovat kauneutensa ja harvinaisuutensa vuoksi päätyneet arvokkaisiin koruihin ja myös osaksi ortodoksisen kirkon liturgisia vaatteita.

– Ollessaan museossa ensi kerran esillä vuonna 2007 Virtaavien vesien raakku sai hyvää asiakaspalautetta, kertoo museonjohtaja Pekka Allonen. Aiheen tultua nyt ajankohtaiseksi haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua näyttelyn avulla jokihelmisimpukan historiaan pintaa syvemmältä. Lainaamme näyttelyä mielellään myös toisille museoille ja muille asiasta kiinnostuneille tahoille, Allonen vinkkaa.

Näyttely on esillä Suomen Metsästysmuseossa 28.8. – 29.9.2024. Syyskuun 1. päivästä alkaen museo on auki ti-su klo 10-16.



 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI