Ähtärin eläinpuiston Farmilla aloitti pilottipäiväkoti-ryhmä

0
Päiväkoti metsässä

Ähtärin eläinpuiston Farmilla aloitti pilottipäiväkoti-ryhmä. Elokuun puolivälissä Farmin eli Ähtäri Zoon kotieläinpihan päätalon tupaan tuli elämää, kun 16 lapsen päiväkotiryhmä aloitti siellä toimintansa. Ähtärin kaupungin Tassulan päiväkodin satelliittiryhmä toimii tiloissa arkisin klo 6.30–16.30.

Farmin päiväkoti

Satelliittiryhmän arkea rytmittää normaalin päiväkodin tavoin leikki-, ruokailu- ja päivälepohetket. Satelliittiryhmän toiminnassa on painotus sen ainutlaatuisessa ympäristössä, luonnossa ja eläimissä. Ryhmän lapset ovat 3–5-vuotiaita, ja ryhmää ohjaa kolme varhaiskasvatuksen ammattilaista.

Farmin tupa on lämminhenkinen, perinteinen maatilan tupa, jossa päiväkotiryhmä saa nauttia kodinomaisesta ympäristöstä. Aiemmin Farmin tuvassa toiminut pakopeli on nyt toistaiseksi tauolla. Kesällä turistien iloksi talossa toimi ähtäriläisten yhdistysten kahvila ja tuvassa oli nähtävillä ryijynäyttely. Edelleen rakennuksen sisätiloihin saa tulla tutustumaan, tuvan hiljaisuus on vain nyt täyttynyt pienten lasten puuhista.

Päiväkoti Saukkolassa

Päiväkodissa on lähellä luonto, eläimet ja maatilan tunnelma

Farmin leppoisat maatilan eläimet näkyvät aitauksissaan heti tuvasta ulos astuttaessa ja metsikköisen eläinpuiston yli 50 eri eläinlajia tuovat varhaiskasvatuksen päiviin paljon erilaisia mahdollisuuksia. Myös tutut pihaleikit onnistuvat hyvin Farmin perinnetilan kauniissa pihassa hiekkalaatikoilla ja sen ympäristössä.

Viikonloppuisin päiväkodin hiljentyessä eläinpuistossakin vierailevat ehtivät ihailla vanhan rakennuksen tyyliä ja tupaa. Samalla kävijät näkevät miltä päiväkotiryhmän sisätilat näyttävät, nyt kun tuvan kangaspuiden tilalla onkin varhaiskasvatuksenikäisille soveltuva ja suunnattu toimintaympäristö. Jotta tupa olisi käyttövalmis päiväkotiryhmälle heti maanantaiaamuna on tuvan oven suussa köysi merkkinä kävijöille, että leluja ja tavaroita ei pääse lähemmin tutkimaan. Päiväkodin henkilökunta kuitenkin rohkaisee kävijöitä käymään Farmilla ja tutustumaan tuvan uuteen toimintaan, niin arkena kuin viikonloppuisin.

Ähtäriläisten yhteistyötä

Kyseessä on ainutlaatuinen ja hieno yhteistyö kaupungin, varhaiskasvatuksen henkilöstön ja Ähtärin eläinpuiston välillä ja niin lapset kuin työntekijät ovat uudesta ympäristöstä innoissaan, toteaa Ähtärin kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Terhi Kaunisto.

Arja Väliaho puolestaan on alusta asti suhtautunut ideaan kannustavasti ja on iloinen uudesta toiminnasta Farmin ympäristössä. Yksi eläinpuiston tärkeimmistä tehtävistä on ympäristökasvatus ja mikäs sen parempi mahdollisuus siihen kuin varhaiskasvatuksen järjestäminen täällä paikan päällä, toteaa Väliaho. Syyskuussa eläinpuistossa aloittaa maksuton Luontokoulu Pikku-Karhu, joka on suunnattu eskari-ikäisistä aina yläasteikäisille. Se tukee opetussuunnitelmien tavoitteita ja sisältöjä täydentäen varhaiskasvatuksessa ja kouluissa tehtävää ympäristökasvatusta.


 

JÄTÄ KOMMENTTI