Koronakaan ei tukahduta tyystin VALAKIAPERINNETTÄ!

0
Lankalauantain perinteitä vaalitaan koronasta huolimatta. Pohjanmaan maakunnissa on eri kokoisilla valakioilla ja tulikipinöillä karkoitettu noitia (Kuvat: Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Pääsiäislauantaihin liittyy paljon perinteitä, niin uskonnollisia, kansallisia ja maakunnallisiakin. Alkujaan nimitys oli hiljainen lauantai ja Pyhä lauantai. Onhan kyseessä hiljaisen viikon eli suuren viikon viimeinen päivä.

Pohjalaisissa maakunnissa on ammoisista ajoista alkaen pääsiäisperinteisiin kuulunut kokkojen eli valakioiden polttaminen lauantaina noitien karkoittamiseksi.

Lankalauantai nimitys juontaa alkunsa siitä, kun pääsiäslauantaina on ollut tapana pestä ja värjätä langat, jotka on kehrätty talven aikana.

Todellisuudessa valakiaperinne virisi siitä, että tämän tavan avulla sai polttaa kaikki vuoden aikana kerääntyneet rojut ja romut. Autojen, traktorien ja muiden mööpelien vanhat kuluneet kumirenkaat sekä jäteöljytkin poltettiin sankkoina savuina taivaan tuuliin. Sitä vauraamman kylän todisteena oli se, mitä mustempi savu tuprusi kauaksi. Monien naapurikylien ihailtavaksi.

Rantasaunan piha-alueelta kaadottujen koivujen oksat paloivat ilta-auringossa ja luoteistuulessa iloisesti.(Kuva:Pentti Hautala)

Ilmastonsuojelun tärkeyteen havahtuminen ei kunnioittanut tätä tuhostamisen perinnettä. Nykyisellään onkin rangaistavaa kumirenkaiden ja öljyjen poltto. Samoin muidenkin haitallisten aineiden. Puiden oksat, muunlaisen puutavaran ja olkipaalienkin polttaminen on nykyään valakioiden polttamisen päämateriaali.

Pohjalaisissa maakunnissa pääsiäisvalakiat oli aikasempina vuosina kunnon kansanjuhlia. Vuoden 2020 pääsiäisen tulet pienenivät ja vähänivät koronataudin pakottamana, perheiden sekä naapurien keskeisiksi ”pihaperinteeksi”. Monilta yhdistyksiltä ja seuroilta jääkin merkittävästi euroja saamatta toimintansa rahoittamiseen, kun suuret määrät yleisöä keränneiden pääsiäisvalakioden kioski-ja ravintolatulot jäävät kokonaan saamatta.

Valakiaperinteen jatkumisen onneksi, eivät tulet ole kyteneet kylien kansalaisten keskuudessa sammuksiin. Se takaa tulevinakin vuosina perinteen roihahtavan roimaan roihuun. Aikana jolloin korana on toivottavasti muisto vain.

Vahvistusta tällekin pääsiäsperinteen jatkuvuudelle sain lankalautaina haistellassa Alavuden ilmaa ja havainnoidessani maisemaa. Eri kokoisia valakioita sekä savuja näkyi monissa kohteissa!


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI