Koskettava ja ajankohtainen musiikkinäytelmä Koditon pyörii Virtain Killinkoskella

0
Näytelmän pääroolissa Joosuana esiintyvä Joelito Malabanan.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain Killinkoskella sijaitsevassa Into-keskuksessa esitetään tähän ajankohtaan osuvaa ja kosketta-vaa Koditon musiikkinäytelmää.

Esityskertoja on kuusi ja sunnuntaina oli kolmas esitys.  Esityksen juoni perustuu hyvän ja pahan väliseen kamppailuun. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Israelin ja Palestiinan maisemiin. Koditon tuo katsojalle selkeän ja koskettavan tarinan katulapsen elämästä. Väkivaltaisten ja rankkojen kohtausten vuoksi näytelmä on kielletty alle 12-vuotiailta. Pahuuden kannattajat ovat ilkeitä, huppupäisiä ihmisiä, aseistettujakin. Näytelmän pääroolissa olevaa, alle 15-vuotiasta, koditonta poikaa, Joosuaa esittää Joelito Malabanan Filippiineiltä lähtöisin oleva, 37-vuotias Malabanan onnistuu kiitettävästi ensimmäisessä näytelmän pääroolissa. Hänen loistava laulutaitonsa jo tunnetaan Virroilla, mutta samaistuminen alle 15-vuotiaan pojan sielun maisemaan on vakuuttavaa.

Näytelmän pahikset kiduttamassa Jeesusta (Veli Rantanen) ja hänen isäänsä (Tauno Vuorenmaa)

Toisesta vahvasta rooliosuudesta vastaa näytelmässä Veli Rantanen, joka esittää Jeesus-nimistä miestä, joka haluaa pelastaa lapsia pahojen joukosta kaduilta. Hänen eläytymisensä kidutettavana olemiseen oli vakauttavaa ja samoin hyvään uskomiseen. Myöskin hänen lauluosuutensa onnistuivat. Pahiksia esittäneiden joukosta esiin nousee Hannu Hintsa komealla bassoäänellä.

Muissa rooleissa nähdään Riita Kammonen, Auli Keski-Saari, Tauno Vuorenmaa, Riitta Lahtinen, Olavi Ylä-Jarkko ja Olavi Heittola (Reino Keski-Saari). Musiikkinäytelmän Koditon on kirjoittanut Päivi Ylimys ja hän on vastannut myös ohjauksesta.

Musiikkinäytelmän Koditon kirjoittaja ja ohjaaja Päivi Ylimys.

-Pari vuotta sitten on ollut mielessä tällainen yhteistyöllä tehtävä projekti. Yritin ensin kaupunkia innostumaan Virtain osuutena kulttuuripääkaupunkihankkeen puitteissa, mutta en saanut kannatusta. Kun sitten osa-aikaistamisen yhteydessä kiellettiin kulttuurituotanto kokonaan, en saanut tätä librettoa kirjoitettua. Vuoden 2021 aikana kuitenkin aloin tehdä tätä omana työnä ja innostus palasi, kun sain Markulta (Sorvari)  ensimmäiset sävellykset. Paljon koettiin harjoitusaikana vastustusta, korona keskeytti ensin ja sitten emme saaneet mistään tilaa harjoitella. Lopulta paikka löytyi Killinkoskelta, jossa myös heti päätettiin esittää näytelmä, kertoo Virtain kaupungin osa-aikaisena kulttuurisihteerinä toimiva Päivi Ylimys musiikkinäytelmän valmistumisen etenemisestä.

Musiikkinäytelmän kuuluvat kuoro-osuudet heijastetaan screeniltä. Mukana ovat Virtain Mieskuoro, Virtain Naiskuoro, Elvin Ukot, Koivurinteen päiväkodin 2-5 lapset ja toiminta keskus Ahjon asukkaat. Äänimaisemaa on ollut tekemässä Ääni-Arska, SoundiSorvarit Joni Sorvari sekä Harri Nieminen. Videoinnista vastasi tuottaja Team MediaManager Oy. Näyttämömestarina on toiminut Riitta Perämäki.

Joelito Malabanan kertoo, että vähän alkoi epäilyttämään, kun minua pyydettiin pienemmän roolin sijasta päärooliin. -Alku oli haastavaa, mutta onneksi laulujen kautta aloin uskomaan, että pystynkin siihen. Yhteistyö muiden kanssa sujunut hyvin. Lapsena haaveilikin näyttelijän työstä ja nyt olen saanut sitä kokeilla. Tässä saa käyttää luovuutta ja musikaalisuutta, avaa mukaan lähtöä musikaalin Joelito Malabanan.

Joelito Malabanan tuli Suomeen 12 vuotta sitten mennessään naimisiin suomalaisen kanssa. Hän on lähihoitaja ja toimii ohjaajana Toimintakeskus Ahjossa. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI