Kulttuuri kulusta investoinniksi

0
Kalevan Navetta

Etelä-Pohjanmaan kulttuurifoorumissa pohditaan tänä vuonna, mikä on kulttuurin rooli uusissa kunnissa. Foorumi järjestetään Seinäjoella taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa torstaina 16.2.2023.

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen on muuttanut kuntien roolia. On puhuttu uusista kunnista ja jopa uusista sivistyskunnista, sillä varhaiskasvatus, koulutus ja vapaa-aikapalvelut ovat nousseet entistä merkittävämpään asemaan. Etelä-Pohjanmaan kulttuurifoorumi Helmissä tarkastellaankin kulttuurin roolia uusissa kunnissa: nähdäänkö kulttuuripalvelut pakkona vai arvokkaana helmenä, jota kannattaa vaalia.

 

Kimmo Levä
kuva: Jenni Nurminen, Kansallisgalleria

Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä (FM, MBA) perustelee puheenvuorossaan, miksi kulttuurin on muututtava kulusta investoinniksi. Hänen mukaansa paikkakuntien hyvä taloustilanne ja panostukset kulttuuriin korreloivat.

– Perinteisen tulkinnan mukaan kulttuuripanostuksiin on varaa, kun talous on kunnossa. On tullut aika tehdä uusi tulkinta: talous on kunnossa, jos kulttuuriin on investoitu riittävästi, hän toteaa.

 Kauhajoen Hyypän kylästä kotoisin oleva Levä on toiminut museoalan johtamis- ja kehittämistehtävissä vuodesta 1994 saakka, viimeksi Suomen museoliiton ja sen yhtiöiden toimitusjohtajana ennen siirtymistään Kansallisgalleriaan. Hän on erikoistunut museoiden ja kulttuuripalvelujen talouskysymyksiin.

Paneelikeskustelussa näkökulmia luovasta taloudesta suhteessa kuntiin vaihtavat FCG:n kuntatalouden johtaja Eero Laesterä (HT), Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen ja Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Susanna Mäki-Oversteyns.

Kulttuurifoorumi Helmi kokoaa yhteen eteläpohjalaisten kuntien viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä, elinkeinoelämän vaikuttajia ja kulttuurialan tekijöitä. Tapahtuman järjestää Etelä-Pohjanmaan liitto yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden ja Seinäjoen Elävän Musiikin yhdistys Selmu ry:n kanssa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI