Sulo Penttilän reliefi | Töysän museon pihaan

0
Mikko Paavola, Riku Aalto ja Paavo Penttilä toimivat reliefin paljastajina. Airuena olivat Mirja Nieminen ja Hilkka Rinta-Pollari.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Valtakunnallistakin arvokkuutta ja merkittävyyttä sisältyi tällä kertaa jo vuosikymmeniä järjestettyyn Töysän kotiseutuviikkoon. Sitä sai aikaan, Suomen Metallityöväin Liiton puheenjohtajana vuosina 1967-1983 toimineen Sulo Penttilän reliefin paljastus Töysän museon pihaan Sepänniemessä.

Penttilä syntyi Töysässä sata vuotta sitten. 17.6. 1923 ja kuoli Helsingissä 3.8.1994.

Sulo Penttilän muistoreliefin paljastusjuhlaa suosi Sepänniemen museopihassa kaunis, aurinkoisen illan sää.
Mikko Paavola

Sepänniemen lomakylässä sijaitsevalla museolla paljastetun reliefin alkuun laittajana ja suunnittelijana sekä rahoituksen hankkijana, on toiminut töysäläissyntyinen Mikko Paavola Helsingistä.

Mikko Paavola selvitti aurinkoisessa illassa pitämässään juhlan avaussanoissaan, että Sulo Penttilän päänpiirroksen on toteuttanut nurmolainen Huttaroo Oy. Alajärveläinen Alumech Oy on toimittanut hienosta teräksestä valmistetun kuvan ja pystytysaisat on valmistanut Hot-Steel Oy Lehtimäeltä.

Mikko muistutti, että tällainen reliefi on tiettävästi ensimmäinen tämänkaltainen liittojen puheenjohtajien muistamisen muotoja Suomessa. Samalla hän kannusti kaikkia kuntia kunnioittamaan ja muistamaan, omalla paikkakunnalla syntyneitä ja merkittävään asemaan valtakunnassa nousseita naisia ja miehiä.

-Töysässä syntyneitä ja täällä aikuisikäiseksi varttuneita henkilöitä on useita, jotka ovat nousseet alallaan kansallisen ja maailmankin laajuisesti tunnetuksi, muistutti Mikko ja luetteli heitä useita myöskin nimeltä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertasi juhlapuhujana, Sulo Penttilän ansioita ammattiyhdistyksissä.  Erityisesti Metalliliiton puheenjohtajana Penttilän aikakauteen, 16-vuoden aikana sisältyi paljon keskitystä. Esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyyskorvaus sai alkunsa.

Aalto muistutti lisäksi siitä, kuinka Penttilän, Metalliliiton puheenjohtajana toimimisen aikaan, vuosina 1967-83 saatiin paljon kehitystä aikaan, ammattiyhdistysliikkeiden toimintaedellytyksien hyväksi.

Sulo Penttilän reliefi.

– Erityisesti ”kuohuvalla” 1970-luvulla käytiin tiukkaa kamppailua neuvottelupöydissä ammattiliiton olemassaolostakin. Työväen asioiden ajamisessa ei silloinkaan ollut kyse ainoastaan leivästä. Siinä oli kyse erittäin paljon muustakin. Sen ajan murroksessa käytetiin neuvotteluissa kaikki mahdolliset kanavat ja keinot hyvän ja paremman tulevaisuuden hyväksi. Toimintailmaston parantamiseksi, laajalla tasolla.

-Silloin jo oli paikallinen sopiminen vahvasti esillä. Mutta tuohon aikaan sitä vastustivat monet työnantajat!

– Eri ammattiyhdistyksen toiminnassa aikaisemmin mukana olleelle ja silloiselle Metalliliiton johdossa toimineelle Sulo Penttilällä oli kova työ ammattiliittojohtajana, saatuaan täytetyksi  jäsenistön monenlaiset ajatukset ja toiveet.

-Sulo kuitenkin pystyi vahvalla kokemuksellaan vaatimaan ja takaamaan neuvotteluissa työnantajapuolen sekä jäsenistön kanssa, että sopimukset pitävät. Ja myöskin sen, että niitä myös noudatetaan.

-Penttilän puheenjohtajana toimimisen aikana Metalliliiton rakennetta ja taloutta parannettiin myös onnistuneesti. 100-vuotta Töysässä syntyneen Sulon toimintaa saamme kiittää ja kunnioittaa Suomen kehityksen kannalta onnistuneeksi.

Riku Aalto kiitti puuhamiestä, Mikko Paavolaa ja kaikkia muita henkilöitä, jotka ovat Sulo Penttilän reliefin ja nyt järjestetyn arvokkaan juhlan hyväksi toimineet.

Reliefin paljastamisen suorittivat Riku Aalto, Mikko Paavola ja Paavo Penttilä. Airuena toimivat Mirja Nieminen ja Hilkka Rinta-Pollari.

Töysä-seuran puheenjohtaja Tapani Ala-Mutka selvitteli, miksi reliefi lopulta pystytettiin museopihan takaosaan, vanhan pajan läheisyyteen? Eikä alkuperäisen ajatuksen mukaan esimerkiksi Töysä-talon edustalle? -Eikä keskuspuistoon, Amerikkaan muuttaneiden ja Elli Pihlajan muistomerkkien läheisyyteen.

Töysän naiskuoro lauloi Ritva Sorilan johdolla. Säestäjinään Reijo Nieminen ja Risto Purho.

Paavo Penttilä oli paikalla ainoana Sulon lähisukulaisista. Hän esitteli muistojaan, isänsä veljestä. Alavuden Puhallinorkesterista Paavo Linna ja Jari Kaartinen soittivat torvillaan juhlavat sävelet. Lauluilla viihdytti yleisöä aurinkoisessa illassa Töysän Naislaulajat, opetusneuvos Ritva Sorilan johdolla. Säestäjinä Reijo Nieminen ja Risto Purho.

Ilta päättyi Sepänniemen Lomakylän kokkaamien kakkukahvien nauttimiseen. Tarjoilun kustansivat Töysä Seura ja Mikko Paavola.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI