Töysän juhlaa 2023 | Marja-Liisa Pienimäki Tohnisen Äijäksi

0
Töysä-viikon pääjuhlassa Ns:n sali oli lähes täynnä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Töysä-seuran ehdottamana ja Alavuden kaupungin-hallituksen vahvistamana julkistettiin vuoden Tohnisen Äijän kunniatittelin saajaksi Marja-Liisa Pienimäki. Tämä tapahtui kotiseutuviikon pääjuhlassa nuorisoseuralla.

Äijäpatsaan, monen toimen naiselle, Marja-Liisalle luovuttivat kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki ja edellisen vuoden äijä Jari-Matti Latvala.

Kaupunginjohtaja Heinämäki kiitteli Pienimäen ansioita vuosikymmenien työstä ja toiminnasta, mitä nyt Tohnisen Äijänä palkittavana on tehnyt Töysän ja Alavuden hyväksi. Niin kunnallisten virkojen, kun yrittäjänä-, kunnallisissa luottamustoimissa ja yhdistystoimijana.

Monitoiminainen Marja-Liisa Pienimäki saa iloita vuoden 2023 Tohnisen Äijän arvonimestä.

Kaupunginjohtaja kehui nyt valitun Tohnisen Äijän olevan monien vuosikymmenien töysäläisen toimijana ja vaikuttajana. ”Lissu” on tullut tunnetuksi monipuolisesta toiminastaan. Sepännimen lomakylän yrittäjänkin, tähän mennessä jo 30-vuoden aikana.
Pienimäellä on takanaan pitkä uraputki kunnallisissa viroissa, yrittäjyyden ohella. Hän aloitti heti opiskelun jälkeen, vuonna 1985, Töysän kunnan vapaa-aika ja nuoriso-liikuntasihteerinä jne. Nykyään hän toimii, Etsivän nuorisotyön yksilövalmentajana, Alavus-Kuortane.
Marja-Liisa on toiminut vuosi Töysän Yrittäjien puheenjohtajana, ja lukemattomissa järjestöissä.

Sepänniemessä hän on järjestänyt useita nuorisoleirejä ja yleisötapahtumia sekä kilpailuja. Esimerkiksi 24-tunnin Sepänniemi NonStopi`ssa on Ponnenjärveä askellettu ja pyöräilty ympäri jo yli 20 keväänä. Monien hiihto- ja musiikkitapahtumia, pääsiäisvalkioita ja monia muita tilaisuuksissa on Lomakylässä vuosikimmenien aikana viihdytty.

Pienimäki on vaikuttanut lisäksi, Töysän ja Alavuden kunnanvaltuustoissa sekä hallituksessa. Nykyisin hän on Alavuden seurakunnan kirkkovaltuutettuna.

Palkintoa luovuttaessaan ralliautoilun huippumies Jari-Matti Latvala totesi hänen äijävuoteensa osuneen monenlaisia huippuhetkiä. Paikallisesti hän nosti merkittävämmäksi esiin, kun oli vaikuttamassa Toyotan johtajan vierailuun Tuurissa.
Jari-Matti muisteli mukavaan tapaansa myöskin tämän vuoden Äijän Marja-Liisa Pienimäen järjestämiä riemukkaita kesäleirejä töysäläisille nuorille. Niissä me pojat ja tytöt viihdyttiin, monenlaisen toiminnan riennoissa! Marja-Liisa totesi olevan otettu nyt saamastaan huomiosta. Hän kiitti valitsijoita ja samalla kaikkia, joiden kanssa on saanut tähän mennessä toimia.

Sakari Pesola toimi juhlapuhujana

Juhlapuhujana Töysä-viikon pääjuhlassa oli töysäläisyntyinen Kolmas Nainen-yhtyeestä tuttu, nykyisin Helsingin seudulla opettajana toimiva Sakari Pesola.

Töysässä paljon kesäsisin ja lomillaan perheensä kanssa viihtyvä Pesola pitää tärkeänä sitä, että Synnyinseudun identiteetti on kaikille säilyttämisen arvoista, vaikka asuu missä.
-Tärkeää on samalla muistaa menneisyyttä ja nykyisyyden tekijöitä. Töysäläisyydestä todettaessa, on sanottava, kuuluminen tavallaan välissä oleviin. Puheemmekin on vaatimattomampaa, mitä muilla pohjalaisilla. Ei puhuta niin leveästi.

– Omana nuoruusaikana olivat mielestäni ähtäriläiset ja alavutelaiset olivat hieman riidanhaluisia. Me töysäläiset olimme silloinkin siinä välissä. Sovittelunhaluisia. Toimeen tultiin ja yhtistyötä tehtiin kuitenkin paremmin alavutelaisten kanssa.
– Asummepa missä vain, synnyinseudun tutut rakennukset, paikat, ihmiset, tapahtumat, yhteiset ilot ja surut yhdistävät.

– Tämä Töysän Nuorisoseurakin on monille muualle muuttaneille mielessä tärkeänä rakennuksena, tapahtumapaikkana. Niin itsellenikin. Ensimmäinen julkinen esiintyminen musiikin alalla tapahtui täällä. Sellainen, josta sain palkkaakin. Poikaporukkamme palkkioksi sovittiin 400 markkaa 4×45 minuutin soitosta. Summasta vähennettiin kuitenkin 50 markkaa, kun ei soittamista ei riittänyt aivan niin pitkäksi aikaa kuin sovittiin.
Sakari Pesola muisteli mielenkiintoa herättäväksi, vanhoja tapahtumia, sattumuksia ja henkilömuistojaan Töysästä, sekä töysäläisistä.
-Kun Tampereellakin. Töysästä muualle muuttaneiden musiikki-ihmisten kanssa kokoonnutaan, aina sen joku sanoo: – ”Töysä nousuun”!
– Vaikka Töysä on nykyään Alavuden kylä, olen aina töysäläinen. Minun on mahdoton sanoa, että olen alavutelainen, painotti Pesola.

Opetusneuvos Ritva Sorilan johtama Töysän naiskuoro oli ahkerasti äänessä Töysän kotiseutuviikon tilaisuuksissa.

Juhlan alkuun nautittiin Alavuden kaupungin kustantamana kahvit kastamisineen. Tervehdyssanat lausui juhlivan yhdistyksen pj. Tapani Ala-Mutka. Töysän Naiskuoro lauloi, juhlan juontajana toimineen, opetusneuvos Ritva Sorilan johdolla. Säestäjinä Reijo Nieminen, Risto Purho ja Timo Rinta-aho. Lisäksi ”Soitarit” esittivät omia musiikkikappeleita.

Ennen pääjuhlaa kokoonnuttiin Jumalapalvelukseen, jossa saarnasi kappalainen Elina Mäki ja kanttorina toimi Mari Järvinen. Töysän naiskuoro lauloi. Sankarihaudoille laskettiin Alavuden kaupungin ja Töysä-Seuran kukkalaitteet. Puheen piti Ritva Sorila.

Kuvat: Penttti Hautala


 

KyKy-Savo Volley-motohalli

JÄTÄ KOMMENTTI