Virroilla juhlittiin rennosti 100-vuotiasta kirjastoa ja 50-vuotiasta kirjastoautoa

0
Virtain nykyinen kaupunginkirjasto avattiin yleisölle vuonna 2000

Jarkko Ruohola/J-Pnews
Virrat

Virroilla juhlittiin keskiviikkona (13.9) rennosti kakku-kahvien kera tasavuosia viettäviä, 100-vuotiasta kirjastoa ja 50-vuotta toiminutta kirjastoautoa. Yleisöllä oli myös mahdollisuus juhlapäivän aikana tutustua kirjastolla nähtävillä oleviin kuviin sekä kirjaston että kirjastoauton taipaleilta vuosien varrelta.

Omaa tietämystään kirjastosta ja kirjastoautosta oli mahdollisuus testata tietokilpailuissa. Kysymykset oli laadittu sopivasti molempiin aihealueisin liittyen. Kirjastoautolla saattoi myös hieman jännittää osallistumalla onnenpyörän pyörittämiseen. Lisäksi päivän ohjelmaan kuului alkuiltaan sijoittuva, koko perheelle suunnattu taikuriesitys.

Entinen kunnantalo Toivola on toiminut myös kirjastona. Nykyisin tiloissa toimii Merikanto-opisto.

Juhlahumua jatketaan vielä perjantaina (15.9.), jolloin kirjaston vieraaksi saadaan Enni Mustosen kirjailijanimeltään tunnettu Kirsti Manninen.

Virtain kirjaston historian juuret ovat Virroilla olleet nuoriso- ja raittiusseurojen, työväenyhdistyksen sekä lasten lainakirjaston toiminnassa. Vuonna 1923 kirjasto aloitti toimintansa kansakoulun eteisessä ja sittemmin luokkahuoneessa. Ensimmäisenä kirjastonhoitajana toimi Jalmari Pekkala. Myös kyläkuntiin perustettiin lainausasemia.50-luvulla kirjasto siirtyi Postilan kiinteistöön ja parisen kymmentä vuotta myöhemmin parempiin tiloihin entiseen kunnanvirastoon, Toivolaan.

Virtain kirjastoauto palvelee myös Ruoveden kuntaa.

Kirjastoauto saatiin vuonna 1973. Nykyisen kirjaston tilat avattiin yleisölle vuonna 2000. Kirjastonhoitaja Johanna Lampila kertoo, että nykyisen kirjaston tilat tarjoavat pääsyn paitsi monipuolisen aineiston äärelle, myös mahdollistavat erilaisine tapahtumineen kokoontumispaikan kuntalaisille. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI