Virtain jatkosotaseminaari oli yleisömenestys

0

Jarkko Ruohola / J-Pnews
VIRRAT

Virroilla perjantaina järjestetty jatkosotaseminaari oli yleisömenestys. Tilaisuuteen oli saapunut seurakuntatalon täyteinen yleisö. Seminaarin avannut yliagronomi Antti Sipilä kertoi, että Suomen ja Neuvostoliiton välinen jatkosota päättyi syyskuussa 1944 aselepoon. Tästä tulee kuluneeksi 80 vuotta.

– Sotaveteraanien hallitus päätti 15.11.2023 käynnistää samantapaisen seminaaritilaisuuden suunnittelun kuin neljä vuotta sitten järjestetty Taipaleseminaari Talvisodan päättymisen 80- vuotismuistoksi. Seminaari suunnataan yleisesti virtolaisille ja erityisesti nuorille. Sen tavoitteena on lisätä maamme historian tuntemista ja maanpuolustusharrastusta, avasi seminaarin järjestämistä Antti Sipilä.
– Jatkosodan päättymisen muistamisen tärkeyttä lienee aihetta korostaa muun muassa siten, että seurakuntakeskuksessa olevassa ISÄNMAAN VAPAUDEN PUOLESTA tauluissa 500 kaatuneen joukossa on 159 Talvisodassa kaatunutta. Suruviesti Jatkosodan kaatuneista tuli siis moninkertaisesti Talvisotaan verrattuna, korosti Sipilä.
Seppelpartiot lähdössä sankariristeille Virroille ja Killinkoskelle (Kuvat: J Ruohola)
Avajaissanojen jälkeen kirkkoherra Jukka Taskinen  lähetti seppelpartiot Narvan marssin soidessa sankariristeille.
Jouni Koskela

Sotien 1939-1944  Pirkanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jouni Koskela piti monipuolisen  ja mielenkiintoisen esitelmän jatkosodasta. Erityisesti esiin tuli vuoden 1944 taistelut Äyräpäässä ja Vuosalmella ja JR57:n sotatiestä. Jouni Koskelan isä oli aikoinaan kuulunut JR57:ään.

Eversti evp Asko Kohvakka

Eversti evp Asko Kohvakka käsitteli monipuolisesti aihetta asevelvollisuus kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Kohvakka esitti mielenkiintoisen vertauksen Suomen ja Venäjän välisestä erosta varusmiespalvelun suhteen.

– Toisin kuin Venäjällä. meillä varusmiespalveluksen tavoitteena on kasvattaa  sotilaita, jotka ymmärtävät maanpuolustuksen oikeutuksen, kykenevät tekemään eettisiä, oikeita valintoja ja päätöksiä. Eettisessä kasvatuksessa korostuu ihmisarvo, erilaisuuden ymmärtäminen, yksilön kunnioitus ja vastuuntunto.
Tuomas Kulmala

Eläinlääkäri Tuomas Kulmala avasi kuvien kera miten monipuolisesti hevosia käytettiin sodassa.

Lukiolaisille oli varattu tehdä kysymyksiä esitelmien pitäjille.
Waskiköörin miehet.

Tilaisuuden musiikkipuolesta vastasi Waskiköörin miehet johtajanaan Marjaana Martin. Heiltä kuultiin laulut  ”Liisa pien” ja ”Eldanka-järven jää”.

Seminaari päätettiin kirkkoherra Jukka Taskisen päätössanoihin ja yhteiseen virteen ”Jumala ompi linnamme”.

Tilaisuuden järjestäjinä ja tukijoina toimivat Virtain Sotaveteraanit, Virtain Seurakunta, Virtain Reservinupseerit, Virtain Reserviläiset, Virtain Maanpuolustusnaiset, Virtain Sotainvalidit, Virtain kaupunki, Virtain Manttaalikunta, Säätiö ja Virtain lukio. -jr


JÄTÄ KOMMENTTI