Virtain vietnamilaiset järjestivät korkealaatuisen ja nautinnollisen juhlan

0
Galleria Virinä toimi Virtain vietnamilaisten juhlapaikkana, jossa kutsuvieraat ja juhlan järjestäjät saivat nauttia mukavasta yhdessä olosta.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Keiturin Sote Oy:ssä työskentelevät vietnamilaiset läheisineen järjestivät kutsuvieraille korkealaatuisen ja nautinnollisen juhlan Galleria Virinän tiloissa tiistai-iltana. Juhla oli alun perin tarkoitettu vietnamilaisten pitkän ja ahkeran syysjakson loppujuhlaksi.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Keijo Kaleva innostui ajatuksesta, että hyvinvointilautakunta tulisi mukaan ja juhla olisi samalla lautakunnankin kauden päätösjuhla. Vietnamilaiset ihastuivat ajatuksesta, että he voisivat samalla kiittää saamastaan tuesta ja ystävällisestä kohtelusta.

Tran Thu

Juhlan aluksi jokainen kutsuvieras sai lahjaksi päähänsä perinteisen vietnamilaisen Nón Lá-nimisen hatun. Ennen kun päästiin nauttimaan monipuolisen, vietnamilaisen ruokapöydän herkuista saatiin kuulla Virroilla työskentelevän Tran Thu:n puheenvuoro.

– Ensinnäkin haluamme kaikki kiittää Virtain hyvinvointilautakuntaa mahdollisuudesta järjestää tällainen tapahtuma, joka antoi meille mahdollisuuden esitellä teille Vietnamin kulinaarista kulttuuria. Ja tänään on myös mahdollisuus ilmaista tunteitamme Virroilla elämisen ja työskentelyn prosessista menneiltä ajoilta. Ehkä ymmärrätte myös, että olemme asuneet yli neljä kuukautta suuren hämmennyksen, mielikuvituksen, ahdistuksen kanssa.

– Ennen tänne tuloa saimme myös paljon tietoa maastanne nettisivuilta, myös erittäin positiivista tietoa, kuten onnellisin maa maailmassa jo kuusi vuotta peräkkäin, maailman huippukoulutuksen saanut maa ja niin edelleen. Oli myös jotain tietoja, jotka saivat meidät erittäin huolestuneiksi, kuten, että Suomessa on erittäin kylmää ja myös suomalaisille erittäin kylmää ja että Suomen kieltä on vaikea oppia, sanoi Tran Thu.

-Kun tulimme Suomeen asumaan, työskentelemään ja opiskelemaan, aloimme kokea täällä upeita asioita. Meitä huolestutti, kuten juuri kerroin, että Suomi on erittäin kylmä, suomen kieli erittäin vaikeaa. Mutta kuitenkin se, mistä olimme eniten huolissamme ei tapahtunut, että suomalaiset olisivat hyvin kylmiä ja epäystävällisiä, kertoi Tran Thu.

Tran Thu avasi vietnamilaisten kokemaa myönteistä kokemusta virtolaisista seuraavasti:

– Meitä autetaan aina kaikkialla, aina kun tarvitsemme sitä. Läheisyytenne ja lämpönne on meille iloisin yllätys. Tämä auttaa meitä olemaan todella luottavaisia ja pyrkimään integraatioprosessiin, koska tiedämme, että vierellämme olette aina valmiita, lämpimällä sydämellä, auttamaan meitä voittamaan vaikeudet ja yrittämään parhaamme. Uskomme, että tästä lähtien olemme osa Virrat-yhteisöä ja tulemme osallistavammaksi ja täydellisemmiksi osallistumalla yhteisöönne kanssanne. Kiitos kaikesta, mitä olette tehneet hyväksemme, kiitti Tran Thu.

Kutsuvieraat saivat lahjaksi juhlan alussa päähänsä perinteiset vietnamilaiset Nón Lá- hatut.

Juhlassa vietnamilaiset olivat hyvin ylpeitä saadessaan esitellä ruokakulttuuriaan ja he kiertelivät vieraiden luona kertomassa ruuista, näyttämässä, miten tikuilla syödään ja tarjoilemassa lisää ruokaa pöytiin. Juhlan aikana kutsuvierailla oli myös mahdollisuus nauttia silmin ja korvin iloisten ja vilpittömien vietnamilaisten lauluista ja tansseista. Merkille pantavaa on, että meille suomalaisille on heillä on paljon annettavaa ja meidän kannattaa ottaa oppia heidän tavastaan ottaa hetkestä kiinni ja nauttia elämästä yhdessä toisten kanssa.

Virtain kaupungin kulttuurintuottaja Päivi Ylimys kertaa, että hän alkaa tammikuusta lähtien ohjata vietnamilaisille kulttuuripitoista iltaa kokoontumispaikka Otsossa ja siellä tulee varmasti syntymään myös muiden nähtäväksi ja kuultavaksi uusia esityksiä.

Päivi Ylimys avasi tiistai-illan juhlan järjestelyjä:- Juhlaa suunniteltiin useita päiviä. Kävimme yhdessä tilat ja keittiön välineet läpi. Puuttuvat välineet lainattiin Marttisen ravintolasta ja ruuan valmisteluun tarvittavia asioita he toivat myös itseltään. Juhlaa edeltävänä päivänä vietnamilaiset miehet järjestelivät galleria Virinän pöydät ja tuolit paikoilleen. Juhlapäivänä kokkeja oli heti aamusta alkaen kymmenkunta puuhailemassa keittiössä.

Juhlassa saatiin nauttia perinteisistä vietnamilaisista ruuista.

Ruuan tuoksua alkoi levitä pikkuhiljaa ja vietnamilaisia alkoi tulla yhä enemmän paikalle. Osa aikuisista meni lasten kanssa galleriaan puhaltamaan ilmapalloja ja koristelemaan tilaa Suomen ja Vietnamin lipuin ja kukkasin.

-Työskenneltyään koko päivän keittiössä, kokit alkoivat tuoda ruokia alakerran gallerian tiloihin niihin varatuissa teräslaatikoissa, asettelivat ne tarjoilupöydälle ja kiiruhtivat vaihtamaan kauniit ja värikkäät juhlavaatteet päälleen ja valmistautuivat vastaan ottamaan kutsuvieraat.

-Osa vietnamilaisista oli aamuvuoron töissä ja kiirehtivät juhlapaikalle iloisesti tervehtien. Lapset tulivat koulusta ja osa haettiin päiväkodista. Kaikilla oli hymy kasvoilla koko päivän ja työt sujuivat iloisesti ja sopuisasti.

Juhlan päätyttyä kaikki yhdessä keräsivät ruuat, astiat ja roskat. Rättiin ja harjaan tarttuivat niin miehet kuin naisetkin ja juhlatila jätettiin hämmästyttävän nopeasti moitteettomaan kuntoon. Iloisesti heilutelle ja hyvää joulua toivotellen vietnamilaiset lähtivät ja kiittelivät vuolaasti kaikesta, avasi juhlan valmistelua ja miten paikat pistettiin kuntoon juhlan jälkeen Päivi Ylimys.-jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI