Alavuden kaupungin Ikäihmisten neuvoston ja Vammaisneuvoston aloite

0

Ikäihmisten ja vammaisten liikkumisen tuen ja kuljetuspalveluiden yhtenäistäminen avuksi hakemusviidakkoon.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on laajasti yhtenäisenä tavoitteena tukea ikäihmisten kotona asumista. Tämän tavoitteen tueksi on luotu useita palvelujärjestelmiä monen eri lainsäädännön kautta.

Etenkin maaseutumaisissa kunnissa pitkät välimatkat vaikeuttavat palveluihin pääsyä ja osallistumista. Kuljetuspalvelut toimivat kunnissa vaihtelevasti, ja niitä voidaan saada hyvin erilaisin perustein. Kela-taksit, sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain mukaiset kuljetukset tai asiointikuljetukset ja erilaiset palvelukyydit muodostavat ikäihmisille haasteellisen hakemus- ja päätösviidakon. Erilaisten rajausten ja maksuperusteiden selvittäminen, hakemusprosessit ja päätöksenteko teettävät paljon työtä ja viivästyttävät palvelun saamista.

Esitämme että ikäihmisten ja vammaisten kuljetuspalveluihin muodostettaisiin yhtenäiset kriteerit, ja päätökset sekä kuljetusten organisointi yhdistettäisiin. Se olisi asiakkaille selkeämpi ja toimivampi malli, myös päätöksenteossa ja kuljetuspalveluiden tuottajille tehokkaampi.



 

JÄTÄ KOMMENTTI