Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12.1. – Miten ja miksi äänestämään?

0
Alajärven kaupungintalo Alvar Aallon tiellä ( Kuva: K-Media / JK)

Alajärven kaupungin aluevaalitiedote:

Mistä aluevaaleissa on kyse?
Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa näistä vastaavat kuntien sijaan hyvinvointialueet. Hyvinvointialueilla ylintä päätösvaltaa käyttävät aluevaltuustot, joiden edustajat valitaan nyt järjestettävillä aluevaaleilla.

Aluevaaleissa asuinpaikka määrittelee, minkä hyvinvointialueen ehdokasta voi äänestää. Järvipohjalaiset voivat äänestää EteläPohjanmaan hyvinvointialueen ehdokkaita.

HUOMIOI TÄMÄ !!

Valituiksi tulevat päättävät koko EteläPohjanmaan alueen eli myös alajärveläisten sosiaali ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista vuoden 2023 alusta alkaen. Koska kyse on meille jokaiselle erittäin tärkeistä palveluista, on syytä käydä äänestämässä!


Äänestäminen

Vuoden 2022 aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1. klo 920. Alajärvellä vaalipäivän äänestyspaikkoja on kolme (3) (kaupungintalo, Paavolan koulu ja Lehtimäen palvelupiste) ja vaalipäivänä äänestää voi siinä äänestyspaikassa, joka on ilmoitettu äänestäjälle ennakkoon lähetetyssä ”Ilmoitus äänioikeudesta” kortissa hänen vaalipäivän äänestyspaikakseen.

Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.18.1. Ennakkoäänestyksessä voi vapaasti valita paikan, jossa haluaa äänestää.

Alajärvellä ennakkoäänestyspaikkoja on kaksi; Alajärven kaupungintalolla ja Lehtimäen palvelupisteessä. Niiden aukioloajat ovat seuraavat:
Alajärven kaupungintalo, Alvar Aallon tie 1, 62900 Alajärvi

Ajat: 
12.01. 18.01.2022 klo 09:00 18:00

Lehtimäen palvelutoimisto, Keskustie 2, 63500 Lehtimäki

Ajat:
14.01. 15.01.2022 klo 09:00 18:00

Koronatilanteen vuoksi äänestyspaikoissa on tehty erityisiä järjestelyjä, jotta äänestäminen on turvallista. Äänestyspaikkoihin sisäänkäynti ja uloskäynti tapahtuvat eri ovista.

Kaupungintalolla sisäänkäynti ja uloskäynti tapahtuvat kaupungintalon kirjaston puoleisista ovista. Järjestelyt on toteutettu siten, että turvavälit muihin ihmisiin ja vaalivirkailijoihin pystytään pitämään.

Toivomus on, että mahdollisimman moni hyödyntää äänestämisessä ennakkoäänestyspaikkojen rauhalliset illat ja viikonloput. Erityisesti lauantai on ollut aikaisemmissa vaaleissa hyvin rauhallinen päivä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, vilkkainta äänestys on lounasaikoihin ja kahtena viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä sekä tietysti vaalipäivänä.

Ohjeita äänestäjille:

Käytä kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos siihen ei ole estettä.

Pidä ainakin 2 metrin etäisyys muihin.

Käytä käsihuuhdetta, jota äänestyspaikalla on tarjolla.

Seuraa vaalivirkailijoiden antamia ohjeita.

Jos olet lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, älä tule sisälle äänestyshuoneistoon!


Äänestäminen, mikäli olet karanteenissa tai eristyksessä

Vaalipäivänä karanteenissa tai eristyksessä oleva voi äänestää soittamalla keskusvaalilautakunnan numeroon 040 522 2656 ja sopimalla ulkoäänestyksestä äänestyspaikan pihalla. Äänestäjä äänestää ensisijaisesti poistumatta autostaan.

Ennakkoäänestysaikana eristyksessä tai karanteenissa olevan tulee ensisijaisesti odottaa eristyksen/karanteenin päättymistä ennen äänestämään lähtemistä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, eristyksessä /karanteenissa oleva voi sopia ennakkoon äänestämisestä Alajärven kaupungintalon pihalla soittamalla keskusvaalilautakunnan numeroon 040 522 2656. 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI