JÄRVI-POHJANMAA | Yhteistoiminta-alueen tuorein koronatiedote – positiivinen henkilö liikkunut Alajärven uimahallin ja kuntosalin tiloissa!

0
Alajärven uimahallin allasosasto (jpnews.fi)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 8.3.2021

Edellisen 3.3. annetun tiedotteen jälkeen Järvi-Pohjanmaan alueen asukkailla ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu koko epidemian aikana 136 koronatartuntaa.

Muualla Suomessa asuva henkilö oleskeli viime viikolla perheensä luona Järvi-Pohjanmaan alueella. Hän oli hakeutunut loppuviikosta koronatestiin, joka osoittautui positiiviseksi. Hänen läheisessä kontaktissa olleet henkilöt on asetettu karanteeniin. Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on yhteensä 3 henkilöä eristyksissä tai karanteenissa.
Kyseinen henkilö oli oleskellut Alajärven uimahallin pukutiloissa ja kuntosalilla keskiviikkona 3.3. noin klo 10-11. Samoihin aikoihin pukutiloissa ja kuntosalilla olleita pyydetään tarkkailemaan oireita ja ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen pienistäkin oireista.

Järvi-Pohjanmaan alueen kuntien yläkoulujen luokat 7-9 ovat lähiopetuksessa. Lähiopetuksen jatkamisen turvaamiseksi alueen kouluissa on otettu käyttöön kaikki mahdolliset tartuntoja ehkäisevät toimenpiteet ja yläkouluille otetaan käyttöön vahva kasvomaskin käyttösuositus. Maskeja jaetaan oppilaille tarpeen mukaan. Alajärven ja Vimpelin lukioissa jatkajat (2.vuosikurssi) ovat etäopetuksessa 12.-31.3.2021. Iso osa heistä osallistuu myös ylioppilaskirjoituksiin, ja tällä järjestelyllä halutaan varmistaa ylioppilaskirjoituksien onnistuminen. Kaikkia ylioppilaskirjoituksiin osallistuvia kehotetaan omaehtoiseen karanteeniin sekä ennen ylioppilaskirjoituksia että niiden aikana.

Talvilomien aikaan ihmiset ovat liikkuneet runsaasti maakuntien välillä. Työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon ei saa mennä, jos on pieniäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tällöin on hakeuduttava koronatestaukseen Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle, ajanvaraus numerosta 06-2412 7700.

Järvi-Pohjanmaan alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut n.1800 henkilöä. Yli 80-vuotiaista rokotteen on saanut n. 90 % ja myös heidän kanssa samassa taloudessa asuvia omaishoitajia on rokotettu. Rokotukset ovat meneillään tällä hetkellä 70-79-vuotiaille ja 65-69-vuotiaille 1. riskiryhmään kuuluville henkilöille.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.3.2021 asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki antoi suosituksen Etelä-Pohjanmaan alueelle 1.3.2021.
Heidän antamien suosituksien ja Järvi-Pohjanmaan alueen epidemiatilanteen perusteella
pandemiajohtoryhmä on päätynyt antaa alueen asukkaille seuraavat suositukset (suosituksia muokattu 3.3.2021):

♦ julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia
♦ yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
♦ yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
♦ lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt
huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.
◊ ryhmäkoko on hyvä pitää maksimissaan 10 henkilössä
♦ kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät
eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa
♦ aikuisten joukkueurheilu ja kontakti- ja kamppailulajit suositellaan tauotettavaksi. Alajärven kaupungin ja Lappajärven ja Vimpelin kuntien tiloissa em. toiminta on tauolla.
◊ poislukien SM- ja 1. divisioonatason kilpaurheilu
♦ muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:
– ryhmäkoko ei saa kasvaa yli 10 hengen
– mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen
yhteydessä
– huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
– ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia
♦ työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
◊ etäopetus silloin kun mahdollista
◊ lähiopetuksessa enintään 10 hengen ryhmiä, huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö
◊ liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut
♦ nuorisotilat ovat kiinni viikon 10 ajan. Viikosta 11 lähtien nuorisotilat voivat olla auki porrastaen, max 10 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä.
♦ Uimahalliin otetaan kerrallaan 10 asiakasta, samoin kuin kuntosalin puolelle 10 asiakasta kerrallaan. Saunatilat ovat suljettuina. Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 5 henkilöä) käyttöön.
♦ Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa pidetään listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi
♦ kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi
– julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
– koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
– yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa
– kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
– kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
– sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
– museot, kirjastot, galleriat
– kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä
♦ vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän
Pandemiajohtoryhmä ohjeistaa kaikkia yhdistyksiä sekä harrastustoiminnan järjestäjiä pitämään kirjaa henkilöistä, jotka osallistuvat järjestettyihin kokoontumisiin. Listaa on säilytettävä 14 vuorokauden ajan, jotta mahdollisessa altistustilanteessa tartunnanjäljitys toimii mahdollisimman tehokkaasti.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä


 

JÄTÄ KOMMENTTI