JÄRVI-POHJANMAA | Yhteistoiminta-alueen tuorein pandemiatiedote 21.12.

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Järvi-Pohjanmaan alueella koronatilanne on pysynyt toistaiseksi rauhallisena. Alueella on esiintynyt viime viikkojen aikana koronatapauksia, joille altistuneet on kaikki saatu kartoitettua eikä esimerkiksi joukkoaltistumisia ole ilmennyt.

Uhkana hyvälle Järvi-Pohjanmaan koronatilanteelle on jo Etelä-Suomessa valtavirukseksi muodostunut omikron-koronavirusvariantti. Omikronin on todettu olevan aikaisempia virusvariantteja tartuttavampi, minkä vuoksi Järvi-Pohjanmaankin koronatilanne voi äkillisesti heiketä.

On liian varhaista sanoa, aiheuttaako omikron-virusvariantti kuinka vakaa taudinkuvaa. Kahden rokoteannoksen pitäisi kuitenkin estää vakavia tautimuotoja lähes yhtä tehokkaasti kuin aikaisempien virusvarianttien kohdalla.

Etelä-Suomen lisäksi omikron-virusmuunnosta tavataan lukuisissa maissa, niin Euroopassa kuin Euroopan ulkopuolelta. Pandemiajohtoryhmä suosittelee maahan saapuville henkilöille 48-72h kuluessa maahan saapumisen jälkeen koronatestiä, joko itsenäisesti kotitestillä tai hakeutumalla flunssapoliklinikalle.

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstö on työskennellyt poikkeusolosuhteissa kohta kahden vuoden ajan. Työntekijöille pyritään tarjoamaan joulun ajalle mahdollisuus myös pysähtyä hetkeksi. Henkilökunta on kuitenkin niin vähissä, että eri yksiköihin on hyvin vaikea saada sijaisia, jos äkillisesti koronatilanne heikkenisi ja työntekijöitä sairastuisi tai joutuisi karanteeniin.

Pandemiajohtoryhmä pyytää alueen asukkaita huomioimaan seuraavia asioita joulun pyhien aikana:

 • Yksityistilaisuudet pidetään mahdollisimman pienimuotoisina
 • Muualta Suomesta Järvi-Pohjanmaan alueella joulua viettämään tulevat tekisivät kotitestin koronaviruksen varalta ennen tuloaan tai heti saapumisen jälkeen
 • Flunssanoireisena ei tule osallistua yhteisiin kokoontumisiin
 • Flunssanoireiset kuntalaiset ja joulua viettämässä olevat ulkopaikkakuntalaiset hakeutuvat koronatestiin Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle (ajanvaraus numerosta 06 2412 7700)
 • Omaa perhettä laajemmissa kokoontumisissa suositellaan erittäin lämpimästi suu-nenäsuojuksen käyttöä

Järvi-Pohjanmaalla ei ole suunniteltu muutoksia esimerkiksi koulujen joululoman pituuteen, mistä valtakunnallisesti on jonkin verran keskusteltu. Pandemiajohtoryhmä seuraa kuitenkin koronatilanteen kehittymistä valtakunnallisesti ja noudattaa annettuja määräyksiä.

 1. Vierailut asumispalveluyksiköissä ja akuuttiosastolla

Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti:

 • vierailija on etukäteen yhteydessä asumispalveluyksikköön
 • vierailijan tulee käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta
 • vierailijalla ei saa olla flunssan oireita
 • asumispalveluyksikössä pidetään vieraskirjanpitoa

Akuuttiosastolla on mahdollista vierailla, kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 – 2412 7777 tai 06 – 2412 7771).

 • vierailijan tulee käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta
 • vierailijalla ei saa olla flunssan oireita
 • vierailijan ja asukkaan välillä on vielä pidettävä turvaväli, paitsi saattohoitotilanteissa tai muuten vakavissa tilanteissa
 • Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 – 2412 7777 tai 06 – 2412 7771).

Järvi-Pohjanmaan ulkopuolelta tulevien vierailijoiden toivotaan tekevän koronatartunnan varalta kotitestin ennen vierailua em. yksiköissä!

2. Päivitetty koronatestaus- ja jäljitysstrategia

STM on päivittänyt kansallisen koronatestaus- ja jäljitysstrategian. Sen myötä Järvi-Pohjanmaan alueella on päivitetty ohjeistus liittyen koronatestaamiseen. Koronavirustesti otetaan:

1.      Rokottamattomilta tai yhden rokoteannoksen saaneilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

2.      Oireisilta rokottamattomilta henkilöiltä, jotka ovat sairastaneet COVID-19-infektion >6kk aiemmin.

3.      Henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita ja jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta (toisesta rokoteannoksesta >1 vko) tai joilla todettu COVID-19-infektio >6kk aiemmin ja annettu vähintään yksi koronarokotus (viimeisimmästä rokotuksesta > 1vko);

erityisesti seuraavissa tapauksissa:

• kaikki sairaalahoitoon ja sairaalan päivystyspisteisiin tulevat potilaat

• koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon sisällä altistuneet

• henkilöllä on vakavalle koronavirustaudille altistavia riskejä mukaan lukien raskaus

• henkilöt, joiden toisesta rokotusannoksesta on kulunut > 5kk ja jotka eivät ole vielä saaneet tehosteannosta

• sote-työntekijät sekä ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaat

Hyvin herkästi tulee ottaa koronavirustesti, vaikka olisi saanut 3. koronarokoteannoksen tai toisesta rokoteannoksen saamisesta on kulunut <5kk.

4.      Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita;

erityisesti seuraavissa tapauksissa:

• altistus tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä

• lapsen perhepiirissä on henkilöitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa

• lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan

Strategiapäivityksessä on myös tällä kertaa huomioitu kotitestaus aikaisempaa enemmän. Kotitesti antaa varsin luotettavan tuloksen, kun testi on tehty ensimmäisten oirepäivien aikana. Kotitestistä saatu positiivinen tulos tulee varmentaa aina terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

3. Aluehallintoviraston määräykset Etelä-Pohjanmaan alueelle

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Määräys on voimassa ajalla 6.12.2021 – 5.1.2022. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset.

Tapahtumia voidaan järjestää myös suuremmalle ihmisjoukolle, mikäli tapahtumanjärjestäjä ottaa käyttöön koronapassin/-todistuksen. Koronapassista voi lukea lisää: https://www.kanta.fi/koronatodistus

4. Koronarokotukset

Järvi-Pohjanmaalla rokotekattavuus on loppuvuoden aikana noussut merkittävästi ja myös kolmansia rokoteannoksia on annettu laajasti sekä asumispalveluyksiköissä sekä walk-in-tilaisuuksissa. Pandemiajohtoryhmä tiedostaa, että alueen asukkailla on kiinnostusta kolmanteen koronarokoteannokseen, mutta valitettavasti joulun aikana meille ei ole mahdollista saada tarpeeksi rokotteita eikä rokottajia esimerkiksi walk-in-tilaisuuden järjestämiseen. Joitakin rokotuksia annetaan loppuvuoden ja tammikuun ensimmäisten päivien aikana ajanvarauksella, seuraa www.hyvis.fi sivuston kautta vapaita aikoja.

Viikolla 1 ja 2 käynnistyvät taas alueella walk-in-rokotustilaisuudet. Tammikuun ensimmäisten viikkojen aikana annetaan kolmansia koronarokoteannoksia seuraaville ryhmille:

 • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 4-5 kuukautta.
 • voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Tämä siksi, koska THL:n ohjeiden mukaisesti rokotuksissa tulee edetä vanhimmasta nuorimpaan sekä riskiryhmät huomioiden. Viikolla 3 ja 4 Järvi-Pohjanmaan perusturvassa viikosta 3 lähtien kolmannen koronarokoteannoksia annetaan seuraaville ryhmille:

 • voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 3-4 kuukautta.
 • alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin ja joiden toisesta koronarokoteannoksesta on kulunut 4-6 kuukautta

Mikäli olet eläkkeellä oleva lääkäri tai sairaanhoitaja ja haluaisit auttaa rokottamisessa alkuvuoden aikana, ole yhteydessä pandemiajohtoryhmän puheenjohtajaan!

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä kiittää alueen asukkaita koko vuoden yhteistyöstä koronaepidemian hoitamisessa ja toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulua!


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI