KANNANOTTO | Pankit selvittämään ongelmia talousvaliokuntaan – jatkuvat palvelukatkokset kestämättömiä

0

Eduskunnan talousvaliokunnan jäsenten, kansanedustajien Timo Mehtälän (Kesk) ja Mikko Savolan (Kesk) mukaan pankkien sekä pankkeja valvovan Finanssivalvonnan edustajien tulee viipymättä tulla eduskuntaan selvittämään pankkien ongelmia ja sitä, miten tilanne kestävästi ratkaistaan.

Suomessa toimivien pankkien verkko- ja mobiilipalveluissa on tänä vuonna toistuvasti ollut laajoja häiriöitä. Ongelmia tuntuu olevan etenkin isoimmissa pankeissa, Nordeassa ja OP-ryhmässä. Viimeisimpänä Nordea ilmoitti mittavasta palvelukatkoksesta tänään. Vakavia ongelmia oli myös aiemmin tällä viikolla sekä edellisviikolla.

– On ihmisten arjen ja yritysten toiminnan täysin kestämätöntä, että ongelmat toistuvat toistumistaan. Kyse ei ole vain pankkiasioinnin sujuvuudesta. Pankkitunnuksia käytetään laajasti myös viranomaispalveluissa tunnistautumiseen. Monelle suomalaiselle on käynyt kohtuuttoman hankalaksi hoitaa asioitaan esimerkiksi Kelan tai Verohallinnon kanssa pankkien verkko- ja mobiilipalvelujen häiriöiden vuoksi, Mehtälä ja Savola tähdentävät.

– Pankkipalvelut ovat myös yhteiskunnan ”peruspalvelu” etenkin, kun pankkien palveluverkkoa on karsittu ja ihmisiä ohjataan voimakkaasti digipalvelujen käyttäjäksi. Sekin on kestämätöntä, jos digitaaliset palvelut eivät toimi ja fyysistä palvelua ei ole saatavilla.

Isommassa kuvassa pankkijärjestelmien toimivuudessa on kyse myös yhteiskunnan huoltovarmuudesta.

Mehtälä ja Savola toivovat, että talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto (PS) suhtautuu esitykseen myönteisesti.

– Odotamme – ja ennen muuta pankkien asiakkailla on oikeus odottaa – myös, että pankeista vastaava ministeri Wille Rydman (PS) tarttuu vihdoin jatkuviin ongelmiin. Ministerillä ei ole enää varaa katsella tilannetta toimettomana sivusta.

 



 

JÄTÄ KOMMENTTI