Kansanedustaja Jukka Mäkynen: Kuntavaalit pitää järjestää koronasta huolimatta

0
Päästäänkö äänestämään?

Pohjalaiskansanedustaja Jukka Mäkysen (PS) mukaan kuntavaalit pitää järjestää keväällä koronasta huolimatta. Julkisuudessa on viime aikoina ollut eri asiantuntijoiden pohdintaa siitä, pitäisikö kuntavaaleja siirtää korona tilanteen vuoksi.  Mäkysen mukaan mitään todellisia esteitä kuntavaalien järjestämiseen ei ole:

 

Kansanedustaja Jukka Mäkynen

– Jätin noin kuukausi sitten kirjallisen kysymyksen kuntavaalien terveysturvallisuudesta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vastattavaksi. Ministeriltä tuli tiistaina 12.2.2021 vastaus, josta selviää, että vastuu kuntavaalien järjestämisestä on oikeusministeriöllä, joka on maamme ylin vaaliviranomainen. Oikeusministeriö ja terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ovat valmistelleet yhdessä kuntavaalien terveysturvallista järjestämistä. Oikeusministeri Henrikssonin mukaan oikeusministeriössä on valmisteltu ja on tekeillä erilaisia toimenpiteitä kuntavaalien terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Myös keskusvaalilautakunnilla on vastuu paikallisesti noudattaa oikeusministeriön ja terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen valtakunnallisten ohjeistusten toimeenpanoa kuntavaalien aikana. Kirjallisen kysymykseni ansiosta nyt on tiedossa se, että oikeusministeriö kantaa suurimman vastuun vaalien järjestämisestä myös korona-aikana. Kirjallisessa kysymyksessäni en siis ehdottanut kuntavaalien siirtoa, vaan halusin selvittää vastuutahon, etteivät tavalliset ihmiset vaalilautakunnissa joudu vastuuseen mahdollisista koronan aiheuttamista ongelmista vaalihuoneistoissa. Oikeusministerin mukaan vaalihuoneistoja ei tulla sulkemaan korona-epidemian vuoksi. Kunnille lähetetään helmikuussa yksityiskohtaiset ohjeet tarvittavista erityisjärjestelyistä, kun vaalit toimitetaan koronatilanteessa. Terveysturvallista äänestämistä käsitellään myös kuntien vaaliviranomaisille järjestettävässä vaalikoulutuksessa, Mäkynen toteaa.

Tiedotusvälineissä on viime päivinä ehdotettu usean asiantuntijan taholta, että kuntavaaleja tulisi siirtää korona-epidemian vuoksi. Mäkysen mukaan tällaiset ehdotukset tulevat aivan liian myöhään, ja oletetusti niiden taustalla on pelko perussuomalaisten kuntavaalimenestyksestä:

– Perussuomalaisilla on niin hyvä kannatus, että ei tule yllätyksenä, että tiettyihin puolueisiin on iskenyt vaalipaniikki. Pidän erikoisena sitä, että kirjallista kysymystäni ei huomioitu missään valtakunnan mediassa. Asiasta olisi voitu käydä julkista keskustelua jo kuukausi sitten, kun lähestyin kirjallista kysymystä koskevalla tiedotteellani kaikkia Suomen valtamedian toimituksia. Ketään valtakunnan median toimittajaa ei kiinnostanut kun yritin nostaa tärkeän aiheen kuntavaalien terveysturvallisuudesta julkiseen keskusteluun, Mäkynen muistuttaa.

– Tietyt asiantuntijat näkevät ongelmia joka paikassa kuntavaalien järjestämisen suhteen, kun äänestyspaikkoja voitaisiin aivan hyvin järjestää esimerkiksi marketteihin, koska siellä ihmiset ovat käyneet koko korona-ajan sankoin joukoin, eikä turvaväleistä eikä maskeista ole usein tietoakaan. Missä maailmassa nämä asiantuntijat oikein elävät? Turvallisesti järjestettävät kuntavaalit vaaditaan siirrettäväksi, mutta samaan aikaan ei välitetä siitä, että korona saattaa levitä kaupoissa, marketeissa, junissa, busseissa. Ihmiset liikkuvat ja tekevät ostoksia siitäkin huolimatta, jos kuntavaalit nyt väkisin siirretään, Mäkynen ehdottaa.

– Eli kaupoissa ja joukkoliikennevälineissä korona-rajoitukset eivät siis ole mikään ongelma ihmisten kokoontumiseksi suurilla joukoilla sisätiloihin. Ei hallitus sano, että kaupassa saa käydä vaan 10 henkilöä. On käsittämätön tilanne, että ulkona ei saa kokoontua 10 ihmistä enempää, mutta sisälle marketteihin saa mennä satoja ihmisiä kerralla. Ihmiselle, joka on käynyt kaupassa korona-epidemian aikana ei voi olla ongelma käydä äänestämässä. Oikeusministeriö vastaa vaalien järjestämisestä, mutta hallituksella on vastuu siitä, että kokoontumisrajoitukset mahdollistavat äänestämisen myös muualla kuin perinteisissä vaalihuoneistoissa, Mäkynen linjaa.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI