Kansanedustaja Kilpi : Suomessa on maailmanluokan rokoteosaamista, johon tulee panostaa

0
Kotimainen tehokas nenäsumute "rokote" koronaa ja sen eri variantteja vastaan?

Tämän hetken valtavirus omikron leviää kulovalkean lailla, eikä hallituksen koronastrategia ”testaa ja jäljitä” pysy enää perässä. Rokote on koronakriisin merkittävin yksittäinen asia, jolla kriisiä hoidetaan.

Suomessa on maailmanluokan rokoteosaamista, johon hallituksen tulee nyt panostaa, sanoo kansanedustaja Marko Kilpi (Kok).  

Professoreiden Kalle Sakselan, Seppo Ylä-Herttualan, Kari Alitalon ja tutkimusryhmän kehittämä nenäsumuterokote, joka pystyy nykyisiä rokotteita paremmin torjumaan myös koronan uusia virusmuunnoksia. Nenäsumuterokotteen pohja on geeniteknologian osaamisessa alansa ehdotonta huippua viruskuljettimineen.  

Tämä rokote on myös hyvin nopeasti muunneltavissa eri virusmuunnoksia varten ja se on puhtaasti kotimaista tuotantoa, jolloin se on myös hyvin merkittävä huoltovarmuus- ja omavaraisuustekijä. On myös muistettava, että samanlaista lääketeknologiaa ei toteuteta missään muussa EU-maassa, joten puhutaan hyvin poikkeuksellisesta asiasta, joka edustaa lajissaan hyvin korkeaa kehitys- ja osaamistasoa, Kilpi toteaa.   

Rokotetta kehittävä Laboratories Finland Oy:llä on tavoitteena aloittaa rokotteen ihmiskokeet ennen kesää. Nämä kokeet ovat kolmivaiheiset ja kolmanteen vaiheeseen tarvitaan lisärahoitusta kymmeniä miljoonia.  

Riittävän rahoituksen saaminen on kriittisen tärkeää rokotteen valmistumiselle, Kilpi muistuttaa. 

Nenäsumuterokote voisi nykyisellä aikataululla tavoitella myyntilupaa vuonna 2023. Kun rokotteen massatuotanto aikanaan alkaa, Suomen tuotantokapasiteetilla pystytään kattamaan pohjoismainen rokotetarve.  

– On selvää, että koronavirus ei katoa maailmasta mihinkään ja tulevaisuudessakin tarvitaan tehokkaita rokotteita uusiin muunnoksiin. Asiantuntijoidenkin taholta on jo vaadittu tehokkaampia rokotteita. Suomalaisessa lääkeinnovaatiossa on ominaisuuksia, jotka tulevat antamaan vastauksia ratkaiseviin kysymyksiin rokotteen suhteen, Kilpi päättää.   

Edustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI