KOLUMNI | Kuntavaaleista ja kansanvallasta – HARVAINVALTAAN?!

0
Oi niitä aikoja! Hiihtokansaa Valkealammella melkein viisi vuotta ennen koronaa. Lunta ja väkeä oli! Mutta näillä lumilla ei päästäkään äänestämään. (arkistokuva)

PENTTI HAUTALA

Kansanedustaja Mikko Savola kirjoitti kolumnissaan lehdessä äskettäin, että kuntavaalit järjestetään ajallaan. Samaa ovat vannoneet edustaja Kurvinen ja kumppanit.
Savola kirjoitti muun muassa: ”Ajatus, siitä ettei vaalipäivien kanssa olisi niin justiinsa, saattaa vaikuttaa monelle äkkiseltään helpolta, mutta kyse on kansanvaltamme peruskivestä. Kysymys on oikeudesta valita omat edustajat päättämään kotikuntasi asioista.

– Vaalitoimitus pystytään toteuttamaan turvallisesti ja mahdollistamaan äänioikeutettujen äänestämiseen pääseminen. Tämän varmistamiseksi tehdään työtä oikeusministeriön johdolla parasta aikaa”.

Savolan lisäksi mm. kaikki puoluesihteerit olivat ennakkokyselyissä sitä mieltä, ettei vaalia siirretä.

Mutta kuinkas kävikään?

Kun oli nukuttu muutama yö, niin ministeriön taholta tehtiin, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ehdotuksessa päätös kuntavaalin siirrosta. Ainoastaan Ps:n puoluesihteeri vastusti siirtoa.

Kuntavaalien siirron taustalla oli THL:n taudin ”laskuharjoitus”, jopa yli kymmenestä tuhannesta päivittäisestä tartunnasta. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen johtaja Mika Salminen pahoitteli laitoksen laatiman laskuharjoituksen saaneen vain liikaa huomiota, siirtopäätökseen ja muutenkin.

Vaalien siirtäminenkin osoittaa kuinka ministeritasolla kuunnellaan lopuksi huonosti oman puolueen kansanedustajia ja muita päättäjiä. Eipä arvosteta Savolankin kunniaan nostamaa kansanvaltaa. Kuntavaalien siirtoa vastusti suomalaisten enemmistö myös ennakkoon tehdyissä gallupeissa. Samoin eri puolueiden puoluesihteerit, yksimielisesti.

Savola nosti kirjoituksessaan oivallisesti esiin kansanvallan kunnioituksen tarpeellisuutta. Mutta se ei vain tahdo toteutua millään tasolla, ainoastaan vaalilupauksissa ja juhlapuheissa. Yleisesti tapahtuu niin, että ennen vaaleja annetut lupaukset unohdetaan. Päättäjiksi tullessaan monet siirtyvät kuntien tasollakin kansanvallan puolustajista -”mykkäkouluun” ja harvainvallan edustajiksi. Annetaan viranhaltijoiden ja puoluejohtajien päättää. Hyväksytään myös poliittinen peli.

Jos kansanvaltaa noudatettaisiin, niin kunta- ja valtakunnan päätökset olisivat huomattavasti erilaisia.  Esimerkiksi ei montakaan suomalaista hyväksyisi miljardien Suomen EU-tukipakettia Euroopan rikkaiden maiden taloutta tukemaan. Niin sanottujen pakolaisten liiallista paapomista suomalaisten kustannuksella, ei kansavalta hyväksy. Eikä turpeentuotannon alasajoa. Ei sitäkään, että suomalaisten pitäisi pelastaa koko maailman ilmasto!

Paikallisesti esimerkkejä on lukematon määrä, jota kansanvalta ei kannattaisi. Alueemme kuntien talouskin olisi aivan varmasti huippuhyvä, jos kansanvalta olisi kunniassa.

Mutta vaikeaa on varmasti nykyään, tervettä maalaisjärkeä omaavilla kansanedustajillamme. Näin siksi, kun tietää mitä mieltä asioista äänestäjät ovat. Silti pitää puolustaa vihervasemmistovaltaisen hallituspuolueen jäsenenä kansanvallan vastaisia päätöksiä.
Toimia tavallaan hallituksen tukimiehenä, että maallemme ja ensisijaisesti maaseudulle vahingollinen hallitus pysyisi vallassa! Arvelenkin niin, että maalaisjärkisten ja maaseudun edustajien ”sappi kiehuu” monta kertaa?


 

JÄTÄ KOMMENTTI