KOLUMNI | Miksi rikosten ja päättämisen tietoja salataan ?

0
Pentti Hautala

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus-Töysä

Totuuksia ei saisi kirjoittaa nykyaikana kansalaisten tietoon tasapuolisesti. Ei ainakaan monista kansalaisryhmistä ja uskonnollisista suuntauksista. Ja kaikkia kansalaisia koskevia, kuntien, seurakuntien ja valtion päätöksiä tehdään yhä enenevässä määrin  suomalaisilta salattuna.

Ihmeteltävän  monien  päätettävinä olevien, kansalaisia-veronmaksajia koskettavia päätöksiä tehtäessä on maininta: “salassa pidettävä” tai “ luottamuksellinen”. Monesti salassa pidettäväksi vaaditaan sellaisiakin toimipisteitä, että  laaja tietoisuus  ja ihmisten mielipiteiden kuulemisesta olisi hyötyäkin onnistuneeseen lopputulokseen pääsemisessä. Salassa pidettävistä asioista päättämässä olleiden ja niistä tietävien mahdollisia mielipiteitä julkisuuteen esittäviä uhataan ja rangaistaan. Näin tehdään siitäkin huolimatta, että Suomea kehutaan sanan- ja mielipideilmaisun vapauden kärkimaaksi maailmassa.

Todellisuudessa tänä aikana Suomi on kaukana mainitusta maineestaan. Omaa-eikä kansan enemmistön mielipidettä saa sanoa-ja kirjoittaa julki, ettei joudu hankaluuksiin. Ei siitäkään huolimatta, vaikka on asioista omakohtaisesti päättämässä olleena oikeaa tietoa. Tai saanut sitä ” mustavalkoisella”, paperille kirjoitettuna. Ei sittenkään kirjoittaa, eikä kertoa totuuksia julki, vaikka lukee vääriä tietoja annettuna  lehdistä ja kuulee radiosta jne.

Kyseistä muunnellun, totuuden vastaista tietoa on antanut  yleensä julkisuuteen joku virallinen taho. Esimerkiksi  kymmeniä poliiseja sekä muita viranhaltijoita on tarkkailemassa mm. sosiaallisen median- ja lehtienkin kirjoituksia. Sitä jos esittää mielipiteitä, jotka voidaan mahdollisesti tulkita nykyisen harkinnan mukaan rasistisiksi, vihapuuheksi ja kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Kukaan  ei kuitenkaan puutuu lain kieltämään ikärasismiin ja poliittiseen syrjinntään jne. Tavallisia suomalaisia sekä yrittäjiä että puolueita saa moittia, sekä mustamaalata yhä mielin määrin. Eli kiihottaa kansanryhmää heitä kohtaan. Monesti pilataaan  valheellisesti mm. yrittäjiä ja hänen tuotteitaan-palvelua ym., sekä yksityisten henkilöiden mainetta somessa ja Suomi 24  sekä muissa nimettömiä kirjoituksia julkaisevilla kanavilla.

Ehdottomasti pitäisikin määrätä lakiin, että toista henkilöä ja jotakin moittiessa, tai arvostellessa pitää sen tehdä omalla nimellään.

POLIISIN nykyistä tiedottamista, entisenä pitkäaikaisena poliisin neuvettelukunnan puheenjohtajana, viime vuosituhannella, voin toimittajan kokemuksella arvioida olevan nykyään salailusta suoraan sanottuna järjen vastaista.

Poliisi pitää salassa, useita viikkoja -kuukausiakin, totuuksia ja jo selväksi tulleitakin rikoksia. Näin silti, vaikka paikkuntalaiset tietävät totuuden  ja lähialueilla kiertävät mitä hurjempia huhuja. Ja rikokseen kuulumattomiakin henkilöitä  sekoitetaan niihin. Monien annetaan kärsiä turhaan, kun virkavalta salaa liiaksi tietoja ”tutkimuksellisiin -ja keskeneräisiin päätöksien syihin” vedoten.



 

JÄTÄ KOMMENTTI