Alavudella kunnostetaan vesistöjä – HOUSUNJÄRVEN RUOPPAUS ALKUUN

0
Antti Kiilunen kaivaa Housunjärven eteläpäässä järven rantahettoa poissiirrettäväksi lähipellolle. (Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS/TÖYSÄ

Alavudella on ollut vallalla jo pidemmän aikaa touhukas ja tuloksia tuottava järvien kunnostus. Monia vesistöjä on viime vuosien aikaan työstetty puhtaaksi kasvillisuudesta ja kaivettu auki rantojen hettojen umpeen liettymisestä.

Tällä hetkellä on kunnostuksen kohteena muun muassa Alavuden Kirkkojärvi/Pahajoki sekä Töysän alueella Pieni-Kakspuolinen ja Housunjärvi. Kaikki mainitut kunnostushankeet ovat saanet toimenpiteisiin rahallista tukea Alavuden kaupungilta ja E-P:n ELY-keskukselta.

Housunjärven kunnostusta on ajanut eteenpäin tehokkaasti kyläyhdistys. Päällepäsmäreinä yhdistyksen hallinnon johtoon kuuluvat: Kauko Housu, Olavi Tuokko ja Sirpa Liesmäki.

Kasvillisuutta on putsattu pois aktiivisesti jo edellisinä vuosina. Järven rannalla huvilan omistava Jari Latvala on antanut omistamansa niittokoneen vapaasti halukkaiden käyttöön.
Nyt on myöskin aloitettu järven eteläpäästä rannan ruoppaustyöt. Antti Kiilunen on laittanut pitkäpuomisen kaivikoneensa kauhan heilumaan ja valmista on syntynyt. Ruoppauksen maamassat ovat siirtyneet joutuisasti Housun Kaukon läheisille rantapelloille.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Tuokko voitti nuoruusvuosinaan SM-hiihdoissa pronssia.(Pentti Hautala)

Kyläpäällikkö Olavi Tuokko kertoo, että kunnostustöitä tehdään siinä tahdissa, mitä rahoitus ja kylän oman talkootyön osuuus mahdollistaa. Kustannusarvio on kaikkiaan 305 000 euroa.

Housunjärvi sijaitsee Töysän länsireunalla. Tarkemmin, valtie 18:lta Tuurin ja Töysän keskustan väliltä erkanevan,Tohniin ja Kuortaneelle johtavan Housukyläntien varressa. Järvellä on pituutta noin 1,6 kilometriä ja leveyttä 200 metriä.
Pinta-alaa on 37 hehtaaria ja rantaviiva 5,7 km. Järven ranta-alueilla on yhteensä kolmisenkymmentä vakituista asumis-ja huvilakiinteistöä.

 

 


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI