KOLUMNI | Nettovarallisuus lähes 250 miljardia – Eläkekeinottelua!

0

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Toimittaja Pentti Hautala

Työkyvyttömyyden eläkepäätöksistä riittää yhä ihmettelemisen aihetta, kun monet todella näkyvästikin sairaat 55-62-vuotiaat henkilöt eivät saa oikeutusta eläkkeeseen. Ei ainakaan sellaisista töistä, joilla esiintyy pulaa tekijöistä. Vastaavasti toiset henkilöt pääsevät eläkkeelle alaikäisenä ”terveydellisistä syistä”, ja jatkavat tienaamista toisaalla.

Eniten ihmetyttää, kun henkilö ei kykene töihin ja oman paikkakunnan moneltakin lääkäriltä on todisteet sairauksista. Tästä huolimatta eläkevakuutusyhtiön päättäjät hylkäävät hakemuksen potilasta näkemättä.  Vastaavasti on kyllä sellaisiakin tapahtumia, että jotkut ”onnekkaat” laitetaan eläkkeelle vastoin omaa tahtoaankin merkittävän vakuuttajan/ työnantajan ja eläkelaitoksen järjestellessä työntekijöiden vähentämistä.
Päätöksien eriarvoisuudelle pitäisi pikaisesti tehdä jotakin. Näin jo senkin takia, että suomalaiset tulisivat oikeudenmukaisesti kohdelluksi. Tällaisessa, aina ihmiselle jonkinlaisessa kriisitilanteessa.

Työeläkevakuuttajat (TELAn) taholta selitettiin Kuntalehdessä:- ” Työeläkeyhtiöissä lopullisen päätöksenteon tekee varsinaisen ratkaisuvallan haltija. Hän on yleensä oikeuslääketieteellisen, ylemmän yliopistotutkinnon suorittanut henkilö.

-Seuraavassa vaiheessa eläkekysymystä voidaan käsitellä muutoksenhakuelimessä. Näitä ovat esim. yksityisen sektorin eläkkeissä ensimmäisenä asteena eläkelautakunta ja ylempänä vakuutusoikeus. Mm. vakuutuslääkäri työskentelee yleensä muutoksenhakuelimessä SIVUTOIMISENA, luottamustoimen luonteisessa palvelusuhteessa.  Muutoksentekoportaassa päätös tehdään kollegiaalisesti, jolloin vakuutuslääkärillä on ratkaisussa vain 1 ääni. Muut jäsenet ovat virkatuomareita, työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjen nimeämiä, työelämän ja sosiaaliturvan asiantuntijoilta.

Esimerkiksi oman, hoitavan lääkärin lausunnoilla ei ole loppujen lopuksi paljonkaan merkitystä kielteiseen, eikä myönteiseen päätökseen!! Työeläkkeiden ”riitatilanteita” päättämässä mukana ollut henkilö ihmetteli minulle, kun esim. työalojen luottamusmiehet/naiset eivät ota yleensä minkäänlaista puoltavaa kantaa alaistensa kielteisiin eläkepäätöksiin. Ne menevät vain toteamalla-, luettelonomaisesti läpi ehdotetulla tavalla.

Eläkepäätöksillä pelleillään vielä nykyaikanakin todella sairaiden ja vaivaisina töissä sinnittelevien, 55-62 vuotiaidenkin kohdalla!  -Ja eläkeikää ollaan vähän väliä nostamassa!  Samaan aikaan ammatteihin valmistuneita nuoria, työhaluisiakin, on runsaasti työtä vailla. Ja joutilaita, potria pakolaisia-turvapaikanhakijoita lisäksi tuhatmäärin.

Ja kaiken huippuna tässä ajassa on se, että suomalaisten työajasta kerättyjä työ eläkkeiden nettovaroja eläkeyhtiöille kertynyt yli 250 miljardia= 250 00 miljoonaa!   Eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet tämän asiantuntijoidenkin mukaan JÄRJETTÖMÄN SUUREN nettovarojen MILJARDIMÄÄRÄN pääosiltaan ulkomaille tms.

Koronan ja sodan aiheuttamat sekä monet muut epävarmuustekijät ovat aiheuttajina siihen, että sijoitusten arvo saattaa vaihdella voimakkaasti. Pahimmassa tapauksessa saattaa meiltä kerätyillä miljardeille tapahtua yhtä huonosti, mitä Fortumin sijoituksille Saksassa ja monille muille suomalaisille  yrityksille Venäjällä.

Tämän alkuvuoden aikana sijoitettujen työeläkevarojen arvo laski yli 7 miljardia ja se oli maaliskuun lopussa 248 miljardia. Lisää sijoittavaa kerätään suomalaisilta vuosittain tuhansia miljoonia. Jos maailman sekava tilanne alkaa vaikuttaa näihin sijoituksiin epäsuotuisasti saattaa rahoille tapahtua haihtumista, kuin tuhkalla tuulessa. Suomalaisten työnteosta taltioitu ”järjettömän suuri” rahasumma menee pahimmassa tapuksessa vieraitten maiden kansalaisten menoihin.

Kun eläkeyhtiöidemme ja niiden johtajat huippupalkoineen rypevät rahoissamme, niin Suomen valtiolla on vaikea talous-velkaongelma.  Joka tulevaisuudessa vain kiihtyy. Hulvattomalla- ja vastuuttomalla rahan jaolla, valtion velka lisääntyy huimasti.

Maalaisjärkinen toimenpide olisikin nyt, että maailmalle lainalla olevista, järjettömän suurista työeläkkeiden nettosijoitusvaroista suunnataan nyt Suomen valtion velan maksuun, suomalaisten hyväksi.  Ulkomailta ym. otettujen velkojen maksamisen jälkeenkin jäisi epävarmoille keinottelun markkinoille kymmeniätuhansia miljoonia!

Tämän toimenpiteen jälkeen valtion talousasioiden hoitoon olisi palkattava osaavia naisia ja miehiä hoitamaan Suomen valtion taloutta. Ministereillä ei ole taitoa siihen, kun he tekevät sitä ”mulle-sulle”, poliittisella ajattelulla!


 

JÄTÄ KOMMENTTI