KOLUMNI | PAHANTEKOON puututtava pontevammin!

0
Ei uskoisi, että tämä on äskettäin, ennen ilkivaltaa ollut hieno kahvilasali. Kuva: Pentti Hautala
Toimittaja Pentti Hautala

PENTTI HAUTALA

Maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen toi julkisuuteen ympäristön sotkemisia ja ilkivallan teon kohteita. Ylistaron ja Isonkyrön välimaastossa, Valtaalassa valtatien 18 varrella sijaitsevan levähdyspaikan alueella, oli oikein perusteellisesti otettu ilo irti elämästä.

Ilonpidosta oli maastoon jäänyt muistoksi mm. näyttäviä seksileluja. Esimerkiksi suurikokoisia ja kymmeniä euroja maksavia miesten ”vehkeitä”. Retki- ja sängyn patjoja, pornolehtiä ja revittyjä kirjansivuja. Lisäksi paljon muuta…

Saman maakuntaa halkovan valtatien (vt18), itäisimmässä osassa Töysässä on ilkivallan ja särkemisen kohteena, toiminnasta tauolla ollut, kokonainen huoltoasema ja kahvilakiinteistö. Rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Töysän kirkonkylää, valtatien 18 ja Lehtimäelle johtavan maantien risteyksessä.

Sisätilojen särkeminen ja sotkeminen on huipentunut ikkunoiden särkemiseen ja sälekaihtimien repimiseen. Kuva: Pentti Hautala

Valkoisesta tiilestä tehty, komea talo on ilkivaltaisesti säretty ja sotkettu pikkuhiljaa purkukuntoon.

Merkeistä päätellen rakennus on toiminut suosittuna ”ilotalonakin”. Jopa niin, että siitä on koitunut häiriötä lähialueen asukkaille. Muun muassa ympäristön sotkemisesta on tehty Alavuden kaupungin taholle valituksiakin.

Kyseisestä mellastuksen ja tunteen purkauksien kohteesta on tehty kaupungille ehdotuksia toimenpiteisiin ryhtymisestä. Ne ovat, kaikkien eduksi vihdoin johtamassa toivottuun lopputulokseen. On tehty jo päätöksiä siitä, että kaupunki ostaisi talon tontteineen ja jatkaisi ilkivallan tekijöiden aloittamaa työtä, purkamalla kaupan varmistuttua koko rakennuksen.

Kun eri puolilla valtakuntaa ja maakuntaamme liikkuu näkee myös paljon ihmisten ilkivallan himossa tehtyjä tekoja.

Voiman tunto tai tekemisen puutekko vaivaa nuorisoa sekä osaa aikuisiakin? Tai olisiko kyseessä seurausta jo pitkään jatkuneesta kurittomasta kasvatuksesta? Pitihän viime vuosituhannella meitä villimpiä vekaroita kurissa tarpeen vaatiessa naapurit ja koko kylänkin väki. Se oli aidosti maalaisjärkistä toimintaa ja tuotti tuloksia. Tehokkain keino olisi varmasti tänäkin aikana, että heti alkuvaiheessa puututtaisiin vastuullisemmin kaikenlaiseen pahantekoon. Vastaamalla, ainakin virkavallan ja kaupungin keinoin, kansalaisilta tulleisiin ilmiantoihin.

Tiedotusvälineet ovat tällaisissa ilkivallan julkituonnissa tehokas toimeenpanija. Julkisuus laittaa vauhtia, niiden tahojen toimijoihin, joille valvominen jo lainkin mukaan kuuluu.


 

JÄTÄ KOMMENTTI