KOLUMNI | PS:n kanssa vaaliliitossa KD:lle JYTKY Alavudella

0

Pentti Hautala

Vaalit ovat aina yllätykselliset monessakin suhteessa. Nyt käydyt kuntavaalit muodostuivat erityisen yllätykselliseksi joka tasolla ja suhteessa.

Toimittaja Pentti Hautala

Erityisesti Alavudella alhainen äänestysprosentti ihmetyttää. Nyt se oli historia pienin 53,9 %. Töysäläisistä äänestivät ainostaan 50,6 %. – Eli joka toinen vain viitsi vaikuttaa vaaleissa.

Valtuutettujen vaihtuvuus myös ylätti, kun 58 prosenttia on uusia. Muutama entisistä ei ollut ehdokkaanakaan, mutta moni jäi myös valitsematta.

Myös valittujen nimet yllättivät. Ennakkoon suurien äänimäärien saajiksi ennustetut joutuivat tyytymään 10-20 ääneen.

– Minulle itselleni oli, oma hyvä äänimäärä (122) ja Töysän äänikuninkuus yllätys. Samalla olen kuitenkin pettynyt töysäläisten laimeaan osallistumiseen.

Alavudella ylivoimaisesti suurin voittaja edellisiin kuntavaaleihin  verrattuna oli Perussuomalaiset 10,6 prosentin nousulla. PS:n ehdokkaita äänesti nyt 1357 alavutelaista. Tämä on 429 enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Puolue sai valtuuston silti vain seitsemän (7) valtuutettua eli yhden paikan lisää. Joten valtuustopaikkaan vaadittiin keskimäärin 194 ääntä.

Perussuomalaisten ”jytky” satoi rankasti vaaliliittokumppanin KD:n laariin, kun kristilliset saivat läpi peräti neljä henkilöä, eli kaksi lisäpaikkaa valtuustoon 267 äänellään. Perussuomalaiset menettivät vaaliliiton myötä näin 2-3 omaa ehdokastaan KD:lle.

Nyt voimmekin todeta, että KD:n lisäpaikkojen saannin mahdollistajana oli vaaliliitto Ps:n kanssa. – Siitäkin huolimatta, että kristillisten äänisaalis lisääntyi edellisistä vaaleista muutamalla kymmenellä. Tiedotusvälineissä on suitsutettu vain lisäpaikkoja, eikä ole mainittu niiden johtuvan vaaliliitosta.

Monet alavutelaisetkin ovat ottaneet yhteyttä minuun ja ihmetelleet KD:n neljän ehdokkaan läpimenoa 267 äänellä?
Esimerkiksi keskustapuolue sai 2008 ääntä ja 13 pääsi valtuustoon. Ääniä tarvittiin läpimennoon keskimäärin 154. Kristilliset pääsivät valtuustoon, vaaliliiton avulla keskimäärin 67 äänellä!

Kokoomus sai 609 ääntä ja neljä valtuutettua. SDP 431 äänellä kaksi henkilöä valtuustoon. Vihreä saivat 160 ääntä ja yhden valtuustoon.
Jos keskusta, kokoomus tai SDP olisivat olleet vaaliliitossa Perussuomalaisten kanssa, puolueet olisivat saaneet 2-3 omaa ehdokastaan lisää valtuustoon.


 

JÄTÄ KOMMENTTI