KOLUMNI | Sorsitaanko Virossa Suomea ja suomalaisia?

0
Tallinna, turistien suosima taattu matkakohde. Kuva: Liisa Rossi
Risto Vuorinen

Risto Vuorinen, eteläpohjalaislähtöinen toimittaja, joka on asunut Virossa yli 20 vuotta työskennellen mm. YLE:n Baltian kirjeenvaihtajana sekä itsenäisenä mediatuottajana.

Virossa on heräämässä sivistyneistön kampanja suomen kielen puolesta. Reilu pari kuukautta sitten Sirp-lehden päätoimittaja Kaarel Tarand raateli palasiksi virallisen Viron harjoittaman Suomi-politiikan, kielipolitiikka mukaan lukien. Viro käänsi hänen mukaansa selkänsä Suomelle ja suomen kielelle samana päivänä   kun pääsi Naton ja Eu:n jäseneksi.

Nyt viestintäasiantuntija Raul Rebane jatkaa samoilla linjoilla kirjoittaessaan Viron Ylen, ERR:n kolumnistina otsikolla ”Viron info-politiikassa on jotain mätää”. Kritiikin kärki osuu Viron kaapeliverkon kanavavalintaan. Verkossa isännöivät ilman lisämaksua nähtävät venäläiskanavat. Niitä Rebane kutsuu ”vihakanaviksi”. Hän on huomannut, kuinka ilmaiskanavien mainoksissa esiintyvät tiuhaan myös virolaiset näyttelijät siitä huolimatta, että heitä nimitetään taustastaan johtuen samoilla kanavilla ”sontaläjäksi”.

Absurdina Rebane pitää sitä, että jos haluat katsella virolaisilla kaapelikanavilla Suomen Ylen tv-kanavia, saat pulittaa siitä ilosta joka kuukausi sievoisen lisämaksun. Kolumnisti vaatiikin Ylen tv-kanavien liittämistä kaapelikanavien maksuttomien peruspakettien joukkoon. Näin suomalainen, demokraattinen tiedonvälitys saisi Virossa tuntuvasti nykyistä enemmän virolaiskuluttajia (ja olisi myös kädenojennus Virossa asuville suomalaisille/rv). Rebane kiteyttää: Nyt virolainen käytäntö suosii Venäjää ja syrjii Suomea.

Samaan syssyyn voisi muuten huomauttaa Suomen marginalisoimisen näkyvän myös siinä, ettei yhdelläkään virolaisella tiedotusvälineellä ole Suomessa kirjenvaihtajaa. Sen sijaan esim. valtiollisen ERR:n palveluksessa on vakituisesti Latviasta radiossa ja tv:ssä raportoiva toimittaja. Kolumnisti Rebasen mukaan Viron omaksuman Suomi-politiikan seuraus on selvä: Viro menettää ystäviä, kontakteja, matkailijoita. Kolumnistin huomioihin voisi lisätä, että vielä absurdimmalta asetelma tuntuu, kun muistellaan hieman menneitä.

Neukku-Viron loppuvuosina virolaiset töllöttivät ilman lupamaksuja Suomesta lähetettyjä tv-ohjelmia, K-kaupan Väiskin lihatiskejä, Dallasia sekä Ylen monipuolista ohjelmistoa. Oppivat siinä ohessa uuden kielen. Nyt nämä lapsuudessaan suomalaiskanavien kautta maailmankuvaansa avartaneet, nykyiset virolaiset bisnesmiehet, kiittävät saamastaan ilmaispalvelusta jättämällä Suomen kanavat Virossa kylmästi maksumuurin taakse.

Toisaalta voidaan myös kysyä, mitä Virossa toimivat suomalaiset järjestöt ja instituutiot ovat tehneet asian korjaamiseksi? Nostivatko esim. Suomen Tallinnan lähetystö tai Tallinnan Suomen instituutti mediakissaa pöydälle silloin, kun suomalaiset tv-kanavat jätettiin Viron kaapeleissa maksumuurin taakse? Väännettiinkö asiasta kättä ja hävittiin? Vai oliko se liian mitätön taistelukysymys?

Eikö kaikkina näinä vuosina olisi ollut varsin kohtuullista, että lähes joka virolaiskotiin ulottuvan kaapelin kautta olisi ollut mahdollisuus napsauttaa maksutta venäläisen viihteen ja asiapropagandan lomaan suomalaisen tv-tuotannon, myös suomalaisen kulttuurin laatuhedelmiä?


 

JÄTÄ KOMMENTTI