KOTKAN KUOLEMA VALTATIELLÄ KIINNOSTAA !

1

Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ

Töysässä on nähty lentelevän viime kuukausina monia meri- ja maakotkia.

Onpa lintuja seuranneet aprikoineet niiden pesivänkin alueella. Taannoin merikotkat majailivat pitkään muun muassa metsästysmajan, hylkyrakennuksen alueelle. Keväällä kotkat kyttäsivät kalastajien jäälle jäätämiä kaloja.

Syksyn tulleen neljäkin kotkaa on kaarrellut päivittäin mm. kirkonkylän taivaalla. Myöskin niitä on havaittu pyydystämässä rusakoita ja jyrsijöitä tms. pelloilla sekä alueen rantamaisemissa.

Aktiivinen kävelykuntoilija Pauli Keskiniemi kertoi, että hän on vaimonsa Soilen kanssa ihastelleet usein viime kuukausina, lisääntynyttä kotkien lentelyä Töysän taivaalla jo talvesta alkaen.

– Niemenkylän alueelle, linturikkaan Mäenniemen-lammen seutuvilla on havaintoja useita. Samoin oman kotipihan ja Kalliotorppamme yläpuolella kotkia on liidellyt.  Myöskin monet muut henkilöt ovat tehneet samanlaisia havaintoja, kertoo Pauli.

Nyt yhden kuolleen kotkan löytö valtatie18:ta on kummastuttanut kansaa.

Yhteydenottojen ja puhelujen lisääntyessä minullekin, riensin kummastelemaan tapausta.

Linnun jäänteistä löytyi jättimäinen kynsi. Katkenneenakin sillä on pituutta noin 5 senttiä (Kuva: Pentti Hautala)

Töysän kirkonkylän ja Tuurin väliltä, valtatie 18:ta löytyikin lukemattomien autojen yliajamana, murskaantunut ja muiden lintujen noppima suuri raato. Jäljellä olevasta kasassa oli havaittavissa isoja sulkia ja kynsiä. Pitkiä siipisulkia ja noin viisi senttiä pitkä petolinnun katkennut kynnen ”puolikas”, todistivat kyseessä olevan kotkan.

Minulle tapausta ihmetelleet kertoivat, että kotkien oli iltaisin nähty oleilevat ja saalistavan läheisellä peltoaukealla.

Esimerkiksi innokas kalastaja ja luonnon elämää tarkkaileva Kari Kallio arveli raadon tiellä havaittuaan, että kotka on lähtenyt viereiseltä pellolta lentoon. Iso lintu ei olekaan saanut tarpeeksi korkeutta ja jäänyt auton alle.

Raimo Mäkiaho arveli kotkan ajaneen maantien yli pakoon juossutta rusakkoa, tai muuta eläintä ja jäänyt siinä tilanteessa ison auton alle.

Sellaisiakin päätelmimiä on esitetty, että joku olisi ampunut petolinnun ja heittänyt tielle? -En kyllä ole koskaan kuullut, että petolinnut, kotkan enkä haukan jääneen auton alle, ampumista epäillyt huomautti.

Valtatie 18:ta Töysässä löytynyt ison, rauhoitetun petolinnun, kotkan kuolema kummastuttaa monia. (Kuva: Pentti Hautala)

Se tässä tapauksessa on huono asia se, että heti tuoreeltaan auton alle jääneen petolintu oli otettu talteen. Vai oliko se ajettu niin monella autolla tohjoksi, kunnes ensimmäinen vainaasta kiinnostunut henkilö osui paikalle?

Itse arvelen linnun kuolleen isomman auton törmäyksessä. Jos parhaimmillaan 7-8 kiloa painava lintu jysähtää henkilöauton keulaan, niin siitä seuraa merkittäviä vaurioita.

Jos ja kun jollakin on tarkempia tietoja tästäkin mielenkiintoisesta tapauksesta, niin olen niistä kovasti kiinnostunut: pentti.hautala@luukku.com, puh. 0400 419594.

 

 


 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Olipa Pentti Hautala kirjoittanut taas mielenkiintoisen luonto-lintuaiheisen jutun. On harvinaisempia tapauksia Suomen lintuhistoriassa. Tapaus hernettään hurjasti funtsaamista ,ajatuksia ja oletuksia kotkan kohtalosta. Itse ajettelematon, että vanha lintu,raadon kuvista päätellen, on saalistaessaan pupua ym. Joutunut auton alle.
    Pekka ja Aki

JÄTÄ KOMMENTTI