Kruunuhäissä täyttyi tie ja talo

0
Kruununhäiden hääkulkueen kärjessä kaasutteli morsiusparin kanssa Kimmo Korpela, vuoden 1925 Fordillaan.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Töysän Nuorisoseuralla on pitkät perinteet kruunu-häiden järjestämisessä. Ehkäpä pisimmät kuin missään muualla maakunnassamme.

Näin on aiheellista todeta, kun häitä tanssittiin perinteisin menoin jo 40 kerran. Perinteistä puuttui vain kaatokännin aiheuttama sahti.

Poikavuosiltani muistan, kuinka virkavalta kävi Töysän Ylipään nuorisoseuralla testaamassa sahtijuoman, että se ei ollut sallittua alkoholiprosenttia päihdyttävämpää. Jos oli niin, vettä sekaan kaatamalla juomaa piti laimentaa. – Ja kun pontikkaa keiteltiin monessakin paikassa joka kylällä, niin poliisien poistuessa lorautettiin pari-kolme litraa tehostusta sahtia voimistamaan.

Kun lähes 50 henkilön, hääkulkue-tanssiryhmä alkoi paloasemalta astelemaan, Töysän Keskustietä vajaan kilometrin matkan, niin heti sai hyviä todisteita tapahtuman suosiosta. Yleisöä oli kerääntynyt tien varteen seuraamaan paljon. Varsinainen päätiekin täyttyi lähellä Nuorisoseuraa kulkueesta ja ”saattoväestä”.

Hääohjelman ohjaaja Anelma Myllymäki (vas.), morsiuspari Susanna ja Tero Vienola sekä 4-vuotias Anna.

Morsiusparina esiintyneet Susanna ja Tero Vienola ja 4-vuotias Anna sai kyydityksen, vuoden 1925 mallisessa Chevroletissa.  Hienoon kuntoon pirssin rakentanut Kimmo Korpela toimi ohjaajana.

Lähes 100-vuotias Ford on vielä hyvässä ajokunnassa, mutta vaatii aina silloin tällöin hellää huolenpitoa, naurahti Kimmo Korpela konepeltiä avatessaan.

Korpelan auton perässä ajeli Jari Mäki-Tuuri vanhalla Bedford kuorma-autollaan. Auton lavalla soittelivat, kansantanssien hääpelimannit Reijo Nieminen ja Risto Purho.

Häiden tanssiryhmässä esiintyivät töysäläisten lisäksi monia osaajia naapuripaikkakunnilta ja muualta maakunnasta. Tanssiesitysten ohjaajana toimi ties monennenko kerran, 87-vuotias Anelma Myllymäki, yhdessä poikansa Antti Myllymäen kanssa.

Heti häiden alettua syntyi pitkä jono eri-ikäisistä pääsylipun ostajista. Aikuisten lisäksi oli joukossa monta nuortakin tyttöä ja poikaa. Seurantalo täyttyikin esiintyjistä ja yleisöstä
Yleisön tanssia tahditti tunnetulla taidoillaan Jukka Lampela ja Lapponia.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI