Kuninkaan poluilla – ulkomaalauksia Soinista

0
Taiteilija Jukka Nousiainen työnsä ääressä Soinin kylänraitilla

Kuvantekijä Jukka Nousiaisen näyttely Soinin kirjastossa 3. – 31.7.2022

Kuvantekijä, taiteiden maisteri Jukka Nousiainen on maalannut Kuninkaan poluilla -näyttelyynsä soinilaisia maisemia ja kylänäkymiä kevättalvesta kesään 2022. Näyttely on esillä Soinin kirjastossa 3. – 31.7.2022.

Nousiainen kertoo, että teokset ovat syntyneet luontevasti, kun hän on viettänyt Soinissa pidempiä ajanjaksoja viimeisen vuoden aikana. − Käsitys paikkakunnasta ja alueesta saa sävyjä, syvenee. Maalauskohteet heräävät kuultujen tarinoiden kautta eloon, Nousiainen kertoo. – Esimerkiksi Polku-teosta maalatessani minua tuli tervehtimään naapurissa asuva rouva, joka kertoi, että kyseessä ei suinkaan ole mikä tahansa polku, vaan jo umpeen kasvanut tie on ollut kylän tärkeä kulkuväylä aikoinaan.

Polku-teos, 30 x 55 cm

Nousiainen on löytänyt kiinnostavia maalauskohteita kävelyretkillään keskustassa ja lähiympäristössä. Hänen teoksissaan leikittelevät valo ja varjot: − Parasta on, kun maalaukseen saa tallennettua juuri tietyn hetken ja valon. Keskustan raittia hän maalasi jopa keskellä yötä: −Toisena yönä piti tosin paeta paikalta, kun miljoonat hyttyset huomasivat, että olin ainut ihminen lähimailla, hän naurahtaa.

Nousiainen on maalannut ja piirtänyt aivan lapsesta saakka. Savonlinnan taidelukion jälkeen hän eteni Taideteolliseen korkeakouluun. Työuransa hän on tehnyt kuvataideopettajana lukiossa ja yläasteella, mutta omien kuvien tekeminen on aina kulkenut mukana. Muutaman vuoden takaisessa, Jyväskylän taidemuseossa esillä olleessa Tourujoki-näyttelyssä hän kuvasi omaa lapsuudenmaisemaansa Jyväskylän läpi virtaavan Tourujoen varrella.

Nousiaisen öljyvärimaalaukset syntyvät alla prima -tekniikalla, mikä merkitsee, että teokset maalataan ulkona, paikan päällä noin neljän päivän aikana ennen kuin öljyväri kuivuu. Samaa tekniikkaa käyttivät myös mm. ensimmäiset impressionistit.

Kuninkaan poluilla on esillä parisen kymmentä Soini-aiheista teosta. Lisäksi esillä on valittuja paloja Nousiaisen aikaisemmista töistä.

Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 5.7.2022 klo 18 alkaen. Lämpimästi tervetuloa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI