Kuusiokunnissa tartuntoja ja altistuneita useasta tartuntaketjusta – alueen koululuokkia on jouduttu asettamaan karanteeniin

0
Alavuden pääterveysasema

Kuusiokuntien alueella on todettu viime päivinä useita tartuntoja, joiden myötä on tunnistettu myös merkittävä joukko altistuneita. Kaikkiaan positiivisen koronatestin on antanut 13 henkilöä sunnuntain 8.8. jälkeen ja altistuneita on tällä hetkellä noin 130 henkilöä.

Tartunnan saaneita ja altistuneita on Alavudella, Ähtärissä, Kuortaneella ja Soinissa. Tartuntoja ja altistumisia on peräisin useammasta kuin yhdestä tartuntaketjusta.

Altistumisten vuoksi alueen koululuokkia on jouduttu asettamaan karanteeniin. Karanteenissa ovat Hakojärven koulun 5. ja 6. luokka sekä Kuortaneen Alvarin koulun kaksi pienluokkaa ja 5. ja 6. luokka. Lisäksi ähtäriläinen aikuisten salibandyjoukkue ja alavutelainen tyttöjen jalkapallojoukkue on asetettu karanteeniin. Kaikki altistuneet kontaktoidaan erikseen osana terveydenhuollon jäljitystyötä. 

Tartuntatilanne päivittyy testissä käyneiden saadessa testituloksia. Edelleen on tärkeää muistaa suojautua tartunnoilta ja huolehtia varotoimista esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla, harrastuksissa ja tapahtumissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee edelleen minimoimaan kontaktit ja pitämään yli 2 metrin turvavälin, huolehtimaan käsihygieniasta, käyttämään kasvomaskia kohdatessa muita ihmisiä, käyttämään koronavilkkua ja ottamaan rokotteen. 

Ohjeita noudattamalla turvaat muiden terveyden

Aina oireiden ilmettyä tulee hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin ja jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes negatiivinen testitulos on varmistunut. Tämä koskee myös rokotteen saaneita. Tällä hetkellä koronatestejä tehdään paljon, mistä syystä testitulosta saattaa joutua odottamaan hieman aiempaa kauemmin. 

Mikäli henkilö on saanut tartunnan tai altistunut, terveydenhuollon työntekijät ovat yhteydessä ja antavat toimintaohjeet. Karanteenipäätöksen saaneen tulee pysytellä kotona ja välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ruokahuolto voidaan tarvittaessa järjestää kotiin. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien ohjeiden mukaisesti karanteenin kestoksi ohjeistetaan 10 vuorokautta aiemman 14 vuorokauden sijaan. Lisäksi tartuntatautilääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta, jos aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen altistuneesta otettu koronatesti on negatiivinen. Tästä exit-testin mahdollisuudesta informoidaan altistuneita jäljityssoiton yhteydessä.

On erittäin suositeltavaa, että jokainen ottaa koronarokotteen. Rokottautuminen ja laaja rokotuskattavuus vievät kohti normaalimpaa elämää ja tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Hänen on kuitenkin mentävä testiin, jos hän saa altistumisen jälkeen oireita.

J-Pnews seuraa tilanteen kehittymistä saadun virallisen tiedon välittämänä…


 

JÄTÄ KOMMENTTI