Koronatilanne on kesän aikana ollut aktiivinen Kuusiokunnissa ja lähialueilla. Tartuntojen määrä on ollut erittäin korkealla, mikä on näkynyt sosiaali- ja terveyspalveluissa, vaikka testausohjeiden muututtua tarkkaa tartuntamäärää ei enää seurata. Koko Etelä-Pohjanmaan alueella on ollut poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja.
Selvä riski on, että paluu kouluihin, varhaiskasvatukseen ja töihin lomien jälkeen tulee entisestään lisäämään taudin leviämistä. Tartunnoilta suojautumisessa parhaita tapoja ovat hyvä käsihygienia ja maskin käyttö sekä rokottautuminen. Erityisen tärkeää on nyt lomien päättyessä, että oireisena pysytään kotona. Mikäli sinulla on koronaan sopivia oireita, on suositeltavaa pysyä kotona vähintään viiden vuorokauden ajan ja kunnes olet terve. Kodin ulkopuolella tulee asioida vain täysin oireettomana.
Poikkeuksellisen suuret tartuntamäärät ovat näkyneet myös Kuusiolinna terveyden palveluissa. Esimerkiksi Alavuden terveysaseman akuuttiosastolla on jouduttu turvautumaan vierailukieltoon suuren koronatartuntojen hillitsemiseksi 20.7.-3.8. aikavälillä. Nyt osastohoidon osalta tilanne on rauhoittunut, mutta tartuntoja esiintyy edelleen osassa palveluista. Tarvittaessa edelleen on suotavaa turvautua maskin. Oireisena ei myöskään saa tulla rokotukseen, kuten ei tuoreen positiivisen testituloksen jälkeenkään.
Koronarokotukset jatkuvat Kuusiokunnissa
Koronarokotus suojaa vakavalta tautimuodolta ja tehosterokotus kannattaa ottaa oman rokotustilanteen mukaan. Rokotusaikoja on nyt saatavilla Kuusiokuntien alueella. Ajan koronarokotukseen varataan ensisijaisesti Hyvis-palvelusta tai puhelimitse. Kaikki rokotusvuorossa olevat voivatkin varata ajan osoitteesta hyvis.fi. Rokotusajan voi varata mihin tahansa Alavuden, Kuortaneen, Soinin tai Ähtärin terveysasemista. Kannattaakin tarpeen mukaan varmistaa, miten muissa Kuusiokunnissa on rokotusaikoja. Joka terveysasemalle avataan myös lisää aikoja sitä mukaan, kun on mahdollista. Täydentyviä aikoja voi seurata Hyvis-palvelusta.
Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaisesti annetaan 1.-3. rokoteannoksia kaikille oman rokotustilanteen mukaisesti sekä 4. rokoteannoksia kaikille yli 60-vuotiaille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 18-59 vuotiaille ja yli 12-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Myös 5. koronarokoteannoksia tarjotaan 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Neljänsillä ja viidensillä annoksilla pyritään tehostamaan suojaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään koronasta johtuvia kuolemia.
Kolmannen rokoteannoksen voi saada, kun edellisestä rokotteesta on kulunut 4–6 kuukautta 18–60 -vuotiaiden sekä 3–4 kuukautta yli 60-vuotiaiden ja yli 18-vuotiaiden riskiryhmien osalta. Kolmas rokoteannos voidaan antaa 12–17-vuotiaille, kun toisesta annoksesta on kulunut kuusi kuukautta. Kaikilla voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut kaksi kuukautta.
Edellytyksen neljännelle rokoteannokselle on, että kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Viidennen rokotteen on mahdollista saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Huomioitavaa on, että sairastettu korona vastaa yhtä rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset kolmen ensimmäisen rokoteannoksen osalta. Heilläkin sairastettu korona voi korvata 4. tai 5. rokotteen tietyksi ajaksi. Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa koronan sairastamisen jälkeenkin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä.
Tarkempia ohjeita sairastetun koronan vaikuttamisesta rokottautumiseen eri ryhmien osalta löytyy Kuusiolinnan ja THL:n verkkosivuilta.