Sydänliiton terveiset ministeri Grahn-Laasoselle: Kaikki makuaineet kiellettävä uudessa tupakkalaissa

0
Nuuskalla "korvattava" tupakointi on lisääntynyt merkittävästi (Arkistokuva)

Sydänliitto kiittää sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosta siitä, että epäonnistunut esitys tupakkalain muuttamiseksi vedetään pois eduskunnasta ja tilalle valmistellaan uusi lakiehdotus. Sydänliitto kannustaa hallitusta kieltämään uudessa lakiesityksessään kaikki makuaineet nikotiinipusseista.

Marjaana Lahti-Koski

Eduskunnan jo hyväksymässä nikotiinipusseja koskevassa laissa hyväksyttyjä makuja olisivat olleet minttu, mentoli, puu, rosmariini, tee ja inkivääri. Ministeri Grahn-Laasosen mukaan eduskuntaan tuotavassa uudessa lakiesityksessä sallittuja makuja tulisivat olemaan vain mentoli ja minttu. Näiden nuorten suosimien makuvaihtoehtojen jättäminen esitykseen ei kuitenkaan ole kansanterveyden näkökulmasta viisas ratkaisu.

  • Sydänliitto kannustaa hallitusta kieltämään nikotiinipusseissa kaikki makuaineet. Makuaineet ovat keskeisenä tekijänä nuorten houkuttelemisessa uusien nikotiinituotteiden käyttöön. Lisäksi käytettävät aromiaineet todennäköisesti tehostavat nikotiinin imeytymistä elimistöön ja näin lisäävät nikotiinipussien myrkyllisyyttä, Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski sanoo.

Myös nikotiinipusseissa sallittavan nikotiinin maksimimäärää olisi syytä miettiä vielä uudelleen. Pois vedetyssä esityksessä ollut 16,6 mg/g on kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen korkea.

  • Suomen voimassa olevan tupakkalain tavoite on tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen toteutuminen edellyttää konkreettisia tekoja, joilla nikotiinituotteiden houkuttelevuutta saadaan vähennettyä, Lahti-Koski sanoo.

Nikotiini on haitallista terveydelle riippumatta siitä, tuleeko sitä elimistöön tupakasta, nuuskasta, sähkösavukkeesta vai nikotiinipussista. Se kiihdyttää sykettä, nostaa verenpainetta ja lisää sydänlihaksen supistumista, jolloin sydänlihaksen hapentarve lisääntyy. Kun aine samanaikaisesti supistaa verisuonia, hapekkaan veren virtaus vähenee. Yhteisvaikutus altistaa sydämen hapenpuutteelle.

Yksi australialainen tupakka-askin päällys


 

JÄTÄ KOMMENTTI