Talviretkellä – Ankatkin ihmettelivät lunta ja pakkasta

0
Kallioniemen ankat nauttivat lumisesta maisemasta talviretkellään. Jalkoja kyllä pakksessa piti välillä nostella, kunnes uitiin kotipihan rantaan ja oman pihakopin lämpimään. (Kuvat: Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA/J-Pnews
Alavus/Töysä

Lumipyryisten päivien jälkeen moni on tuskailut ja hikoillut tuulen kinostamaa lunta työstäessään. Ajotiet ja pihat ovat aiheuttaneet kiireellistä kunnostusta koneilla ja hyötyliikunnalla.

Useat ovat myöskin ottaneet uuden, hohtavan valkoiseksi muuttuneen ympäristön nautinnon kannalta. Ainakin, wanhan ajan tapaan, kunnon hiihtolatuja odottaneet. – Ja nyt tämä toive on toteutunut kaikkialla Suomessa.

Hiihdellässäni Alajärven Lehtimäeltä alkulähteensä saavan Lupuanjoen yläjuoksun rantamaisemissa, Töysän Ponnenjärvestä Alavudelle johtavan, osaksi sulan virran rantaa, havaitsin veikeän marssijoukon. Kyseessä oli kolme komeaa ankkaa jotka selvästi ”keskustelivat” ja kummastelivat keskenään harvinaisen lumisia maisemia.

– Kallioniemen ankat olivat lähteneet talviretkelle, vähän etäämmälle kotirannasta. Jo kesän aikana tutuksi tullutta jokea…

Pyryisten päivien jälkeen pakkanen oli laskenut -10 asteen kylmemmälle puolelle ja pohjoisten suunnasta puhaltanut tuuli nosti pakkaslukemia pariinkymmeneen asteeseen.

Ankkamarssia…

Kylmyys ei näyttänyt kuitenkaan ankkoja haittaavan. Mitä nyt vähän räpylävarpaita paleli. Jalkoja pitikin nostella reippaasti, kun käytiin ankkamarsia veteen. Myötäisessa jokivirrassa uinti sujui vauhdikkaasta, muutaman sadan metrin etäisyydelle, takaisin kotipihan kopin lämpimään. 


 

JÄTÄ KOMMENTTI