Toivo Kuula -laulukilpailu uudistuu!

0
Toivo-Kuula-laulukilpailun 2021 voittajat. Kuva: Alavuden kaupunki

Klassisen laulumaailman katseet kääntyvät jälleen Alavudelle, kun valtakunnallinen Toivo Kuula -laulukilpailu järjestetään neljännen kerran 9.-10.8.2025 Kuulan syntymäkaupungissa Alavudella.

Kansainvälisyyttä ja uutta musiikkia

Toivo Kuula -laulukilpailu avataan ensimmäisen kerran suomalaisten ja Suomessa asuvien laulajien lisäksi laajemmin kansainvälisille osallistujille.

Tavoitteena on viedä tietoutta Toivo Kuulan musiikista ja eteläpohjalaisesta kulttuuriperinnöstä uusille laulajasukupolville eri maissa. Kielikysymys on ratkaistu siten, että osan suomenkielisistä lauluista voi laulaa myös käännöstekstinä, mikäli sellainen on painettu,” toteaa kilpailun taiteellinen johtaja Sirkka Lamminen.

Toivo Kuula -laulukilpailu uudistuu lisäksi tuomalla paremmin näkyviin myös aikamme suomalaisten säveltäjien tuotantoa; Kuulan laulujen rinnalle on lisätty vapaavalintainen uuden musiikin teos jokaisen erän ohjelmistovaatimuksiin.

Lamminen iloitsee uudistuksesta: ”Tämä lisää kilpailun kiinnostavuutta yleisölle, kun klassikkojen rinnalla kuullaan uutta musiikkia.”

Tuomariston puheenjohtaja Kirsi Tiihonen kommentoi kilpailun arviointia: ”Kilpailijoiden arvioinnissa kiinnitetään huomiota laulutaidon ja ilmaisun lisäksi tarkemmin ohjelmistokokonaisuuden kuratoimiseen. Tuomaristohan on aina ottanut huomioon myös taiteellisen kokonaisuuden, nyt lisätään sen painoarvoa. Kunkin laulajan ainutlaatuisen taiteilijapersoonan toivotaan näkyvän ohjelmistovalinnoissa entistä rikkaammin.”

 Vahva kulttuuriperinne luo elinvoimaa

 Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki on tyytyväinen Toivo Kuula -kilpailukonseptiin: ”Alavudella voidaan olla ylpeitä juurevasta kulttuuriperinnöstä, jota on tyylikkäällä tavalla kehitetty. Kaupungin tunnettuudelle laulukilpailu tuo nostetta ja tapahtumaan osallistuvan yleisön myötä näkyvyyttä ja asiakkaita myös alueen yrittäjille. Toivo Kuula -laulukilpailusta onkin muodostunut merkittävä tilaisuus, joka luo elinvoimaa ja elämyksiä.”

 Tiihonen ja Lamminen ovat samaa mieltä Heinämäen kanssa: ”Tämä on fantastinen tapahtuma, joka on vakiinnuttanut asemansa erittäin korkeatasoisena kilpailuna suomalaisella kulttuurikentällä. Kilpailu on arvostettu ja osallistujamäärältään erittäin suosittu. Aikaisemmat kilpailut ovat tuoneet Alavuden kaupungille ja alavutelaisille yrityksille paljon positiivista näkyvyyttä ja imagohyötyä.”

 He korostavat myös kilpailun merkitystä laulajien uralle: ”Toivo Kuula -laulukilpailujen voittajat ovat saaneet näkyvyyttä ja nostetta uralleen sekä osoittaneet olevansa kovatasoisia taiteilijoita monipuolisissa tehtävissä ammattikentällä. Esimerkiksi Silja Aalto esiintyi juuri maailmankuululla BBC:n Proms -festivaalilla Sakari Oramon johtaman BBC Symphony Orchestran solistina Royal Albert Hallissa, Lontoossa.”

Lipunmyynti alkaa marraskuussa 2024

Toivo Kuula -laulukilpailun projektipäällikkö Anu Katajamäki toteaa järjestelyiden olevan jo täydessä vauhdissa: ”Lipunmyynti tapahtumaan alkaa marraskuussa ja tuomaristo tullaan julkistamaan syksyn aikana. Meillä on lukuisia yksityiskohtia hoidettavana, mutta niissä auttaa vuosien kokemus tapahtuman järjestämisestä. Tapahtuma on aina saanut kiitosta järjestelyjen toimivuudesta. Siitä voimme olla ylpeitä!”

Ilmoittautuminen on avattu

Ilmoittautuminen Toivo Kuula ‐laulukilpailuun on nyt käynnissä ja jatkuu 31.10.2024 saakka. Kilpailuun ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella tapahtuman verkkosivuilla osoitteessa www.toivokuula.fi, jossa on luettavissa myös tarkemmat ohjeet ja kilpailun säännöt suomeksi ja englanniksi.

Toivo Kuula -laulukilpailu tiivistetysti

Ensimmäisen kerran Alavuden kaupunki isännöi säveltäjämestarin mukaan nimettyä laulukilpailua vuonna 2012. Toivo Kuula -laulukilpailun tarkoitus on nostaa esiin Kuulan kaunista ja vaikuttavaa musiikkia ja löytää uusia tulkitsijoita säveltäjän upealle tuotannolle. Kilpailussa halutaan nostaa esiin myös uusia suomalaisia säveltäjiä ja tuoda heidän säveltämäänsä laulumusiikkia yleisön nautittavaksi. Kilpailuun osallistuvien laulajien ohjelmistoon kuuluukin pakollisena osana myös uutta musiikkia.

Kilpailussa on neljä vaihetta; osanottajat alkukilpailuun valitaan esikarsinnassa, joka suoritetaan kilpailuvideoiden pohjalta. Alkukilpailu järjestetään 19.1.2025 Seinäjoki-salissa, jonne yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailusuorituksia. Välierä ja loppukilpailu käydään 9.-10.8.2025 Alavudella.

Toivo Kuula -laulukilpailu on avoin kaikille laulajille kansalaisuudesta riippumatta ja siihen voivat osallistua kaiken ikäiset klassisen musiikin laulajat. Kilpailussa on yksi, yhteinen sarja eri äänityyppejä edustaville laulajille.



 

JÄTÄ KOMMENTTI