VAIHTELEVIA JA VÄRIKKÄITÄ KEVÄÄN SÄITÄ

0
Vuolaat vesisateet  ja sitä seurannut auringonpaiste ovat värittäneet taivasta hehkuvalla sateenkaarien loistolla, kilpaa salamojen välkeen kanssa: (Kuva:Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS/TÖYSÄ

Arkiseen elämään sekä samalla kevättöiden kiireeseen tuo oman vaihtelunsa ja jännityksensä säät. Ensisijaiseti siksi, miten sovittaa maanviljelyksen ja puutarhan työt säiden suhteen.

Ja mikä mukavinta, tai pahinta, keväiset säät ovat vuodenkierrossa yllätyksellisempiä. Mitkään sääennustukset eivät pysty varmasti selvittämään, missä sataa ja on poutaa.

Ukkospilvien muodostuminen ja niistä ropisevan sateen esiintyminen on arvaamatonta. Monesti on säätiedoissa sanottu poutaa ja ukkossateiden mahdollisuutta, joillekin paikkakunnille. Ei ole kuitenkaan jyrinääkään kuulunut ja poutaa on piisannut. Tai päinvastoin poutaista säätä luvatulla paikkakunnalla on satanut rännien täydeltä.

Kuluneena keväänä on riittänyt vaihtelevia säitä. On ollut poutaisia ja lämipimän aurinkoisia päiviä. Kiireiset työt ovat sujuneet sutjaakkaasti. Mutta vastaavasti on tullut ulkotöihin pakollisia huilaustaukoja. On satanut räväköitä sadekuuroja, rakeiden rapinan sekä ukkosen paukkeen ja jylinän säestämänä, salamojen ilotulituksessa. 
Joitakin puita on kaatunut tuulenpuuskien tuiverruksessa ja vesivahingoiltakaan ei ole vältytty. Mutta tulipalot ovat havaintojen perusteella olleet yllättävänkin vähäisiä.

Toiveissamme on kuitenkin, että säät poutaantuvat ja sadettakin saamme sopivat määrät. Samalla tietenkin meillä kaikilla hyvää kesäista säätä!


 

JÄTÄ KOMMENTTI