Villa Väinölä tiedottaa – Kirsten Kleie – Ainoa etsimässä

0
Villa Flora

Villa Väinölässä esitellään osana Alvar Aalto -viikon ohjelmaa  30.8 – 27.9.2024 Kirsten Kleie:n  ”Ainoa etsimässä” – valokuvanäyttely joka on ollut aiemmin esillä Nelimarkka-museon taiteilijaresidenssissä vuonna 2023.

Alajärven kirkko

Näyttely tuo esiin uuden näkökulman Alvar Aallon elämään, nostaa esiin naisen, Aino Aallon, suuren miehen varjosta. Vuosi 2024 on  niinikään Aino Aallon 130-vuotisjuhlavuosi.

Aino Aallon elämän ja suunnittelutyön  tutkimus ja dokumentointi on jäänyt huomattavasti vähemmälle kuin ”suuren” Alvar Aallon.  Ehkä juuri siksi  Aino näyttäytyy  jälkipolville  hieman etäisenä ja mystisenä hahmona. Millainen Aino oli ihmisenä, arkkitehtina, äitinä ja toimitusjohtajana – siihen Kirsten pyrkii etsimään kuviensa kautta vastauksia.
Kirsten Kleie  valokuvateokset syntyvät  päällekkäisistä kaksoisvalotuksista mustavalkofilmille. Ensimmäinen kuvakerros koostuu Aaltojen perhealbumin  yksityisistä valokuvista Aino Aallosta ja hänen lähiympäristöstään.
Toinen valotuskerros muodostuu paikoista  joissa  Aino työskenteli ja missä näkyy vielä jälkiä hänen työstään ja elämästään. Näissä kohteissa taiteilija valottaa filmit uudelleen kehys kehykseltä. Teokset yhdistävät  menneisyyden ja nykypäivän  puhutteleviksi valoherkiksi kerroksiksi.
Näyttely pyrkii herättämään  ajatuksia  naisarkkitehdin haasteista työn ja perheen vaatimusten ristitulessa.
Alvar Aalto- viikon aikana  Villa Väinölässä on laajennetut aukioloajat ma-pe klo 9-17.00 ja la-su klo 10-16.00. Näyttelyn avajaisia vietetään 30.8 klo18.00 jolloin taiteilija Kirsten Kleie on paikalla kertomassa etsintäprojektinsa vaiheista.  Näyttelyyn on vapaa pääsy.


JÄTÄ KOMMENTTI