Yritysosto – turvallinen tie yrittäjäksi

0
Seija Paalimäen (keskellä) siivousyritys sai jatkajat Vanessa Hovilasta ja Reija Ojalasta.

Seija Paalimäen siivousyritys sai jatkajat Vanessa Hovilasta ja Reija Ojalasta. Yrityskauppa turvaa palvelun säilymisen Soinissa ja antaa uusille yrittäjille vakaan pohjan.

Seija Paalimäki voi siirtyä eläkepäiville hyvillä mielin, kun omalta paikkakunnalta löytyneet ostajat Vanessa Hovila ja Reija Ojala turvaavat palvelujen jatkumisen.

Soinilainen Seija Paalimäki on todellinen siivousalan konkari. Hän on työskennellyt alalla 43 vuotta, joista 37 yrittäjänä. Lisäksi hän on kouluttanut Sedussa satoja puhtaanapidon ammattilaisia eri puolille maakuntaa.

Kun tuli aika siirtyä eläkkeelle, oli yrityksen jatkuminen hänelle tärkeää asiakkaiden takia. Monet soinilaiset yritykset ja kotitaloudet ovat olleet Siivouspalvelu Seija Ky:n asiakkaina jopa vuosikymmeniä.

– Sydämellä olivat etenkin ikäihmiset, joiden määrä asiakaskunnassa kasvaa, kun kotona asutaan entistä pidempään. Jos yrityksen olisi myynyt valtakunnalliselle toimijalle, vanhukset eivät olisi tätä kautta palvelua enää saaneet. Isot toimijat keskittyvät yrityssiivouksiin, Paalimäki sanoo.

Asiat lutviutuivat parhaalla mahdollisella tavalla, kun yritykselle löytyi ostajat omasta kunnasta. Toukokuun ensimmäisestä päivästä lähtien toimintaa ovat pyörittäneet sisarukset Reija Ojala ja Vanessa Hovila. Samalla yrityksen nimi on vaihtunut R&V Siivouspalvelut Ay:ksi.

Tutusta työpaikasta tuli oma

Uudet yrittäjät ovat asiakkaille tuttuja, Ojala jo kymmenen vuoden ajalta. Hovila siirtyi yrittäjäksi myyjän työstä, mutta hänkin on aiemmin työskennellyt ja keikkaillut Paalimäellä.

He pitävät tunnetun ja tykätyn yrityksen ostoa järkevänä ja turvallisena tapana siirtyä yrittäjiksi.

– Yrityskaupassa saa valmiin ja vakiintuneen asiakaskunnan, joka on rakennettu pitkällä työllä. Se on valtavan iso asia aloittavalle yrittäjälle.

Ensimmäisen kerran Paalimäki houkutteli heitä yrityskauppoihin jo nelisen vuotta sitten. Silloin asiaa jo selviteltiin JPYP:n asiantuntijan kanssa, mutta kummankaan elämäntilanne ei ollut sopiva yrittäjyyteen.

– Viime syksynä Vanessa sitten soitti, että nyt me tullaan käymään, kertoo Paalimäki.

Päätös oli tehty, ja kaikki osapuolet olivat innoissaan.

Asiantuntija-apua eri vaiheissa 

Ensimmäinen askel yrityskaupassa oli lähteä taas JPYP:n yritysneuvoja Pirkko Ylätalon juttusille. Hän teki puolueettoman arvion liiketoiminnan kannattavuudesta: tutki taseen ja tuloslaskelman ja totesi, että yritystoiminta kantaa. Sen jälkeen oli helppo lähteä tekemään kauppoja.

– Vaikka oltaisiin kuinka tuttuja ja läheisiä, niin kannattaa aina hakea ulkopuolinenkin näkemys, kolmikko viestittää vastaavassa tilanteessa oleville.

Omistajanvaihdokseen ja yrittäjäksi ryhtymiseen kuuluu paljon selvitettävää ja useita vaiheita, ja ne on tärkeä hoitaa oikeassa järjestyksessä. Samaan aikaan on hoidettava aiemman yrityksen purku – sekin tarkasti pykälien mukaan.

Marssijärjestykseen he saivat eväät Ylätalolta, joka vinkkasi myös ottamaan yhteyttä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Jorma Rantaan. Niin saatiin mukaan tärkeä neuvonantaja. Palvelu on kaikille ilmainen.

Kauppakirjan laatimiseen hankittiin rautaista ammattiosaamista talous- ja veroasiantuntija Sakari Joensuulta.

Rahoitus aiheutti päänvaivaa.  

– Oli iso pettymys, että pieni, mutta kannattava yritys ei saanut rahoitusta eikä oikein neuvojakaan rahoittajilta. Kyllä siinä muutama yö valvottiin, mutta asia saatiin järjestymään muilla tavoin, yrittäjät kertovat.

Konkari taustatukena jatkossakin 

Kun omistajanvaihdos on saatu maaliin, ovat kaikki osapuolet onnellisia. Koko prosessi on teettänyt paljon työtä, mutta siitä on selvitty ammattilaisten tuella ja kolmikon hyvällä yhteistyöllä.

Asiakaspalvelu on jatkunut katkeamatta koko prosessin ajan. Omistajanvaihdos tiedotettiin asiakkaille hyvissä ajoin, ja jatkajat on toivotettu lämpimästi tervetulleiksi.

– Ikäihmisten alvittomaan palvelutuotantoon tarvittavia lupia joudutaan vielä odottamaan. Välivaiheessa näitä asiakkaita pystytään kuitenkin palvelemaan Seijan yrityksen kautta, yrittäjät kertovat.

R&V Siivouspalveluiden toimisto- ja varastotiloja remontoidaan parhaillaan Ojalan autotalliin. Suunnitelmissa on laajentaa kotitalouksien palvelut siivouksesta ja asioinnista muihin koti- ja puutarhatöihin.

Paalimäki on luvannut neuvoa jatkossakin, kun joku asia värkkyyttää. Näillä eväillä on hyvä startata yrittäjyyteen. 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI