ALAJÄRVI-SEURA Ry

Alla ALAJÄRVI-SEURA Ry:n tiedotteet.
Uusin tiedote näkyy aina ensimmäisenä, heti artikkelien ja lehtijuttujen jälkeen.

« Takaisin Seurat ja yhdistykset etusivulle

16 KOMMENTTIA

 1. ALAJÄRVENJOKI – KURRENJOKI – KUREJOKI
  Vahoissa karttamerkinnöissä Alajärvestä Lappajärveen virtaavaa jokea on nimetty otsikon mukaisesti. Minua on mietityttänyt varsinkin se, mikä osuus Klaus Kurjella on joen nimeen? Alajärven nimi joen nimenä on tietystikin luonnollinen, mutta vaihtuiko joen nimi sen asian edessä, että Alajärvi ei enää ollutkaan vesistön alapuolella vaan sen yläpuolella Kuninkaanjoen laskupaikkana ja Ähtävän vesistön alku?
  Kuinka nyt vain, mutta Kurejoki on kumminkin Alajärven asuttamisessa ratkaisevan merkitsevässä asemassa. Tarinan mukaan 1515 kevättalvella tulee, Pedersören Katternön kylästä, Pietari Johanpoika hevosallaan, jonka reen perässä yksi lehmä ja reessä vaimo, veli ja isänsä, Lappajärven yli kohti Kurejokea, jota nousten törmäävät ensimmäiseen koskeen, jonka niskalle rakentavat kiinteän asumuksensa. Voudintileissä tämä paikka saa 1548 nimen Sissala. Pietari Johanpojan veli rakentaa aikanaan Hörin talon. Tuohon aikaan Kurejoen varsi ja koko Alajärvikin on koskematonta erämaata, jossa ilmeisestikään ei muita kuin lappalaisia ollut asunut. Erämaata hyödynnettiin kuitenkin metsästykseen ja kalastukseen eri heimojen toimesta.
  Sissalan nautintaa jaetaan sitten, että siitä erotetaan 1558 Lauri Pietarinpojalle Sikkilä. Sikkilän kartanotontti tuli yläjuoksulle, kuten tänä päivänäkin on asian laita. 1607 Sissalan nautinnasta erotetaan Antti Pietarinpojalle Sihtala. Koska Sihtalan talo rakennetaan Sissalan kartanotontille ei vouti tätä hyväksynyt, vaan pakottaa sen 1608 joen itäpuolelle. Tänään paikka tunnetaan nyt Anttila nimellä. Kantatilan Sissalan nautinta jää Pietarin Olavi Pietarinpojalle, jonka tytär avioituu Pietari Laurinpojan kanssa. Sissalan kantatilasta lohkaistaan tyttärelle ja kotivävylle 1509 Neljemark niminen nautinta, jonka kartanotontti tulee Pekkolaniemen eteläkärkeen. Samoihin aikoihin Lauri Pietarinpoika kuolee ja hänen leskensä avioituu Pynttärin Simon isännän vanhimman pojan Jaakon kanssa.
  Sikkilästä tulee hyvinvoiva talo Jaakko Simonpojan tartuttua ohjaksiin kotivävynä. Neljemark nimi muotoutuu kansansuussa Nelimarkka muotoon. Paljon on kiistelty siitä mistä tuo Neljemark nimi juontuu? Minun mielestäni siinä oo mitään kielipohjaista vaan yksinkertaisesti se oli neljäs nautinta, joka erotettiin Sissalan nautinnasta.
  Kuinka Skrabb sitten perustettiin? Tarinan mukaan 1517 tulee vesiteittä pitkin Olavi Pietarinpoika seurueensa kanssa Sissalaan, josta ilmeisestikin Pietari Johanpoika kuljettaan Olavin seurueineen Tallbacanniemelle sopivana valtauspaikkana Olavi Pietarinpojalle. Hänen tilansa merkitäänkin voudintileihin 1549 nimellä Skrabb.
  Paljon on vielä Kurejoen vaikutuksesta selvitettävää, joskin Edvin Lahtisen muistiinpanot on tallessa, joiden johdattamana on päätetty ryhtyä työskentelemään. Palataan, kun tuloksia alkaa tulla. Kommentit pentti.jukantupa@gmail.com, penttiuntamo

JÄTÄ KOMMENTTI