ALAJÄRVI-SEURA Ry

Alla ALAJÄRVI-SEURA Ry:n tiedotteet.
Uusin tiedote näkyy aina ensimmäisenä, heti artikkelien ja lehtijuttujen jälkeen.

« Takaisin Seurat ja yhdistykset etusivulle

16 KOMMENTTIA

 1. Alajärvi-Seura Ry
  PERJANTAINA 15.12.2017 luennoi Jyväskylän Yliopiston Degaani, filosofian tohtori Heikki Rantatupa Alajärven ranta-asutuksesta 1500 luvulta1900 luvulle. Tilaisuus alkaa kello 13.00 Alajärven kirjastossa. Tervetuloa!

 2. Kirjakampanjasta raportoin. Tänää Alajärven S-Marketissa tosi mielyttävä päivä. Tehtiin 11 kauppaa – onnistu, kun oli apuva, Juhani hoiti ruokatunnin ja Toivo oli iltapäivän tukenani. Huomenna jatketaan Maxi kauppakeskuksessa 9-18. Ottakaa ny huomioon, että todellakin viimeiset kappaleet Alajärven ranta-asutus ja asukkaita 1500-luvulta 1900-luvulle. On nyt myyntitiskillä. Kanavan Kevarissa voi oll pari kappaletta? Samoin Tapanilla Okacolorin myymälässä ja Alajärven Kirjakaupassa samaa luokkaa! Päätöstä lisä tilauksesta ei ole ainakaan tässävaiheessa. penttiuntamo

 3. Kirjamyynti kampanja jatkuu vaikka kirjat on vähis!
  Alajärvi-Seura Ry. Uutuuskirja Alajärven ranta-asutus ja asukkaita 1500 – luvulta 1900- luvulle on saanut valtavan hyvän suosion! Myyntipöytämme perjantaina 22.9.2017 kello 9-18 S-Marketti Alajärvi ja lauantaina 23.9.2017 kello 9-18 Alajärven Maxsi kauppakeskuksessa mahdollistaa sen saannin – tule ostoksille! Pentillä mukana myös NELIMARKKA sukukirjat ja halu tallentaa perhetietosi Nelimarkka tietokantaan. Tervetuloa kaupoille ja päivittämmän perhetietosi! penttiuntamo

 4. SAIMME LISÄPAINOKSEN AINUTLAATUISESTA KIRJA UUTUUDESTA SUKUSI JUURISTA ALAJÄRVELLÄ
  Kirja kertoo neljän perussuvun (Sissala-Sikkilä-Sihtala-Nelimarkka, Skrabb, Kyröläinen ja Pynttäri) Alajärveen rantautuvasta maaomaisuudesta. Alajärven ranta-asutuksesta ja asukkaista 1500-luvulta 1900-luvulle. Alajärvi-Seuran Juuret ryhmä; Heikki Rantatupa, Heikki Koskela, Osmo Kyrönlahti ja Pentti Jukantupa toimittama kirjauutuus myytiin ensimmäiset tilatut kirjat 100 kpl heti loppuun. Nyt on uusi painos saatavissa. Kirja kertoo, kuinka ensimmäiset asukkaat rantautuivat Alajärvelle. Myyntitempaus S-Market Alajärven käytävällä 1.9.2017 kello 9.00 – 18.00. Mukana myös NELIMARKKA sukuseuran julkaisemat kirjat. Penttiuntamolla tietokone mukana. Kirjaa saatavilla myös: Kanavan Kevarista Kai Rantalalta, Paavolassa Okakolorin myymälässä Tapani Tallbakalta ja Pentti Jukantuvalta puh 040 570 4700 tai sähköpostitilauksena pentti.jukantupa@gmail.com, jolloin kirja toimitetaan postitse. Tervetuloa kaupoille, käteisellä tai pankkisiirrolla.

 5. Viisi vuosisataa Alajärven rannoilla, Järviseudun Sanomat toimittaja Suvi Hosionaho;

  Alajärven ranta-asutus ja asukkaita 1500-luvulta 1900-luvulle
  Tekijät: Pentti Jukantupa, Heikki Rantatupa, Heikki Koskela, Osmo Kyrönlahti
  Kustantaja: Alajärvi-seura 2017
  Pehmeäkantinen, 186 sivua

  JUURET-TOIMIKUNNAN kokoama kirja tarjoaa kattavan tietopaketin Alajärven rantojen asuttamisesta. Se kävi lyhyesti kerrottuna näin: Kyrön pitäjä piti Alajärveä eränautinta-alueenaan arvion mukaan 1300-luvulla, mutta vakituinen asutus saapui pari sataa vuotta myöhemmin useasta eri suunnasta. Rannikolta eli Pietarsaaren seudulta, Kyröstä ja Hämeestä tulijat sekoittuivat lähellä olevaan savolaisasutukseen. Tarinan mukaan Pietari Johanpoika saapui Lappajärven yli Pedersörestä vuonna 1515, ja asettui asumaan Kurejoen ensimmäisen kosken niskalle halliten aluetta, joka ulottui Kurejoen suusta Kaartuselle ja Isoniemeen. Varmojen lähteiden mukaan 1548 tuo nautinta-alue sai nimen Sissala. Siitä erotettiin Sikkilän, Sihtalan ja Nelimarkan tilat.
  Kyröläisen tila merkittiin voudintileihin toisena savuna Alajärveen rantautuvista taloista. Sen isäntä Antti Heikinpoika tuli Pohjankyröstä, läheltä nykyistä Laihiaa, 1542. Kolmantena talona mainitaan Skrabb, jonka talonhaltija Olavi Pietarinpoika tuli Pedersören Katternöstä. Myöhemmin talo on tunnettu nimellä Gammelgård sekä Tallbacka. Neljäs talo on Pynttäri, jonka isäntä Juho Olavinpoika tuli Hämeestä 1532.
  Kirjassa on lueteltu kuusi sukupolvea kunkin talon asukkaita. Lisätiedot valaisevat sen aikaista elämää ja kohtaloita; joku oli naimisissa viidesti, yksi murhamies, toinen Lappajärvelle muuttanut talollinen, joka kuoli suurena nälkävuonna 1697 ja haudattiin kuuden lapsensa kanssa. Käräjäoikeuden pöytäkirjat kertovat sen aikaisista riidoista ja oikeustapauksista. Kirjassa on runsaasti vanhoja karttoja ja kuvia.
  Pedersören käräjäpöytäkirjaan merkittiin vuonna 1644 Matti Matinpoika Nelimarkan ja Pietari Siimoninpoika Pynttärin välinen kauppa, jolla ensin mainittu myy lästistä tervaa Lill-Pynttärin maa-alueen. Se mainitaan vähäiseksi, mutta sillä alueella sijaitsee nykyään kaupungin keskusta.
  ALAJÄRVELLÄ syntyneelle ja täällä sukujuuria omaavalle kirja tarjoaa kurkistuksen omiin juuriin; sivuilta voi löytyä tietoa omista esivanhemmista tai kotikylästä. Yksi kirjan julkaisemisen syistä olikin herätellä innostusta ja samalla tarjota apua sukututkimukseen. Muualta muuttaneelle kirja on helppolukuinen historia paikkakunnan asuttamiseen ja varhaisiin vaiheisiin. Mielenkiintoisia ovat myös sukujen linkit Järviseudun muihin pitäjiin; monella nykyaikana elävistä on yhteiset sukujuuret. Kirjassa esiintyvät monet tutut alajärveläiset sukunimet, kuten Puumala, Hoisko, Höök, Höri, Juuti, Linnanmäki, Finnilä ja Niemitalo.
  Hieman myöhäisempi historia kertoo paikkakunnan elinkeinotoiminnasta ja kehittymisestä nykyiseen olomuotoonsa. Oheisartikkeleita on kirjoitettu muun muassa Kurejoen suksitehtaasta, kirkoista ja pappiloista, hautausmaista ja Kurejokeen rakennetuista myllyistä. Erityisen mukava oli lukea Paavolan myllystä, jonka jäänteet ovat yhä nähtävissä keskustassa.
  Juhani Salo kirjoittaa Matti Matinpoika Salon (1894-1937) elämästä ja vaikutuksesta paikkakuntaan. Toimeliaasta nuorukaisesta tuli makkaratehtaan johtaja ja hyväntekijä. Osmo Kyrönlahti on koonnut paikallisia yliluonnollisia tapahtumia otsikolla Outoja ilmiöitä.

 6. ALAJÄRVEN RANTA-ASUTUS JA ASUKKAITA 1500-LUVULTA 1900-LUVULLE kirja on valmis!
  Saatavilla 38€/kpl; Oka-color Alajärvi, Juhani Salo Kauppakatu 14 62900 Alajärvi. Sähköpostilla tilaus; pentti.jukantupa@gmail.com. Myös puhelintilaus on mahdollinen soita 040 570 4700. Pankkisiirto seuraa toimituksen mukana.

 7. TUOMIEN KUKKIESSA ENSI-ILTAAN
  Eero Ojajärvi on kirjoittanut ensikesän Ulkoalajärveläisten ja Nelimarkka suvun sukutapaamiseen uuden historiallisen näytelmän, jonka juonne selviää seuraavasta;
  ”Neljäntenä nautintana Sissalasta erotettiin 1609 Neljemark, jonka kartanotonti tuli Pekkolanniemen etäläpäähän. Nautinnan sisään jäi mm. Pirkkalanlahti, josta muodostui varsinainen ”aarreaitta” siihen keväisin kutemaan nousevan tuomilahnan ansiosta. Herrasväki ihastui tuohon isokokoiseen suolattuun lahnaan, jolla mm. voitiin maksaa verot. Tästä seurasi kalastus riidat naapurin kanssa, joka riita ratkesi 1644 kun Nelimarkan silloinen isäntä Matti Matinpoika myy ”vähäpätöisen” maapalasen, joka alkaa nykyisen Kurejoen suusta Kaupinniemen eteläisen lahden pohjaan ja sieltä kohti Granfossin koskea. Nautinnan ostajana oli Pynttärin isäntä Pietari Simoninpoika. Kauppahinta oli lesti hyvää hautatervaa. Kaupan vahvistus Pedersören syyskäräjillä 14.12.1644. Tuolle nautinnalle annettiin voudintileissä nimeksi Lill-Pynttäri. Eli kyseessä on nykyinen Alajärven keskusta ”Paavola”.
  Näytelmäryhmä KÄKKÄRÄMÄNTY tulkitsee Eero Ojajärven kirjoittaman näytelmän TUOMIEN KUKKIESSA, ohjaajana Annamari Alanen. Ensi-ilta sunnuntaina 23.4.2017 Alajärven Nuorisoseuralla alkaen kello 14,30 pääsylipun hintaan sisältyvällä kahvituksella. Liput 15€, alle 12v ja eläkeläiset 10€. Tervetuloa! (kuva Jukka Ketonen)

 8. ALAJÄRVEEN RANTAUTUVAT PERUSTALOT

  Alajärvi-Seura tehtävänsä mukaisesti asetti toimikunnan ”JUURET” jonka jäseniksi tuli Dosentti Heikki Rantatupa, Heikki Koskela, Osmo Kyrönlahti ja Pentti Jukantupa, joka samalla toimii ryhmän vetäjänä. Ryhmälle asetettujen tavoitteiden mukaisesti nyt on saatu kasaan tiedosto, josta ehkä tulee vielä kirja kevään 2017 kuluessa. Lähtökohtaisesti tavoitteena oli saada periaatteessa kaikkien neljän Alajärveen rajoittuvien talojen syntyvaiheet rekisteröityä. Lähdeaineistona on käytetty voudintilejä ja kansallisarkiston tietoutta. Dosentti Heikki Rantatupa onkin saanut kaivettua ja koottua kustakin perustalosta talonkirjan. Vanhin talo lienee Pietari Johanpojan perustama Sissalan talo Alajärven Kurejoella. Perustalo oli molemmin puolin Kurejokea (Alajärvenjoki) rantautuen idässä Alajärveen ja pohjoisessa Lappajärveen. Nauitinta-ala on ollut massiivisen suuri liki 6000 hehtaaria! Rohkeita veroa pelkäämättömiä talonpoikia teki Kruunun edustajan kanssa sopimuksen, jossa sovittiin paljonko esim. Pietari Johanpoika on valmis maksamaan veroa tietystä alueesta. Näyttää siltä, Pietari Johanpoika oli tavallista rohkeampi tai hänellä oli kokemusperäistä tietoa siitä, että sitä suuremman nautinta-alan saa mitä enemmän on valmis maksamaan veroa. Näin Pietari Johanpojalle tuli elinkelpoinen uudistila, joka rekisteröitiin 1548 maininnalla, että talo oli jo tuolloin olemassa. Tuo elinkelpoisuus nimittäin perustui riittävän laajoihin riistamaihin ja kalavesiin. Näillä metsän ja kalavesien antimilla maksettiin jopa verot. Vilja ja muut maanviljelyksen tulokset eivät vielä tuolloin olleet käytettävissä. Tästä Pietari Johanpojan ( suomettui Jussinpojan) nautinnasta lohkaistiin 1558 Sikkilän talo joen itäpuolelle. Sihtala lohkaistiin 1607 Sissalasta kartanotontin läheisyyteen. Enteellisesti neljäs jako tehtiin 1608, jolloin syntyi Nelimarkan talo. Neljäsmarkki? Alajärveen rantautuvin osin kartanotontin ollessa Pekkolan niemellä. Tuohon aikaan ja paljon myöhemminkin naimakaupat tehtiin lähisuvun kanssa koska hallinnassa olevaa maata ei halusta luovutettu. Mieluimmin avioliitto toi tullessaan lisää maata nautintaan. Serkkuavioliitot olivat melkeinpä ensisijainen vaihtoehto tästä syystä. Esimerkiksi Nelimarkan perustaja Pietari Ollinpoika meni naimisiin veljensä Lauri Ollinpojan tyttären kanssa, koska voudintileistä voi johtaa tiedon, että Pietari Ollinpoika asui ensimmäisen kerran veroa maksaessaan Kurejoen Sikkilän talossa? Tähän tyyliin selvitys tuo tuloksen kuinka ja milloin nämä Alajärveen rantautuvat maat sai asukkaan voudintilien kertomana 1500 luvun alusta noin 1800 luvun alkuun, josta Heikki Junnilan Alajärven Historia periaatteessa alkaa . Alajärvi-Seura järjestää yhteistyössä Kanavan Kevarin Rantalan sisarusten kanssa yleisöluentotilaisuuden 5.1.2017 alkaen kello 19.00 kahvituksella. Luennoitsijan on Menkijärvellä syntynyt Dosentti Heikki Rantatupa. Luennon jälkeen paneeli, jossa mukana muut Juuret ryhmän jäsenet. Odotamme runsaasti osanottajia Koko Alajärveltä ja varsinkin Kurejoelta ja Lappajärveltä. Tuo tietosi tuohon tilaisuuteen! penttiuntamo

 9. Kesän 2016 Rokulipäivillä Alajärvi-Seuran Tuija Matintupa järjesti Alajärven Tieto-Wiisas kilpailun. Kilpailulomakkeessa oli 9 kysymystä, ja jokaisessa kolme väittämää, joista tuli valita oikea vastaus.
  23 henkilöä otti osaa tietokilpailuun ja täysin oikein eli kaikki 9 kohtaa oli kahdella henkilöllä: Tuula Valtanen Vaasasta ja Tapani Tallbacka Alajärveltä. Lähelle kärkeä pääsi lisäksi 7 vastaajaa eli heillä oli 8 kohtaa oikein.

  Kysymykset olivat: Oikeat vastaukset:

  1. Milloin valmistui Nelimarkka-museo? 1964
  2. Alajärven nyk.kirkko vihittiin käyttöön? 1841
  3. Alajärven kirkon alttaritaulun on maalannut? Werner Thome
  4. Minä vuonna perust. Alajärven Maamieskoulu Kurejoelle? 1925
  5. Kuka oli Alajärven ensimm. kunnanjohtaja? Jaakko Heinilä
  6. Milloin Alajärvestä tuli kaupunki? 1.1.1986
  7. Kuka perusti Salon Makkaratehtaan Alajärvelle? Matti Salo
  8. Minä vuonna Lehtimäki liitettiin Alajärveen? 2009
  9. Kuka piti autokoulua Alajärvella vuosina 1928-1935. Lauri Viitaniemi

  Onnittelut voittajille!

 10. ALAJÄRVEN ROKULIPÄIVÄT 1-2.7.2016 näillä juilkistetaan ALAJÄRVI-SEURA Ry;n keruukilpailun Oskari Korpelan Viisuksia tulokset ja kirjanen, jonka toimittanut Heikki Koskela. Kirjanen myynnissä ALAJÄRVI-SEURA Ry/ Juttutupa teltalla Salon kiinteistön vieressä hintaan 18 euroa kappale. Ennakkotilaajat noutakaa kirja! Matintuvan Tuijalla on tietokilpailu ja Mäkiniemen Niilo on tuomassa vanhaa tavaraa esille. JUTTUTUPA on nyt varustettu myöskin Alajärvi lähtöisten kirjoittajien teoksilla, joita myydään myös ja kirjaston saman lipun alla jo poistamia kirjoja myynnissä. Sukuirjoista ainakin Jari Mäkelän Sukujuuret Luoma-aholla ja Pentti Jukantuvan NELIMARKKA sukua, Sukujuureni Alajärven rannalla ja Ross-Chulberg sukua. penttiuntamo on tietokoneineen paikalla päivittämässä sukutietoja. TUU HET KÄYMÄÄN!

 11. VARAA HETI!!

  ALAJÄRVI-SEURA/OSKARI KORPELA keruukilpailun sato on nyt menossa kansien väliin! Kirja on saatavissa ennakkotilaajille hintaan 15€ kappale! Huomaa, että kokonaismäärä on rajallinen, joten kannattaa jättää ennakkovaraus saatavuuden varmistamiseksi ja hakea kirja sitten JUTTUTUPA teltastamme. Laita ennakkovarauksesi sähköpostiimme alajarviseura@gmail.com tai soita 0405704700

 12. OSKARI KORPELA

  ALAJÄRVI-SEURA Ry keräilykilpailu Oskari Korpelan viisauksista on päättynyt. Julistamme mehevimmän tarinan kertojan Alajärven Rokulipäivillä heinäkuun alussa JUTTUTUPA teltassamme. Kirjanen on nyt oikoluku/taitto vaiheessa ja tulee myyntiin noilla Rokulipäivillä. Ennakkotilaukset otetaan vastaan – hintaa ei viellä tiedä, mutta ennakkotilaaja saa sen kuitenkin edullisimmin. Voidaan toimittaa postitoimituksena, jolloin kulut lisätään. Kiitos osallistujille ja ennenkaikkea Heikki Koskelalle!

 13. ALAJÄRVI-SEURA/Oskari Korpela viisauksien keruukilpailu päättyy 31.5.2016! Mehevimmän viisauden/jutun löytäjä palkitaan heinäkuussa ROKULIPÄIVILLÄ Juttuteltalla. Tee näin; laita juttu/viisaus sähköpostiin alajarviseura@gmail.com tai kirjepostina c/o Myllyvainiontie 3 as 3, 62900 Alajärvi. Nyt on loppukirin aika!

 14. KERÄYS KILPAILU!

  Alajärven Möksyssä asuneesta Korpelan Oskarista on muodostunut eräänlainen legenda. Alajärvi-Seura päätti järjestää Oskarin ”viisauksista” keruun saadaksemme talteen Alajärven sisällä tapahtuneita asioita talteen myöhemmille sukupolville. Ensi kesän Rokulipäivillä Juttutuvassa julkaistaan sitten voittaja, jonka valinnan suoritta Alajärvi-Seuran johtokunta. Oskari Korpela oli mestari narraamaan kanssasisariaan ja veljiään. Esimerkkinä voitaisiin pitää juttua, jossa Oskari heti aamusta poikkea Pitkäsen kauppaan ja kertoo ”tänään Alajärven viljavarastolla makasiininkankaalla jaetaan ilmaiseksi siemenviljaa”! Aamupäivästä lähtien hän huomasi kuitenkin, kuinka kaikki kyläläiset olivat matkalla Paavolaan, jolloin Oskarille välähti, jos ne tosiaan jakavat ilmaiseksi siemenviljaa niin kyllä hänenkin pitää hakea osansa!

  Toimi nyt näin, kuulostat ympäristöäsi ja puhutat henkilöitä, joilla tiedät tai epäile olevan sopivaa Oskarin juttua. Kirjoita juttu talteen ja lähetä Alajärvi-Seuran sähköpostiin alajarviseura@gmai.com. Myös käsinkirjoitetut kelpaa. Lähetä ne ositteeseen ALAJÄRVI-SEURA Ry c/o Myllyvainiontie 3 as 3, 62900 Alajärvi. Parhaalle jutun kerääjälle yllätyslahja, kunnian lisäksi, jaetaan Alajärvi-Seuran JUTTUTUPA tapahtumassa vuoden 2016 Rokulipäivillä. penttiuntamo

 15. ALAJÄRVI-SEURA Ry TIEDOTE
  c/o Myllyvainiontie 3 as 3
  62900 Alajärvi
  alajarviseura@gmail.com 21.3.2016

  AJANKOHTAISTA
  Kohti kevättä ja kesää mennään vauhdilla! Kesä tuo meille ALAJÄRVI-SEURA jäsenille monenmoista haastetta. Museo remontti ja Rokulipäivät. Tänään sovin K-MEDIA Jukka Ketosen kanssa kotisivujamme korvaavan pysyvän kanavan nettilehdessä. Tuo linkki sinne on https://jpnews.fi/seurat-ja-yhdistykset/alajarvi-seura-ry/ Aikaisempi yritys saada jäsenistö facebookissa avatulle Alajärvi-seura ryhmään ei ole tuottanut tulosta. Vain 3 jäsentä on liittynyt sinne – taidamme lopettaa sen? Vastaisuudessa tiedotustoimi toteutetaan JPnews seurat ja yhdistykset sivuilla. Tietenkin myös sähköpostiosoitteesi kautta tiedotus pelaa, mutta jos sinulla on sähköpostiyhteys olemassa pääset klikkaamalla tuota siniväristä linkkiä ja sitten klikkaan seurat ja yhdistykset ja sitten ALAJÄRVI-SEURA Ry. Onnea yritykseen!

  Alajärvi-seuran nykyiset jäsenet, jos aikaisemmin antamasi sähköpostiosoite ei enää toimi huolehditha uuden osoitteen tilalle!
  Uudet jäsenet ovat tervetulleita. Jäsenmaksukin on vain 5 euroa vuosi ja ainaisjäsenyyden saat 25 eurolla. Laita sähköpostiimme alajarviseura@gmail.com viesti halukkuudestasi yhteystietoineen. Alajärvi-Seuran johtokunta siunaa sitten ilmoittautumisesi. penttiuntamo

JÄTÄ KOMMENTTI