Jääliikunta mahdollistaa – Taas pilkitään, hiihdetään, luistellaan ja kelkkaillaan

0
Jokirannan hiihtoladulla sauvojat voivat ihastella jopa saukkojen, majavien, koskikarojen ja minkkienkin vesileikkejä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Vaikka kuinka meuhkataan Suomessa ja maailmalla, ilmaston lämpenemisen pelottelulla, niin lunta ja talvea on ollut koko Suomessa jo marraskuusta alkaen. Viime viikot ovat olleet sään suhteen talvisempia, mitä moniin aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Ja lumesta ja pakkasista olemme me suomalaiset saaneet nauttia, tai voivotella sähköpulan pelossa, oikein entisten aikojen talven tuloa. Ja talven säätä on ennustettuna pakkasineen ja lumisateineen seuraaviksikin viikoiksi. Näin on nyt, vaikka aikaisemmin syksyllä lupailtiin suvisäitä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt on päästy nauttimaan täällä keskisessäkin Suomessa, jääliikunnan monipuolisuudesta jo marraskuussa. Tämän mahdollisti pakkanen, luomalla paksun jääkannen järvillämme tarvittavaan vahvuuteen. Ensimmäiset pilkkikisatkin järjestettiin jo marraskuussa.
Pilkkijöiden näyttäessä esimerkkiä jäätyneille järville ja lammille, uskaltautuivat myöskin liikunnan harrastajat suksitelemaan, luistelemaan ja potkukelkkailemaan. Jopa mönkijäitä ja moottorikelkkojakin näkyi jo huristelevan jäällä jo joulukuun alussa. Tämän kaikki on nyt tämän talvikauden alussa onnistunut paljon aikaisemmin, kuin edellisinä vuosina.

Esimerkiksi Töysässä on ensimmäiset ladut Ponnenjärven jäälle ajettu koneella yleensä joulunpyhien tiennoilla, tai tammikuun alussa. Nyt Jorma Toopakka työsti ladun kotipahastaan, kohti Mäenniemen lampea, ja edelleen monen kilometrin kierroksen Ponnejärvelle heti Itsenäisyyspäivän jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järvellä on kuitenkin sauvottu suksiladulla, luisteltu ja kelkkailtu marraskuun toiseksi viimeiseltä viikolta alkaen! Nyt jään paksuus on 15-20 senttiä. Virtapaikkoja pitää tietenkin varoa. Turvallisinta on harrastaa liikuntaa koneella tehdyllä reitillä ja jo olemassa olevia suksen jälkiä myötäillen.

Toopakan Jorma varmisti, lumen painosta jo mahdollista veden nousukin jäällä. Hän lanasi ladun läheisyyteen väylät luistelijoille. Näin muodostuneen penkan päälle, onnistui hienosti periteisen hiihdon latu-urat.

Toopakan Jorma työsti ladun ja luisteluväylän Ponnenjärvelle nyt aivan historiallisen akaisin.

Ponnejärven ladun varressa on jo postilaatikko, johon jäällä hiihtäjät ja muutkin liikkujat, merkitsevät toivottavasti nimensä. Töysän Talsijat arpoo palkintoja keväällä kaikkien kesken.
Mainittakoon, että edellisenä talvena laitettiin suorituslaatikko, järviladun vakiinnuttua vasta helmikuun alussa. Siihen kertyi noin 500 suoritusta.

Kuvat: Pentti Hautala


 

Pariss Model

JÄTÄ KOMMENTTI