Sydäniskuri Töysä-talon seinään – aina kaikkien käytettävissä!

0
Päivi Rintala, Pirkko Kallio ja Liisa Heinämäki selvittivät sydäniskurin hanketta ja käyttöäkin.- EL-Töysä on jo järjestänyt käytöstä koulutusta ja mukana on ollut jopa 60 kiinnostunutta. Opastustilaisuuksia on jatkossakin, muistuttaa Kallio. (Kuvat :Pentti Hautala)

Pentti Hautala/ J-Pnews
Töysä/Alavus

Sydäniskuri on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin. Iskurin antama säkövirta on hyvä ja tehokas keino käynnistää sydän uudelleen. Eikä sydäniskurilla voi vahingoittaa ketään. Laite neuvoo miten toimitaan ja sitä voi rohkeasti ja turvallisesti käyttää.

Sydäniskuri on hyödyllisin, kun se sijoitetaan näkyvälle paikalla ulkotiloihin, että aukioloajat eivät rajoita sen käyttöä. Ulkosijoitus vaatii kuitenkin lämmitys- ja jäähdytysominaisuuksilla varustetun kaapin.

Tällainen, asianmukaiseen kaappiin sijoitettu laite asennettiin nyt Töysä-talon ulkoseinään, Eläkeliiton Töysän yhdisyksen aloitteen ja käynnistämän hankkeen tuloksena.

Aina kaikkien käytössä oleva sydäniskurin rahoittamiseen osallistuivat Kuudestaan Leader-ryhmä ja Alavuden kaupunki. Myöskin Virtaa yhdistystoimintaan Alavudella-hanke oli osallisena iskurin hankinnassa.

Aina tarvittaessa, kaikkien käytössä olevan sydäniskurin käyttöön ottamisen ylöisötilaisuudessa, kiitteli EL-Töysän puheenjohtaja Pirkko Kallio iskurihankeessa mukana olleita.

– Hankkeemme alkoi 7.4.2022, jolloin yhdistyksemme hallitus teki päätökseen iskurin hankinnasta Töysän keskustaajamaan. Huomasimme olevan tärkeää nopean ensiavun saamisen ja maallikkojen käyttömahdollisuuden siihen.

– Päämääränä oli myöskin, että sydäniskurin sijoitspaikaksi olisi saatava sellainen kohde, joka mahdollistaisi sille ympärivuorokautisen käytön. Heti enimmäisenä tuli esiin, turvakameroin jo varustetun Töysä-talon ulkoseinä, sisäänkäynnin vieressä.

– Lupa tuli kaupungilta ja iskurille tarvitun lämpökaapinkin Alavuden kaupunki hankki ja kiinteistöhoito asensi sen paikalleen. Myös Kuudestaan ry:n hallitus myönsi meille rahoituksen toukokuussa ja tilasimme sen jälkeen iskurin, selivitti Kallio.

Pirkko Kallio kohdisti hankeen täydellisesta onnistumisesta, Kuudestaan ry:n kehittämissuunnittelijaa Jaana Sippolaa ja Päivi Rintalaa, ”Iskua Pohjanmaalle ja sydäniskureita”- kehittäjää Anne Kettulaa, Sydän-Suomen alue ry:tä.

– Kun mietimme iskurin sijoituspaikaa, otimme yhteyttä kaunginjohtaja Liisa Heinämäkeen. Hän selivitti asiaa kaupungin kiintetoimen kanssa ja järjesti Sari Kunin, ”Virtaa yhdistystoimintaan Alavudella”-hankkeesta, selvittelemään ja avustamaan käytännön asiota. Olemme hyvin kiitollisia sekä tyytyväisiä lopputulokseen, iloitsi Pirkko Kallio.

Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki mainitsi puheenvuorossaan, että äkkiä ajatellen tällaisen sydäniskurin saattaa tuntua pieneltä hommalta.

– Kyse on kuitenkin todella tärkeästä laitteesta. Tämäkin sydäniskuri saattaa pelastaa ihmishenkiä. Sitä pitää sitten vain rohkeasti käyttää, kun siihen on tarvetta. Laite antaa oikeaan toimimiseen neuvot, eri vaiheista.

Kuudestaan ry:n kehittämissuunnittelija Päivi Rintala selvitteli erilaisia rahoitushannkeita ja rahoituksen myöntämisen perusteita. Vuoden 2022 teema on ”Turvallisuutta ja hyvionvointia kyliin”.

– Teeman puitteissa rahoitusta haettiin 23 hankeeseen ja myönnettiin 20. Avustutusten yhteismäärä oli noin 6200 euroa. Julkinen tuki on aina yhteen invostointiin 75 %.


 

JÄTÄ KOMMENTTI