Kolumni | Munasivatko valmentajat olympiakullan?

1
Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/Töysä

Onneksi kirjoitin jo ennakkoon valtakunnallisen lehteen, Suomen naisten viestijoukkueen ehdottoman hiihtojärjestyksen: Matintalo, Niskanen, Kyllönen ja Pärmäkoski.

Kun näin toin mielipiteen ennen kilpailua, ei kenenkään tarvitse syyttää minua jälkiviisaudesta. – Ehkä kuitenkin suurin määrä suomalaisista oli ja on kansani aivan samaa mieltä. Näin ennustelin siksi, että jos Matintalo jää vähänkin kärjestä, niin maailman perinteisen hiihtotavan paras Kerttu Niskanen lykkii kärjen kiinni. – Ehkä jättääkin muita hiihtäjiä.

Molempien hiihtotyylien taitajan Anne Kyllösen ajattelin, nykyisessä huippukunnossaan säilyttävän hyvin asemansa kärkikastissa. Sen Anne osoitti jo loistavasti viestin alkuosuudella.

Mutta ihmeellisesti valmentajat kuitenkin määräsivät, mielestäni aivan hölmön hiihtojärjestyksen. Maailman paras perinteisen hiihtäjä Niskanen määrättiin vapaalla hiihdettävälle kolmannelle osuudelle. Ja näin Venäjän ja Saksan hiihtäjät saivat yllättävän pitkän etumatkan, ankkuriosuudelle lähdettäessä.

Voiton vei Venäjä, toisena Saksa, kolmannen Ruotsi ja neljätenä Suomi. Pärmäkoski hävisi hopean Saksalle 2 sekunnin ja pronssin Ruotsille 0,5 sekunnilla. Ennakkosuosikki Norja jäi jo matkalla viidenneksi.

Manatessani Suomen valmentajien määräämää hiihtojärjestystä, nousi muistoihin, Kuusamossa järjestettyjen SM-Hopeasompa hiihdot vuosikymmenien takaa. Toimin silloin Etelä-Pohjanmaan piirin Hopeasompa – toiminnan vastaavana (päällikkönä). Puutuin viestinhiihdossa Seinäjoen Hiihtoseuran päättämään hiihtojärjestyksen. ”Määräsin” Esa Talvitien hiihtämään ankkurina ja hän onnistuikin voittamaan kirkkaimman mitalin.

Tampereen joukkue jäi monon mitalla hopealle. Sijoituksesta kinasteltiin sitten kyllä tuomarineuvostossakin, ennen mitallien jakoa. Mutta kaikki viimetipan osuusvaihdokseni ym. oli kuitenkin tapahtuneet sääntöjen mukaan.

Nyt olympiaviestin jälkeen Kerttu Niskanen kertoi, että hän itsekin olisi halunnut hiihtää perinteisen osuuden. Kun ennakkosuosikki Norja jäi viidenneksi. Toisella suosikilla Suomella oli hyvä sauman olympiakultaan. Mutta se kaatui ehkä valmentajien määräämään hiihtojärjestyksen.

Kaikki me saamme kuitenkin ihmetellä, miksi hiihtäjät itse suostuivat valmentajien ratkaisuun, kun arvelivat sen olevan huonon?


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI