PESIS | Auringonlasku määrittää loppukauden ottelujen alkamisajan – pelituomarille erityisvaltuuksia

0
Vimpelin Saarikentän silta ja pääportti (JK/K-Media)

Pesäpalloliitto määrittää pudotuspeliotteluiden alkamisajat tarkemmin – 15 minuutin välit!

Pesäpalloliitto tarkentaa ohjeistustaan koskien pudotuspeliotteluiden alkamisaikoja. Tavoitteena on viedä ottelut ratkaisuun asti turvallisesti ja oikeudenmukaisesti pimeämmilläkin keleillä. Auringonlaskun ajankohta kullakin paikkakunnalla määrittää myöhäisimmän mahdollisimman aloitusajan 15 minuutin tarkkuudella.

Superpesiksessä käytäntö tulee voimaan välierävaiheesta eteenpäin ja superpesiskarsintaan. Ottelun aloituksen ja auringonlaskun välillä tulee olla vähintään 3 tuntia 15 minuuttia arkisin sekä 4 tuntia viikonloppuisin. Kotijoukkueella on mahdollisuus päättää arkiotteluiden alkamisaika myös maksimissaan 30 minuuttia tätä aiemmaksi.

– Pesäpallo on ulkoilmaurheilua, johon olosuhteet vaikuttavat, vaikka ne ovat molemmille joukkueille samat. Tavoitteena on saada kauden tärkeimmät ottelut pelattua oikeudenmukaisesti ja turvallisesti sekä estää mahdollisimman pitkälle tilanteet joutua pelaamaan otteluita pimeyden takia uudelleen. Koronatilanteen vuoksi kausi jatkuu vielä normaalia pidemmälle, Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lamminen toteaa.

– Seurojen toive on aloittaa ottelut mahdollisimman myöhään, jotta katsojat ehtivät työpäivän jälkeen helpommin paikalle. Toisella puolella vaakakupissa ovat nämä pimeyden tuomat haasteet, Lamminen lisää.

Pesäpallon kilpailumääräyksissä otteluiden alkamisaika on totuttu määrittelemään viikkonumeroiden mukaisesti. Kuitenkin Itä- ja Länsi-Suomen välillä on jopa 30 minuutin ero valoisassa ajassa. Päivä lyhenee noin 25 minuutin viikkotahdilla syyskuussa. Pesäpalloa ajatellen keinovalaistuksesta ei ole löydetty ratkaisua pallon näkymiseksi paremmin.

Otteluajan määrittelyä koskeva ohjeistus on voimassa Superpesiksen välieristä eteenpäin ja superpesiskarsinnassa, miesten Ykköspesiksen välierissä, suomensarjan nousukarsinnoissa sekä nuorten Superpesiksessä ja Ykköspesiksessä välieristä lähtien.

Pesäpalloliitto tiedotti keskiviikkona pelituomarin mahdollisuudesta lyhentää tauon pituutta ja ottelupallojen määrän lisäämisestä pudotuspeleihin.

Jotta uusintaotteluihin ei tarvitsisi turvautua eikä kilpailullinen oikeudenmukaisuus kärsisi, Pesäpalloliitto ottaa käyttöön viime vuonnakin voimassa olleen mahdollisuuden lyhentää jaksojen välistä taukoa pelituomarin päätöksellä.

Seurojen toive on ollut aloittaa ottelut markkinoinnillisista syistä mahdollisimman myöhään, jotta yleisö ehtii helpommin paikalle. Ottelun kestoon on varattu vähintään reilun kolmen tunnin aikaikkuna ennen auringonlaskua. Otteluajan ja säätilojen vaihdellessa pelituomarilla on mahdollisuus lyhentää tauon pituutta tarvittaessa erillisen ohjeistuksen (pdf) mukaisesti. Tavoitteena on saada toinen jakso alkamaan viimeistään yksi tunti 20 minuuttia ottelulle määrätystä alkamisajasta. Tauon vähimmäispituus on kuitenkin aina viisi minuuttia.

Sääntö tauon pituuden muuttamisesta on voimassa kaikissa valtakunnallisissa pesäpallosarjoissa 25.8.2021 alkaen. Käytäntöä sovelletaan arkipäivinä pelattavissa otteluissa sekä tarvittaessa viikonloppuisin.

Superpesiksen pudotuspeleissä lisätään myös otteluissa käytettävien pallojen määrää. Näin varmistetaan pallojen maksimaalinen näkyvyys ja laatu otteluiden kaikissa vaiheissa.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI