Ykköspesiskausi käyntiin kesäkuun alusta – superpesiskarsinnat pelataan ottelupareina

0
Ankkurien Tuukka Etula (oik) kysäisee lyönti vuorollaan ohjeita 2.pelinjohtaja Toni Nevantakaselta. (JK/K-Media/J-Pnews)

Pesäpalloliitto on päättänyt miesten ja naisten Ykköspesiksen toteutuksesta kaudella 2021. Koronatilanteen pitkittymisen vuoksi sarjakauden avaus siirtyy kesäkuun alkuun. Superpesiskarsinta pelataan ottelupareina eli suunnitellusta karsintasarjasta luovutaan riskien minimoimiseksi.

Miesten Ykköspesiksen runkosarjassa ottelumäärä säilyy ennallaan eli joukkueet pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Otteluohjelma julkaistaan viikolla 18 ja pyritään pitämään mahdollisimman muuttumattomana.

– Toukokuun otteluille etsitään tietysti uudet ajankohdat ja runkosarjaa viedään kaksi viikkoa aiottua pidemmälle. Olemme kuunnelleet seuroja ja yhteinen viesti on selvä: Yleisöä tarvitaan ottelutapahtumiin, mikä on kesäkuussa jo todennäköistä, Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lamminen toteaa.

– Runkosarjan jälkeen pelataan sarjan sisäiset välierät. Voittajat jatkavat superpesiskarsintaan, joka pelataan ottelupareina karsintasarjan sijaan. Päätöksessä on huomioitu erityisesti kilpailullinen oikeudenmukaisuus ja riskien minimointi koronatilanteen suhteen, samoin kuin naistenkin Ykköspesiksessä, Lamminen jatkaa.

Miesten Superpesiksen joukkuemäärä on tällä kaudella 15, kun pesäpallosarjoista ei viime vuonna tapahtunut putoamisia. Runkosarjan kaksi heikointa pelaavat ottelusarjan, jonka voittaja jatkaa 13. sijoittuneen lisäksi superpesiskarsintaan ja häviäjä putoaa Ykköspesikseen kaudelle 2022.

Useampi joukkue naisten Ykköspesiksen pudotuspeleihin

Naisten Ykköspesiksen runkosarjassa kohdataan vain oman lohkon joukkueet. Neljä parasta molemmista lohkoista jatkavat lohkon sisäisiin puolivälieriin, ja lohkojen välillä pelattavien välierien voittajat etenevät superpesiskarsintaan.

– Naisten ykköspesiskausi käynnistyy miesten tavoin kesäkuun alussa. Alkuperäinen runkosarjan ottelumäärä ei ole mahdollinen lyhentyneessä aikaikkunassa, joten runkosarjasta poistuvat lohkojen väliset ottelut. Ylempien pudotuspelien lisäämisellä ohjelmaan saadaan kauden ratkaisuvaiheisiin mukaan useampi joukkue ja samalla kasvatetaan kokonaispelimäärää, Lamminen avaa.

Naisten Superpesiksen joukkuemäärä on tällä kaudella 13. Runkosarjan kaksi heikointa pelaavat ottelusarjan, jonka voittaja jatkaa 11. sijoittuneen lisäksi superpesiskarsintaan ja häviäjä putoaa Ykköspesikseen kaudelle 2022.

Mikko Kanalasta on kasvanut Vetoa tällä hetkellä pinnalla kannatteleva liideri (Arkistokuva/jpnews.fi)

Superpesiskarsinnat pelataan ottelupareina

Pesäpalloliitto on päättänyt muutoksista miesten ja naisten Superpesiksen sarjajärjestelmiin koskien putoamista. Karsintasarjan sijaan superpesiskarsinta pelataan ottelupareina.

Miesten Superpesiksessä on mukana 15 ja naisten Superpesiksessä 13 joukkuetta alkavalla kaudella, kun sarjoista ei pudonnut joukkueita viime vuonna. Runkosarjan jälkeen kolme heikointa kamppailevat putoamista vastaan. Sarjapaikkansa säilyttää suoraan yltämällä miesten Superpesiksessä 12 parhaan ja naisten Superpesiksessä 10 parhaan joukkoon.

Runkosarjassa kaksi viimeisille sijoille jäävää joukkuetta pelaavat ottelusarjan, jonka voittaja jatkaa superpesiskarsintaan ja häviäjä putoaa Ykköspesikseen kaudelle 2022. Sekä miesten että naisten superpesiskarsinnat pelataan ottelupareina kahta Ykköspesiksen parasta vastaan aiemmin suunnitellun karsintasarjan sijaan.– Päätöksessä on huomioitu erityisesti kilpailullinen oikeudenmukaisuus ja riskien minimointi koronatilanteen suhteen. Kun päätös karsintasarjasta tehtiin, riski sarjan katkeamiseen tai keskeyttämiseen nähtiin olemattomana. Ottelupareina pelattaessa pystytään ketterämmin tekemään oikeudenmukaisia ratkaisuja, vaikka koronatilanne yllättäen vaikuttaisi esimerkiksi yksittäisen joukkueen pelaamiseen, Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lamminen huomauttaa.

Superpesiksen joukkuemäärät palautetaan pesäpallon juhlavuodelle 2022 samoiksi kuin ne olivat ennen poikkeusvuotta.

Päivitetyt sarjajärjestelmät:

Miesten Superpesiksen 2021 sarjajärjestelmä (pdf)

Naisten Superpesiksen 2021 sarjajärjestelmä (pdf)

Miesten Ykköspesiksen 2021 sarjajärjestelmä (pdf)

Naisten Ykköspesiksen 2021 sarjajärjestelmä (pdf)

APV:n Antti Toivola lukkaroi. AA:n Martti Viitasalo iskee ja Mikael Penninkangas etenee tehokkaasti (JK/K-Media)


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI