AISAPARI | Koirapuistot koirien ja kyläläisten tarpeeseen

0
Koirapuisto on myös kohtaamispaikka. Tessutarhassa nelijalkaisten on mukava temmeltää ja omistajien vaihtaa kuulumisia. Avajaisissa paikalla oli kymmenkunta nelijalkaista isäntineen ja emäntineen.(Aisapari)

Mitä yhteistä on Alajärven Menkijärvellä, Kauhavalla ja Vimpelillä? Kaikissa on ollut aktiivisia asukkaita, jotka ovat esittäneet toiveensa kuuluvaksi. Näistä toiveista on syntyneet hankkeet, joiden avulla on rakennettu viihtyisät koirapuistot. Kaikkiin näihin hankkeisiin on haettu rahoitusta Aisaparilta. 

Koirapuisto osana kylän kehityshanketta

Kävin tutustumassa assistenttini paimenkoira-labradorinnoutaja mix Viljan kanssa Menkijärven koirapuistoon maaliskuussa. Saapuessani parkkipaikalle, puistossa oli jo kolme iloista koiraa kirmailemassa keväthangella. Tapaamani koirien omistaja kertoi käyvänsä puistossa lähes päivittäin, alue on hyvän kokoinen ja koirat saavat temmeltää vapaasti. Koirapuiston lähellä on myös koirien uittopaikka, joka on erittäin hyödyllinen kesällä. 

Kolmesta tekstin alussa mainitusta koirapuistosta Menkijärvellä sijaitseva koirapuisto on uusin. Puiston rakennus oli osa ranta-alueen kehittämishanketta. Hankkeessa rakennettiin Menkijärven uimarannan läheisyyteen koirapuiston lisäksi muun muassa rantalentopallokenttä, inva-WC ja venepaikat. Lisäksi alueella sijaitsevat historialliset juoksuhaudat, korsut ja panssarivaunu kunnostettiin. Hankkeella pyrittiin kehittämään kyläläisten ja matkailijoiden harrastemahdollisuuksia sekä alueen viihtyisyyttä.

Menkijarven-koirapuiston info-taulu(Aisapari)

Tarve hankkeeseen tuli kyläläisiltä. Kylällä havaittiin matkailualueen kehittämisen tarve. Kylällä koettiin, että uudistettu ranta-alue palvelisi ympäri vuoden kylän asukkaiden mahdollisuuksia harrastaa ulkoilua ja liikuntaa. Menkijärven kylällä on aktiivisia koiraharrastajia, joiden ehdotuksesta alueelle rakennettiin aidattu koirapuisto, jossa voi harrastaa myös agilityä. Hankkeeseen haettiin rahoitusta vuonna 2019 ja ranta-alueen kehitystyöt saatiin valmiiksi vuonna 2022.

Ranta-alue onkin kokenut merkittävän muodonmuutoksen ja se houkuttelee nyt matkailijoita. Menkijärvi sijaitsee etelään ja pohjoiseen matkaavien läpikulkutien varrella, mikä tekee siitä ihanteellisen pysähdyspaikan. Niin kyläläiset kuin matkailijat ovat antaneet positiivista palautetta ja alueen viihtyisyys on lisääntynyt.

Mielestämme olemme onnistuneet parantamaan kylämme elinvoimaisuutta, viihtyvyyttä ja tarjoamaan ohikulkijoille elämyksiä, Menkijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Åttman toteaa. 

Kolmevuotias Vilja sekä hänen omistajansa allekirjoittavat Åttmanin toteamuksen. Koirapuisto on ohikulkijan silmiin viihtyisä näin maaliskuussakin. Korvamerkitsen paikan itselleni muistiin kesää varten. Voisimme viihtyä alueella helposti koko päivän. Aika kuluisi koirapuistossa, uimassa, kahvilassa sekä alueen poluilla seikkaillen.

Aisaparin tiedottajan assistentti Vilja viihtyi koirapuistossa. Muiden koirien jättämät hajut kiinnostivat erityisen paljon ensikertalaista.(Aisapari)

Kauhavan koirapuisto ja Vimpelin Tessutarha

Kauhavan koirapuisto oli ensimmäinen Aisaparin rahoittama hanke kaudella 2014–2022. Kauhavan koirapuiston kannatusyhdistys rakensi koirapuiston Kauhavan keskustaan. Avajaisia vietettiin elokuussa 2015. Puistossa on erilliset alueet isoille ja pienille koirille.  Koirapuisto löytyy Kauhavalta ABC-aseman takaa, Kaukolämpölaitoksen vierestä.

Hankkeen ideanikkarit ja työmyyrät Marjo Hannula ja Miia Vistbackapalkittiin vuoden intoilijoina vuonna 2017 Aisaparin kevätkokouksessa. Valmistumisen jälkeen koirapuisto on ollut aktiivisesti koiranulkoiluttajien käytössä. Puistossa käy Kauhavan keskustan ulkopuoleltakin laajasti ihmisiä koiriensa kanssa. Koirapuiston ylläpito siirtyi yhdistykseltä Kauhavan kaupungille vuoden 2024 alusta alkaen. 

Vimpelin koirapuisto -hanke sai alkunsa Vimpelin nuorisovaltuuston ideasta. Vimpelissä toivottiin koiratarhaa, niinpä Nuorisovaltuusto teki aloitteen asiasta kunnalle. Kunnassa tartuttiin esitettyyn ideaan ja haettiin koirapuistolle hankerahoitusta Leader Aisaparilta. Puiston avajaisia vietettiin kesällä 2021. Keskustaajamassa sijaitseva koirapuisto sai nimekseen Tessutarha. Koirapuistossa on kaksi osastoa, pienille ja isoille koirille omansa. 

–Koirapuisto sijaitsee yksityisen maalla, alueesta on tehty vuokrasopimus. Alueen omistajalla on itsellään kaksi koiraa, siksi hän oli erittäin myötämielinen vuokraamaan alueen koirapuistoksi, kertoo hankkeen yhdyshenkilönä toiminut Vimpelin ympäristösihteeri Kirsi Syynimaa. 

  

JÄTÄ KOMMENTTI