Alajärven kaupunginhallitus päätti seuraavaa kokouksessaan 15.3.
KAUPINKARTANON PALVELUVASTAAVAN VIRAN LAKKAUTTAMINEN
Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta 16.2.2021
Alajärvellä toimineen tehostetun palveluasumisyksikkö Kaupinkartanon toiminta päättyi syksyllä 2019 ja henkilökunta siirtyi perusturvan eri yksiköissä vapautuneisiin eläköityneiden tai eronneiden toimiin. Kaupinkartanon palveluvastaava siirtyi Venla ja Väinö -kodin palveluvastaavan määräaikaiseen viransijaisuuteen 1.10.2019. Määräaika on päättymässä ja viransijainen siirtyy muuhun tehtävään. Perusturvalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Kaupinkartanon palveluvastaavan viran lakkauttamista.
Hyväksyttiin.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Kaupinkartanon palveluvastaavan virka lakkautetaan.
Hyväksyttiin.
VENLA JA VÄINÖ –KODIN PALVELUVASTAAVAN VIRAN PERUSTAMINEN
Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta 16.2.2021. Vimpelin asumisyksikköjen Niikolin ja Aisakellon toimintojen lakkautuessa ja Venla ja Väinö -kodin uudisrakennuksen valmistuessa yhdistettiin intervalli- ja kuntoutusosaston ja Venla ja Väinö -kodin hallinto yhden palveluvastaavan 100 % virkatehtävään. Intervalli- ja kuntoutusosaston palveluvastaava on ilmoittanut 7.12.2020 eroavansa Venla ja Väinö -kodin 50 % hoito-osuudella hoitamastaan virasta ja jatkavansa 50 % palveluvastaavan virassa intervalli- ja kuntoutusosastolla. Intervalli- ja kuntoutusosastolla on vuorohoidossa 16 asiakasta ja uuden yksikön valmistuessa asiakaspaikkojen määrä kasvaa neljällä. Intervalli- ja kuntoutusosaston palveluvastaavan 50% virka on riittävä tämän kokoiselle yksikölle. Venla ja Väinö -koti on asukasmäärältään (37) niin suuri, että palveluvastaavan virka tulisi olla kokoaikainen asianmukaisen hoidon ja hoivan varmistamiseksi.
Perusturvalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että ne päättävät perustaa Venla ja Väinö -kodin 100%:n palveluvastaavan viran.
Hyväksyttiin.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Venla ja Väinö -kotiin perustetaan 100 % palveluvastaavan virka 1.4.2021 lukien.
Hyväksyttiin.
PERHETYÖN TIIMIVASTAAVAN/PERHEOHJAAJAN NIMIKEMUUTOS JA TOIMEN MUUTTAMINEN VIRAKSI
Järvi-Pohjanmaan perusturvan perhetyön tiimissä (toimintamuotoina lapsiperheiden kotipalvelu, sosiaalihuoltolain mukainen varhaisen tuen perhetyö ja lastensuojelun tehostettu perhetyö) työskentelee yksi perhetyön tiimivastaava/perheohjaaja, viisi perheohjaajaa ja kolme perhetyöntekijää. , Perhetyön tiimin kaikki jäsenet, mukaan lukien perhetyön tiimivastaava /perheohjaaja, työskentelevät työsuhteissa (toimissa).
Perhetyön tiimivastaavan/perheohjaajan keskeisiin työtehtäviin kuuluu perheohjaajien- ja työntekijöiden lähiesimiehenä toimiminen, perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun koordinointi, työn sujuvuuden varmistaminen sekä lapsiperheiden kotipalvelupäätösten valmistelu. Lisäksi perhetyön tiimivastaava/perheohjaaja osallistuu lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun asiakastiimeihin ja sosiaalihuoltolain mukaisiin palvelutarpeen arviointeihin yhdessä lapsiperheiden sosiaalityön henkilöstön kanssa. Kuntalain 87 §:n mukaan tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Koska perhetyön tiimivastaavan/perheohjaajan tehtävä ei ole virkapohjainen, ei tiimivastaava/perheohjaaja pysty näin ollen tekemään viranhaltijapäätöksiä, jotka koskevat lapsiperheiden kotipalvelupäätöksiä. Tämä on käytännössä jo pitkään hankaloittanut ja viivästyttänyt ko. prosessien/ päätösten tekemistä ja sujuvuutta. Tiimivastaava/perheohjaaja valmistelee emt. päätöksiä, joista päätöksen tekee virka-asemassa työskentelevä lapsiperheiden sosiaalityön sosiaaliohjaaja tai sosiaalityöntekijä. Päätösten delegointi muille työntekijöille virka-aseman puuttumisen vuoksi on lisännyt lapsiperheiden sosiaalityön työntekijöiden päätösten tekemistä. Työskentelyn tehokkuuden ja sujuvuuden kannalta on oleellista, että perhetyön tiimivastaavan/ perheohjaajan työsuhde muutetaan virkasuhteeksi ja toimi muutetaan viraksi. Palkkakustannukset, jotka liittyvät virkavastuulla toimimiseen, on huomioitu talousarvioesityksessä. Kustannusvaikutus vuositasolla on noin 1 500€.
Perusturvalautakunta esittää henkilöstöjaostolle ja edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että perhetyön tiimivastaavan/perheohjaajan toimi muutetaan virkasuhteeksi sekä perhetyön tiimivastaavan nimike muutetaan sosiaaliohjaaja, perhetyön vastaava 1.1.2021 alkaen.
Hyväksyttiin.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että perhetyön tiimivastaavan/perheohjaajan toimi muutetaan virkasuhteeksi sekä perhetyön tiimivastaavan nimike muutetaan sosiaaliohjaaja, perhetyön vastaava 1.4.2021 alkaen.
Hyväksyttiin.
VÄLIAIKAISTEN VARAJÄSENTEN VALINTA KESKUSVAALILAUTAKUNTAAN
Keskusvaalilautakunnan väliaikaisiksi varajäseniksi määrättiin Marjo Vistiaho, Markku Leppäkangas, Kati Salo ja Jarmo Ojajärvi.
Hyväksyttiin
YLEISHALLINNON AVUSTUKSET VUODELLE 2021
Kaupungin yleishallinnon varoista voidaan myöntää harkinnanvaraisia avustuksia paikallisten yhdistysten ja yhteisöjen toiminnan tukemiseen ja/tai toiminnan aloittamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Kaupunginvaltuusto on talousarvion käsittelyn yhteydessä varannut avustuksiin vuodelle 2021
yhteensä 45.000 euroa.
Kaupunginhallituksen jakamat yleisavustukset ovat olleet yleisesti haettavissa 26.2.2021 klo 15.00 mennessä. Yhteisessä haussa on ollut haettavana Alajärven kaupunginhallituksen, Alajärven kaupungin sivistyslautakunnan sekä Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunnan jakamat avustukset.
Yleisurheilun tukisäätiö, Janette Lepistö. Yhteistoimintasopimus 1 500
Ville Hautamäki. Yhteistoimintasopimus 2 500
Alajärven Ankkurit. Yhteistoimintasopimus 12 500
Järviseudun Pallokerho. Yhteistoimintasopimus 6 000
Yleisurheilun tukisäätiö, Eucabeth Kivikangas. Yhteistyösopimus 1 000
Yhteensä 23 500
Lehtimäen opisto. Vapaa-ajan toimintojen tukeminen: uimahalli, kuntosali ja ratsastuskoulu 10 000
Alajärven Sotaveteraanit ry. Toiminta-avustus veteraanijäsenten, -puolisoiden ja leskien toimeentulon helpottamiseksi 3 000
Suomenselän kalatalousalue. Kalatalousaluetoiminnan ja sen kehittämisen tukeminen 750
Suokonmäenseudun kylät ry. Suokonmäen näkötornin peruskorjauksen loppuun saattaminen 1000
Nelimartat ry. Kotien ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen ja arjen hallinnan tukeminen 300
Eläkeliiton Alajärven yhdistys ry. Toiminta-avustus 2 000 500
Alajärven Tassutiimi ry. Kissojen eläinlääkäri-, ruokinta- ja tarvikekulut 500
Yhteensä 16 050
Kaupunginhallitus päättää myöntää esitetyn mukaiset yleisavustukset.
Kuisma Kujala esitti, että Suokonmäenseudun kylät ry:lle myönnetään hakemuksen mukainen 2.000 euroa. Jari Mäenpää kannatti Kujalan esitystä. Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa Kujala on Mäenpään kannattamana tehnyt esityksen, että Suokonmäenseudun kylät ry:lle myönnetään 2.000 euroa. Puheenjohtaja tiedusteli, voiko kaupunginhallitus hyväksyä esityksen yksimielisesti.
Hyväksyttiin.
Hyväksyttiin muutoin esityksen mukaisesti.
KESKIKYLÄN ULKOILUREITIN VUOKRASOPIMUS
Lehtimäen kunta ja yksityinen maanomistaja ovat tehneet vuonna 1998 vuokrasopimuksen Keskikylän ulkoilureittialueesta 20 vuoden määräajaksi Moisio-nimisen tilan alueella. Sopimus on umpeutunut vuonna 2018 ja on nyt uusittava. Uusi sopimus tehdään nykyisten maanomistajien toivomuksesta 10 vuoden määräajaksi. Vuotuiseksi vuokraksi on sovittu 85 euroa. Tämän lisäksi sopimuksettomalta ajalta (kolme vuotta) maksetaan takautuvasti vuokraa 85 euroa vuodelta, eli 255 euroa. Vuokran määrä on saatu vanhasta sopimuspohjasta elinkustannusindeksillä korjattuna. Vuokra maksetaan kertakorvauksena 14 päivän kuluessa ulkoilureittisopimuksen allekirjoituksesta.
Sopimus noudattaa pääosin Kuntaliiton ja MTK:n sopimuspohjaa ulkoilureiteistä. Lehtimäen kunnan aikainen sopimus oli tehty samalla sopimuspohjalla. Ulkoilureittisopimusluonnos on liitteenä ja ulkoilureitin sijaintikartta pykälän oheismateriaalina.
Kaupunginhallitus hyväksyy ulkoilureitin vuokrasopimuksen Alajärven kaupungin ja Moisio-tilan omistajien välillä sopimuksen mukaisin ehdoin.
Hyväksyttiin.
KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS, KUUDEN TÄHDEN REITISTÖ KUNTOON! -HANKE
Järviseudun Pyöräilyseura ry, Lehtimäen Jyske ry sekä Kuuden tähden reitistö kuntoon! -hankkeen toimijat ovat pyytäneet lupaa saada käyttää Alajärven kaupungin omistamaa maa-aluetta em. hankkeen pyöräilyreittien toteuttamiseen. Hakemuksessa on kerrottu hankkeen tavoitteena olevan tuoda esille olemassa olevia polkuja ja reittejä sekä opastaa ihmisiä liikkumaan Valkealammen maastossa helpommin. Hanke on osa Valkealammen kehittämissuunnitelmaa. Hankkeessa on mukana sekä yksittäisiä maamerkkejä/polkuja että ympärivuotinen MTB-reitti, jota pidetään ajokuntoisena nimensä mukaisesti ympäri vuoden.
Pyöräilyreitit on pyritty suunnittelemaan maastoon käyttäen pääsääntöisesti jo olemassa olevia reittipohjia, ajoteitä ja polkuja, jolloin maaperää ei tarvitse muokata eikä puita kaataa. Kunnostuksessa pääpaino on polkujen avaamisessa, raivauksessa, ojien ylityksissä sekä viitoituksissa. Maanomistajan maankäyttöä ei rajoiteta. Polkureitti on tarkoitettu jalkaisin, pyörällä tai hiihtäen tapahtuvaa liikkumista varten. Reitin ylläpitäjä merkitsee polun maastoon ja avaa sen tarvittaessa maanomistajan kanssa sovitulla tavalla.
Sopimus olisi voimassa toistaiseksi, kuitenkin vähintään 10 vuotta allekirjoitushetkestä lukien. Maanomistajalla on oikeus neuvotella sopimuksesta, mikäli polkureitti aiheuttaa sellaista kohtuutonta haittaa elinkeinolle tai yksityisyydelle, mitä sopimushetkellä ei ole osattu ottaa huomioon.
Kaupunginhallitus suostuu hakemukseen ja hyväksyy käyttöoikeussopimuksen Alajärven kaupungin ja Järviseudun Pyöräilyseura ry:n välillä.
Kaupunginjohtaja täydensi päätösesitystään niin, että samansisältöinen käyttöoikeussopimus tehdään myös koskien tilaa 5-413-2-201 Valkeaharju.
Hyväksyttiin.
MÄÄRÄALOJEN MYYNTI HALLITIEN VARRELTA
Transport Center Alajärvi Oy:n edustajat ovat jättäneet Alajärven kaupunginhallitukselle 26.1.2020 esityksen teollisuustontin ostamisesta yrityksensä laajennustarpeisiin. Yrityksellä on tarkoitus rakentaa raskaan kaluston pesuun tarvittava noin 200 m2:n halli ja asennuttaa sinne pesulinjasto. Toiminta tulee työllistämään alkuun ainakin yhden henkilön. Hankkeen toteutus alkaisi keväällä 2021. Pesuhallin rakentaminen onnistuu heidän jo omistamalleen tontille, mutta hallin rakentamisen jälkeen nykyinen tontti jää pieneksi. Tämän vuoksi yri_tys tarvitsee lisäaluetta ajoneuvojen pysäköintialueeksi ja kulkuyhteyden järjestämiseksi uuteen halliin.
Ostotarjous käsittää asemakaavan mukaista tontti- ja puistoaluetta kaupungin omistamista tiloista Hallila, RN:o 5-401-4-352, Mäntysaari, RN:o 5-401-4-199 ja Hepokatti, RN:o 5-401-4-450. Alueen pinta-ala on yhteensä noin 11 435 m2
Teknisen toimen edustajat ovat neuvotelleet yrityksen edustajan kanssa ennen ostotarjouksen esittämistä uuden rakennuksen sijoittamisesta ja yrityksen maa-alueen sisäisistä liikennejärjestelyistä mahdollisen tulevan maakaupan jälkeen. Yrityksen tarkoituksena on järjestää liikennöinti läpiajettavaan pesuhalliin ostotarjouksen kohteena olevan alueen läpi. Tälle alueelle tulisi myös yrityksen osakkaiden omistamien raskaan ajoneuvokaluston pysäköintialuetta. Ajo pesuhalliin tulisi asemakaavassa puistoalueeksi (VL) osoitetun alueen läpi. Puistoalueelle on lisäksi merkitty johtovaraus. Alajärven Sähkö Oy:n lausunnon mukaan ajoyhteyden kohta on putkitettava (2–3 kpl) mahdollisen tulevan sähköverkoston rakentamisen mahdollistamiseksi. Ostajan kanssa on käyty läpi alueen asemakaavoituksen tilanne ja ostaja on tietoinen, että alueen asemakaava ei vastaa tulevaa käyttötarkoitusta. Tämän vuoksi ostaja sitoutuu muuttamaan alueen asemakaavaa omalla kustannuksellaan erikseen kaupungin kanssa sovittavalla tavalla ja aikataululla.
Kauppakirjaluonnos on liitteenä, määräalojen sijaintikartta sekä asemakaavaote ovat pykälän oheismateriaalina.
Kaupunginhallitus esittää edelleen kaupunginvaltuustolle, että kaupunki myy yhteensä noin 11 435 m2:n suuruisen määräalan Hallila, Mäntysaari ja Hepokatti -nimisistä tiloista Alajärven kaupungin Alajärven rekisterikylässä
11.435 euron kauppahinnalla kauppakirjan mukaisin ehdoin.
Hyväksyttiin.