Hanhet hienoja hupulaisia

0
"Mitäs nyt tapahtuu. kun alkaa päivällä hämärtää". - Taisivat hanhetkin tuumata, kun kiirehtivät pellolta kohti jokea auringon pimentyessä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Hanhia on monta lajia. Niistä on viime aikoina ollut esillä negatiivisesti erityisesti valkoposki-hanhet. Kyseinen laji on lisääntynyt luonnossamme erittäin runsaasti ja hallitsemattomastikin. Mutta on sellaisiakin lajeja, jotka ovat todellisia kotipaikkansa kaunistuksia ja monen mukavia hupaisiakin. Suorastaan perheen jäseniä, joiden touhuilua on hieno seurata.

Kun luonto poikkeaa tavanomaisesta, niin hanhillekin on kotipiha ja oma mökki paras turvapaikka. – Niinpä auringon pimetessäkin oli suunta selvä, myötävirrassa vauhdikasta.

Tällainen laji on muun muassa kesyhanhi. Kyseessä on ihmisten kotieläimekseen kesyttämistä linnusta. Useimmat kesyhanhet ovat polveutuneet eurooppalaisesta merihanhesta ja myöskin aasialaisesta juotsenhanhesta. Suomessa on yleisenä myöskin Teente maalaishanhet. Näitä komeita siivekkäitä on kasvatettu ja pidetty kotieläiminä hyvin kauan aikaa. Kyseessä onkin vanhin ihmisen kesyttämä lintulaji.

Hanhi on mukava kotieläin ja se kesyyntyy helposti. Hanhi viihtyy parhaiten laumassa.

Kesyhanhi painaa 4-10 kiloa. Se on kasvissyöjä ja ruokailevan enimmäkseen peltomailla. Lisäruokana maistuu kaura- ja vehnäpohjainen täysrehu. Viihtyvät myös mainiosti vedessä. Joet ovat heidän mieluisimpia vesiä.

Äskeisen auringonpimennyksen aikanakin sain ihastella hienojen hanhien käyttäytymistä läheisellä pellolla. Neljä hanhea popsi, pellolle puimurin jälkeen pudonneita jyviä. Myöskin he herkuttelivat vielä vihreänä olevaa nurmea.

Kun aurinko oli reilusti jo pimentynyt, alkoivat hanhet kuuluvasti keskenään äänellä. Ja ei aikaakaan, kun astelivat nopeaa hanhenmarssia läheiseen jokeen. Vauhdikkaan uinnin ja pieniä matkoja siivilläänkin etenemistään jouduttaen matka sujui nopeasti, kohti Keskustien läheisyydessä sijaitsevaa kotipihaansa ja pesämökkiään.

Kuvat: Pentti Hautala


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI