HyvaEP | Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella HPV-rokotuskattavuus Suomen matalimpien joukossa

0
Sairaalanmäki ilmasta katsottuna

Etelä-Pohjanmaalla on otettu HPV-rokotteita niin tyttöjen kuin poikien osalta keskimääräistä huomattavasti vähemmän, kuin muualla Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2011 syntyneiden tyttöjen osalta rokotuskattavuus on 65 %, joka on Suomen toiseksi matalin luku. Valtakunnallinen keskiarvo on 71,7 %.

HPV- eli papilloomavirusrokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä ja vakavilta haitoilta, kuten syöpähoidoilta, isoilta leikkauksilta sekä niiden komplikaatioilta.

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta. Kahden annoksen rokotussarjalla voidaan tutkimusten mukaan estää lähes kaikki infektiot, joita rokotteen kattamat papilloomavirustyypit aiheuttavat. Tutkimukset osoittavat, että suoja on myös pitkäaikainen.

Korkea rokotuskattavuus parantaa HPV-rokotuksista saatavaa hyötyä. Koska syöpää aiheuttavien papilloomavirusten infektiot ovat usein oireettomia, viruksen kantaja saattaa tietämättään levittää virusta muille, ja he taas seuraaville. Tästä syystä yhdenkin tartunnan estäminen suojelee monia – monilta erilaisilta haitoilta.

HPV-rokotuksia tarjotaan kaikille lapsille ensisijaisesti alakoulussa 5.–6.-luokalla. Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena, jolloin papilloomavirustartuntaa ei todennäköisesti ole vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita.

Jos rokotuksia ei ole saanut alakoulussa, HPV-rokotussarja voidaan aloittaa tai sitä voidaan täydentää vielä yläkoulussa tai toisella asteella.

Tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen syksystä 2013 ja pojat syksystä 2020 lähtien maksutta osana rokotusohjelmaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI