HyvaEP | Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen infektiotilanne – lintuinfluenssarokotteet heinäkuussa

0
Sairaalanmäki ilmasta katsottuna

Kesää kohti Etelä-Pohjanmaalla tartuntatautitilanne näyttää melko rauhalliselta. Koronan suhteen tartunnoissa oli pientä nousua toukokuun loppupuolella, mutta nyt tartuntamäärät ovat hengitysteiden PCR-testeissä vähentyneet. Hengitystieviruksista löytyy Etelä-Pohjanmaalla tällä hetkellä eniten rino/enterovirusta ja parainfluenssavirusta. Influenssaepidemia on ohittunut. Hinkuyskä on nostanut päätään Suomessa ja Euroopassa, ja tilanne näkyy myös Etelä-Pohjanmaalla.

Elina Kärnä

Kevään aikana hinkuyskää on löytynyt enemmän kuin vuosikausiin, kertoo infektioylilääkäri Elina Kärnä. Suomessa kaikki lapset ja nuoret aikuiset saavat hinkuyskärokotukset maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Taudin ehkäisyn kannalta on tärkeää, että kaikki ottavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset ajallaan. Koska Euroopassa voi altistua hinkuyskälle epidemiatilanteen vuoksi, matkailijoiden on tärkeää huolehtia rokotussuojasta, erityisesti jos matkustetaan pienten lasten kanssa. Hinkuyskä voi olla vaarallinen alle kuuden kuukauden ikäisille rokottamattomille tai puutteellisesti rokotetuille pikkulapsille.

Norovirusta on esiintynyt koko talven ja kevään aikana varsin paljon, yhteensä 246 tapausta 13.6.2024 mennessä. Tapausryppäät ovat pikkuhiljaa vähentymässä. Sen sijaan Clostridium difficile-ripulia esiintyy paljon jatkuvasti. C. difficile -ripuli liittyy useimmiten edeltävään mikrobilääkehoitoon, esimerkiksi antibioottikuuriin, joka vaikuttaa suoliston normaaliin bakteerikasvustoon ja siten aiheuttaa C. difficilen lisääntymisen.

Antibioottien käyttö ei ole harmitonta. Tarpeettomien mikrobilääkehoitojen välttäminen suojaa taudilta. Pitkät, toistuvat mikrobilääkekuurit ja korkea ikä lisäävät sairastumisen riskiä, Kärnä huomauttaa.

Lintuinfluenssarokotteiden tulo Suomeen on viivästynyt kesäkuun loppupuolelle, ja Etelä-Pohjanmaalla lintuinfluenssarokotteita päästään antamaan riskiryhmiin kuuluville todennäköisesti heinäkuun alusta lähtien.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tullaan antamaan rokotteita kolmessa eri sote-keskuksessa ja tiedotamme heti, kun rokotteet ovat tulleet ja sähköinen ajanvaraus avautuu, kertoo Elina Kärnä. 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI