HyvaEP | Joditabletteja jaetaan alle 3-vuotiaiden perheille neuvolakäynnillä marraskuun loppuun saakka

0

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue muistuttaa, että alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja jaetaan neuvoloissa marraskuun loppuun saakka.

Alle 3-vuotiaiden joditablettien jakelu tapahtuu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen ennen marraskuun loppua ja tabletit ovat vielä saamatta, kehotetaan alle 3-vuotiaiden perheitä olemaan yhteydessä neuvolaan. Jodivalmisteen noutoajan voi varata neuvolasta puhelimitse normaaleista neuvoloiden ajanvarausnumeroista tai terveydenhoitajan soittoajalla. Lisäksi äitiysneuvolassa jaetaan alle 3-vuotiaille soveltuva joditabletti raskaana oleville syntyvää lasta varten.

Jodivalmisteen paketissa on annostus- ja säilytysohjeet, joihin huoltajan tulee perehtyä. Joditabletti käytetään vain, jos STM ja pelastusviranomainen niin ohjeistaa. Pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen tai tiedottaa muilla keinoin, jos toimiin on syytä ryhtyä. Säteilyvaaratilanteessa suojautuminen sisälle on ensisijainen toimi. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi.

Taustalla WHO:n jodisuositus 

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.
STM:n ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Muulle väestölle eli yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan omaehtoista varautumista, joditabletteja voi hankkia apteekeista


 

JÄTÄ KOMMENTTI