JÄRVI-POHJANMAA | Tuorein tieto yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 3.2. – yksi uusi tartunta ulkomailta!

0
"Alvar Aallon" sairaala (Kuva: Jukka Ketonen/J-Pnews.fi)

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 3.2.2021.

Edellisen 29.1.2021 annetun tiedotteen jälkeen Järvi-Pohjanmaan alueella on todettu yksi uusi koronatartunta. Tartunta on todettu lappajärveläisellä henkilöllä ja tartunta on saatu ulkomailta. Tartunnanjäljitys on tehty ja karanteeniin asetettiin neljä henkilöä. Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on yhteensä 12 henkilöä eristyksissä tai karanteenissa.

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu koko epidemian aikana 136 koronatartuntaa. 27.1.-2.2. koronanäytteitä otettiin 129 kappaletta.

Pandemiajohtoryhmä muistuttaa alueen asukkaita noudattamaan erityistä varovaisuutta ja huolehtimaan turvaetäisyyksistä, kasvomaskien käytöstä ja hyvästä käsihygieniasta.
Liikkumista maakunnan sisällä ja maakunnan ulkopuolelle on syytä harkita tarkoin.

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella rokotteita on annettu siinä tahdissa, kun niitä meidän alueelle on jaettu, ja rokottaminen etenee suunnitellusti. Alueemme asumispalveluyksiköiden asukkaista on rokotettu yhteensä noin 140 henkilöä. Myös tehosteannoksia alueellamme on annettu THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 8.2.2021 asti. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki jatkoi suosituksiensa voimassaoloa 28.2. asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Heidän antamien suosituksien ja Järvi-Pohjanmaan alueen epidemiatilanteen perusteella pandemiajohtoryhmä on päätynyt antaa alueen asukkaille seuraavat suositukset:

Järvi-Pohjanmaan perusturvan yksiköt

• Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lehtimäen, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet ovat suljettuina, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.
• Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti. Joissain palveluasumisen yksiköissä voidaan järjestää oma tila tapaamiselle, omaisten on oltava yhteydessä yksikköön etukäteen. Vierailijoiden tulee muistaa vahva suojautuminen ja turvavälit, sekä vieraillessa ei saa olla flunssan oireita.
• Akuuttiosastolla saa vierailla ainoastaan saattohoidossa olevien ja vakavasti sairaiden omaiset. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06 – 2412 7777 tai 06 – 2412 7771).

Suositukset kokoontumisiin, harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintaan

• julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia
• yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä tapaamisten tarpeellisuutta. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti
• yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi, mikäli tila ei ole iso ja turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu.
• lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Aikuisten ja junioreiden kilpaurheilutoiminta voi jatkua, mutta edellä mainitut suositukset pätevät
myös heihin. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.
• kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa
• aikuisten harrastustoiminta voi jatkua, seuraavat asiat syytä ottaa huomioon:
– ryhmäkokoja suositellaan pidettävän mahdollisimman alhaisena. Jos ryhmäkoko kasvaa 15-20 henkilöön, suositellaan ryhmä jaettavaksi useampaan osaan.
– mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen
yhteydessä
– huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
– ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia
• työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toiminnoissa sovelletaan lasten ja aikuisten harrastustoiminnasta annettuja ohjeita
• kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi
– julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
– koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
– toisen asteen oppilaitoksissa
– kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
– kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet

– sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
– museot, kirjastot, galleriat
– kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä
• vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI